Annonce
Erhverv

Klumme: Kære nye investor, velkommen til

Helle Snedker. Pressefoto

Coronakrisen har medført mange ændringer i vores samfund. Blandt andet har vi set private investorer melde sig på banen som aldrig før. Handelsplatforme som Nordnet og Saxo Bank melder om rekordtilstrømning og aktivitet som ikke tidligere set.

Det giver håb om, at vi er i gang med at få opbygget en bedre investeringskultur i Danmark, som er noget, jeg længe har sukket efter, fordi du ved at investere dine midler kan gøre så meget godt for dig selv og sikre en økonomisk bund under din og dine nærmestes tilværelse, hvis du griber det rigtigt an.

Det er derfor i altovervejende grad gode nyheder, at danskerne under det seneste coronaår for alvor har fået øjnene op for investeringer. Men det må også være tilladt at dryppe et stænk malurt i bægeret, fordi det nogle gange går lige lovlig stærkt, og det kommer til at minde lidt om guldgraverstemning, når man i diverse aktiefora på de sociale medier kan læse, hvordan folk efterspørger aktier, der er på tilbud eller hvilken aktie de andre, synes du skal købe, inden du går på weekend.

Jeg krymper mig, når jeg hører disse udsagn, og jeg synes, at jeg støder ind i dem lidt for ofte. Derfor tillader jeg at løfte pegefingeren lidt og formane om, at du bør sætte dig bedre ind i det, du investerer i, medmindre du er parat til at tabe penge ved at løbe alt for stor risiko.

Vi har set flere eksempler på dette. I januar var det spekulationen i GameStop-aktien, hvor nogle private investorer utvivlsomt endte med at brænde nallerne, og senest har Tesla-aktionærerne også oplevet store udsving, efter aktien er steget kraftigt i de senere par år. Det er samtidig et vidnesbyrd om, at antallet af private investorer har nået et omfang, hvor de tilsammen har fået en kraft til at kunne påvirke udviklingen på de finansielle markeder.

Det er de nye vilkår og svært at ændre på, men også noget som alle skal være opmærksomme på, fordi private i højere grad har det med at handle med følelserne uden på tøjet. Og når det gælder enkeltaktier, har vi set en del eksempler på, at de er handlet op i et niveau, der ikke står mål med den indtjening, de leverer.


Min pointe er, at den danske investeringskultur helst skal være rodfæstet i et solidt fundament og ikke bygget på corona-kedsomhed og alt for høje risici, fordi der på grund af nedlukningen ikke er andet at tage sig til.


Kursstigningerne er altså også skabt på en god del hype, og det er her, man skal være vagtsom. Som privatinvestor har man typisk ikke samme forudsætning som professionelle for at se, om der er sammenhæng mellem prisen på en aktie, og den indtjening, som selskabet reelt leverer.

Så derfor, kære nye privatinvestor. Velkommen til på de finansielle markeder. Her er utallige muligheder for at placere dine midler, men du skal lige være opmærksom på, at det ikke er nogen legeplads.

Af og til opstår der mulighed for at komme hurtigt til penge, men ofte risikerer du at tabe dem lige så hurtigt igen, fordi nok kan høj risiko føre til høje afkast, men det kan også føre til hurtige tab. Typisk vil de gode fortællinger om de hurtige og store afkast blive fortalt vidt og bredt, mens det er mere sjældent, at vi hører, når afkastene er svundet ind igen.

Derfor skal du være varsom med at lade dig rive med af markedsstemningen, både når det går ene og den anden vej. Langt hellere bør du lægge en god og langsigtet investeringsplan, der med høj sandsynlighed sikrer dig, at værdien af din opsparing stiger over tid.

Min pointe er, at den danske investeringskultur helst skal være rodfæstet i et solidt fundament og ikke bygget på corona-kedsomhed og alt for høje risici, fordi der på grund af nedlukningen ikke er andet at tage sig til. Alt med måde, som man siger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce