Annonce
Østjylland

Klumme: Negative renter – hvad betyder det så lige?

Den finansielle verden er havnet i en situation, som vi i min branche nok aldrig havde troet, vi skulle opleve: Der er kommet negative renter.

Selvom det på mange måder var et utænkeligt scenarie, så er det altså virkeligheden i dag, og det føles, som om man alle vegne taler om de negative renter. Og jeg kan godt forstå, hvis vi danskere er forvirret over, hvad det egentlig er for noget.

For på den ene side betyder de negative renter jo, at rigtig mange af os kan få billigere boliglån. Men omvendt kan det måske også betyde, at vi skal til at betale for at have vores penge stående i banken?

Derfor har jeg taget en snak med vores chefanalytiker Søren V. Kristensen for at forsøge at gøre det hele lidt mere forståeligt.

Annonce

Hvad betyder rentenedsættelserne for henholdsvis bank og kunder?

- I udgangspunktet betyder det, at de penge, som kunderne sætter ind i Sydbank og andre banker, nu kan blive forrentet negativt. Nogle af pengene låner banken naturligvis ud igen, men blandt andet fordi der bliver sat langt flere penge ind, end banken kan låne ud, så er banken nødsaget til at placere store dele af pengene til negativ rente i Nationalbanken til pt. -0,7 procent. Derfor koster de negative renter altså rigtig mange penge for banken, forklarer Søren V. Kristensen og fortsætter:

- Kunderne kan også godt mærke, at renten bliver sat ned. Helt generelt betyder det, at renterne på både udlån og indlån er faldet betydeligt over de seneste år. Erhvervskunder har gennem længere tid haft negative renterne på deres indlån. For langt de fleste private er indlånsrenten lige nu i nul. Men private kunder med meget store kontantbeløb i banken kan nu også opleve negative renter.

Hvad skal der til, for at de negative igen bliver erstattet af positive?

- Det vil kræve, at inflationen og sandsynligvis også væksten i dansk og europæisk økonomi kommer betydeligt op i gear. Det kunne eksempelvis være som følge af en mere aktiv finanspolitik i Europa.

Hvordan er dine forventninger til fremtiden i forhold til renten? Kan det forblive negativt i lang tid, og er det noget, som vi skal vænne os til?

- Hvis man kigger ud i markedet, så er forventningen blandt investorerne, at vi først om syv-otte år kan vinke farvel til negative renter. Det er naturligvis uhyggeligt usikkert ude på de horisonter, men det er bestemt ikke langt fra vores forventninger.

- Så med andre ord; ja, vi skal desværre vænne os til negative renter. Hvor langt den kan komme ned – det er fortsat et godt spørgsmål.

Har du nogle gode råd i den nuværende situation?

- De negative renter betyder, at det bliver sværere at få et afkast på pensionsopsparingen. Derfor kan det være en ide at sætte lidt ekstra til side. Omvendt bliver det jo også billigere at låne, og derfor kan det åbne nogle muligheder.

- Det er altså meget individuelt, hvad du bør gøre, og hvordan din situation ser ud. Mit bedste råd er derfor, at du hiver fat i din rådgiver i Sydbank og får en snak om, hvad det kan betyde for dig, og om det giver nogle relevante muligheder.

Torben R. Rasmussen, områdedirektør, Sydbank Aarhus-Aalborg. Pressefoto

Finansnyt

Finansnyt er leveret til Erhverv+ af Sydbank, der er Danmarks fjerde største bank og en af landets største erhvervsbanker.

Torben R. Rasmussen er områdedirektør i Sydbank Aarhus-Aalborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce