Annonce
Erhverv

Klumme: Kaffebønnen der blev til en forretning med grene ud i hele verden

Torben R. Rasmussen. Pressefoto

Hvad har Århus med kaffe at gøre? Tag en tur ned i Gravene og bestil en kop på La Cabra kaffebar, så falder svaret lige ned i koppen. Her har en flok energiske unge forretningsfolk med passion og energi skabt et lille kaffeeventyr, som fortjener at blive nævnt, fordi det er med at rykke på 400 års europæisk kaffekultur.

Ved gud - kan kaffe smage så anderledes? Ja det kan det, for La Cabra er historien om nogle iværksættere, der med udgangspunkt i deres egne smagsløg har en vision om at ændre vores forhold til kaffe - fra at være en pep-up- drik, vi konsumerer for at få energi eller bare anledning til sludre sammen. De tror på, at kaffe ikke bare er konsum tilpasset nogle sociale konventioner, men har en kvalitet i sig selv, som - hvis man smager de rigtige bønner, der er ristet med den helt store kærlighed - vil forandre forholdet til kaffe som drik for bestandigt.

Nu handler denne klumme faktisk ikke om kaffe, men om en bagvedliggende elementær ingrediens bag ethvert forretningseventyr. Det handler om passion og gennemslagskraft, troen på at det lykkes. Fra den lille spæde begyndelse til den store succes. I La Cabras tilfælde handler det om kaffebønnen, de er ved at udvikle til en verdensomspændende kaffeforretning.

Annonce

Det er noget, vi er dygtige til i Danmark, hvor energiske iværksættere konstant fornyer vores erhvervsmæssige fundament og gør dansk økonomi til noget af den mest dynamiske og fleksible økonomi i verden. Vi innoverer konstant og er derfor gode til at tilpasse os omstændighederne, selv under en coronaepidemi, som dansk økonomi har klaret i særklasse godt.

- Jeg har aldrig været den store kaffedrikker, men havde det held, at jeg efter gymnasiet rejste til Canada og fik et job på en kaffebar. Her mødte jeg nogle kaffenørder, som introducerede mig for en virkelig god og anderledes kaffe. Det smagte så godt, at jeg blev nysgerrig på, hvad der lå bag. Det var den første gode kaffebønne i mit liv, forklarer Esben Hageneier Piper, grundlægger og ejerleder af La Cabra.

Benjamin Evar og Esben Hageneier Piper. Pressefoto

Lego, Danfoss, Grundfoss og mange flere danske verdensvirksomheder har det tilfælles, at de er startet hjemme i kælderen, garagen, køkkenet eller spisestuen af en passioneret iværksætter, der havde en tyrkertro på, at det ville lykkes.

Esben foretog sammen med ligesindede kaffeeksperimenter hjemme ved køkkenbordet og banede vejen for etableringen at en kaffebar i Gravene, der har fået lokal berømmelse for sin gode kaffe. Men hemmeligheden er ikke blevet inden for 8000 Aarhus C.

- Vi er vækstet organisk og har nu to bagerier, et kafferisteri i København og to cafeer som franchise i Bangkok og Dubai, mens en tredje åbner på Manhattan i New York til efteråret, forklarer medejer Benjamin Evar.

Han kom med om bord i La Cabra gennem besøg på kaffebaren i Gravene, hvor hans afstandtagen over for den normalt sorte og bitre drik blev revolutioneret. La Cabra sælger nu kaffe til private og B2B til over 40 lande i hele verden. Bag den vækst ligger hårdt arbejde.

- Vi sælger kaffe, hvor råvaren er helt afgørende. Vi køber kun den bedste kvalitet og rejste inden corona sammenlagt ca. 120 dage om året for at finde de bedste bønner på de bedste kaffefarme i verden, siger Benjamin.

Kaffen gennemgår derefter en blid ristning, så de fine smagsstoffer fra de excellente råvarer bevares og derved giver kaffen uventede nuancer. Det er samtidig svaret på, hvordan det kan lykkes at slå igennem på et marked med så stor konkurrence.

- I virkeligheden var der ikke så mange, som gjorde som os, da vi startede op for snart 10 år siden. De allerfleste solgte kaffe til konsum efter devisen køb billigt og sælg dyrt. Vi køber dyrt og sælger dyrt, men har derigennem tilført kaffekulturen en helt ny kvalitet, som først er ved at slå igennem nu, forklarer Esben.

Dermed blev La Cabra firstmover inden for kaffeindustrien, som - hvis succesen fortsætter - tegner til at blive endnu en eksportsucces, denne gang med Århus i centrum. Virksomheden beskæftiger i dag ca. 60 fuldtids- og deltidsansatte og er blevet en god forretning ifølge Benjamin.

- En nødvendig forudsætning for at have nået så langt er også sammensætningen af et team, hvor alle er passioneret over for visionen og parat til at yde en ekstraordinær indsats. Det giver et dynamisk hold, hvor alle pladser er besat af dygtige og dedikerede mennesker, siger han.

Som erhvervsbank med særlig fokus på små og mellemstore virksomheder kan vi med særlig stolthed fremhæve La Cabra og teamet bag. De er med til at skabe den fremtid, som vi alle lever af. Godt gået!


Deres råd til nye iværksættere? Lav en grundig research, rejs verden rundt og opsøg de bedste producenter, det er dem, du skal måle dig med fremover. Og sørg for at opbygge et nysgerrigt og ydmygt team, som er kompromisløs, når det kommer til stræben efter kvalitet, og som er stand til at arbejde fantastisk sammen.


Deres råd til nye iværksættere? Lav en grundig research, rejs verden rundt og opsøg de bedste producenter, det er dem, du skal måle dig med fremover. Og sørg for at opbygge et nysgerrigt og ydmygt team, som er kompromisløs, når det kommer til stræben efter kvalitet, og som er stand til at arbejde fantastisk sammen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce