Annonce
Erhverv

Klumme: Nu kommer forskudsopgørelsen for 2022

Arne B. Jepsen. Pressefoto

Forskudsopgørelsen er et skattemæssigt budgetskema for det kommende år. Opgørelsen skal sikre, at vi løbende betaler så meget i skat, at vi ikke ender med at få en restskat - og den virker. Kun ca. 20 procent får restskat.

Fra torsdag den 18. november 2021 kan du på skat.dk se din forskudsopgørelse for 2022. Den er ikke omgærdet med samme spænding som årsopgørelsen. Ingen sidder i kø for at se den, og i det hele taget er det ikke mange, der tjekker forskudsopgørelsen. Det til trods for, at Skattestyrelsen i stort anlagte kampagner på de sociale medier indtrængende opfordrer os til at gøre det.

Forklaringen på den beskedne interesse for forskudsopgørelsen er, at den i praksis er uden større betydning for langt de fleste. Hvis du ikke forventer, at din bolig- og jobsituation vil forandres væsentligt i 2022 i forhold til tidligere - hvilket er tilfældet for de fleste - har du således intet at frygte. Hvis du til gengæld forlader arbejdsmarkedet til næste år, har fået kortere eller længere til arbejde eller har nedbragt eller øget dine renteudgifter væsentligt, bør du tjekke - og måske ændre - tallene på forskudsopgørelsen.

Annonce

I Danmark er der ca. 4,5 mio. borgere med såkaldt enkle indkomstforhold. Herved forstås lønmodtagere, pensionister og studerende. For indkomståret 2020 fik hele 80 procent i denne gruppe faktisk overskydende skat. I gennemsnit næsten 5500 kr. hver.

Om BDO-klummen

I denne klumme fra BDO møder du gode råd om skat, køb og salg af virksomheder, generationsskifte, personalegoder og meget andet.

BDO dækker Danmark og beskæftiger flere end 1200 medarbejdere på 31 kontorer landet over.

Det verdensomspændende BDO-netværk har cirka 80.000 medarbejdere i mere end 160 lande.

Mange ved godt, at de får overskydende skat, fordi de så at sige ”sparer op” til den ved helt bevidst at betale for meget i skat i løbet af året. Det kan gøres ved enten at bede arbejdsgiveren om at trække skat med en højere trækprocent, end hvad der fremgår af forskudsopgørelsen, eller ved fx at sætte fradragene på forskudsopgørelsen for lavt. Begge dele er fuldt lovlige, og interessen for at gøre det er næppe blevet mindre, efter at pengeinstitutterne har indført negative renter.

Hvis du til gengæld forlader arbejdsmarkedet til næste år, har fået kortere eller længere til arbejde eller har nedbragt eller øget dine renteudgifter væsentligt, bør du tjekke – og måske ændre – tallene på forskudsopgørelsen.

Når det gælder størrelsen af din personlige indkomst på forskudsopgørelsen, skal du være opmærksom på følgende:

Tjener du i gennemsnit mindre end ca. 32.500 kroner om måneden før arbejdsmarkedsbidrag, skal du hellere sætte din indkomst lidt for lavt end lidt for højt, hvis du vil undgå restskat. Det skyldes, at dit beskæftigelsesfradrag - der beregnes automatisk - ellers bliver sat for højt. Selvom du sætter din indkomst lidt lavere end forventet, får du ikke restskat af den grund. Din trækprocent vil nemlig sikre, at der trækkes skat af din faktiske indkomst.

Regner du med i gennemsnit at tjene mellem 32.500 kr. og 50.000 kr. om måneden før AM-bidrag, er det faktisk ligegyldigt, om du sætter din indkomst for højt eller lavt indenfor dette interval. Tjener du mere, trækkes der automatisk mere i skat, og tjener du mindre, trækkes der også automatisk mindre i skat.

Forventer du at tjene mere end 50.000 kr. om måneden før AM-bidrag, sådan at du skal betale topskat, er det bedre at sætte indkomsten lidt for højt end lidt for lavt, hvis du vil undgå restskat. Det skyldes, at din trækprocent er lavere end din marginalskatteprocent. Hvis du tjener mere end din forskudsregistrerede indkomst, sker indeholdelsen af kildeskat derfor med et for lavt beløb.

Al erfaring viser, at det snarere er for høje fradrag på forskudsopgørelsen, end for lavt forskudsregistreret lønindkomst, der fører til restskat. Står dit befordringsfradrag 20.000 kr. for højt, kan det medføre en restskat på ca. 5000 kr., mens et rentefradrag, der er sat 25.000 kr. for højt, kan medføre en restskat på over 8000 kr.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Erhverv

Fynsk cannabisfabrik bryder lydmuren - Lægemiddelstyrelsen godkender første danske produkt

Annonce