Annonce
Erhverv

Klumme: Hvornår betaler de højtlønnede mere i skat? Her er 10 eksempler

Anders Schweitz Jensen. Pressefoto

I Danmark har vi ikke en egentlig millionærskat, men det betyder ikke, at de højtlønnede og de velhavende ikke betaler mere i skat end andre, for det gør de. På nogle områder sker det på indirekte vis.

Den amerikanske politiker Alexandria Ocasio-Cortez vakte for nylig stor opmærksomhed, da hun til den såkaldte Met Gala mødte op i en hvid kjole, hvor der på ryggen med store røde bogstaver var skrevet ”TAX THE RICH”.

Også i Danmark tales der om at hæve skatten for ”de rige”. Blot kniber det med at blive enige om, hvorvidt det skal ske, hvordan det skal ske og med hvor meget. Men faktisk har det altid været sådan, at de højtlønnede og de velhavende har betalt mere til dækning af samfundets fælles udgifter end resten af befolkningen. Ud fra princippet om, at de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder. Et princip, som er alment anerkendt.

Annonce

De velstilledes ekstra bidrag opkræves i nogle tilfælde i form af ekstra skatter og i andre tilfælde ved reducerede offentlige ydelser.

De velstilledes ekstra bidrag opkræves i nogle tilfælde i form af ekstra skatter og i andre tilfælde ved reducerede offentlige ydelser. Derfor er det svært at give et præcist billede af, hvor meget ekstra denne gruppe rent faktisk betaler. Og det er formentlig forklaringen på, at så mange deltagere i den offentlige debat tydeligvis ikke ved, hvordan de aktuelle regler ser ud.

Om BDO-klummen

I denne klumme fra BDO møder du gode råd om skat, køb og salg af virksomheder, generationsskifte, personalegoder og meget andet.

BDO dækker Danmark og beskæftiger flere end 1200 medarbejdere på 31 kontorer landet over.

Det verdensomspændende BDO-netværk har cirka 80.000 medarbejdere i mere end 160 lande.

De kan illustreres med følgende 10 eksempler med satser for 2021:

Høj indkomst: Af personlig indkomst over 544.800 kr. (og efter AM-bidrag) skal der betales topskat med 15 procent.

Flot firmabil: Den skattepligtige værdi af en firmabil udregnes som en procentdel af bilens nyvognsværdi. Jo dyrere bil, jo højere skat. Af en bil til 300.000 kr. skal der betales skat af ca. 6.000 kroner om måneden. Af en bil til en million kroner skal der betales skat af 18.000 kr. om måneden ekskl. miljøtillæg.

Dyrt hus: Normalt betales der ejendomsværdiskat med en procent af ejendomsværdien. For ejendomme med en ejendomsværdi over 3.040.000 kr. betales der imidlertid skat med tre procent af den overskydende del.

Store lån: Skatteværdien af rentefradrag over 50.000 kr. (100.000 kr. for ægtefæller) er knap 26 procent mod ca. 34 procent for beløb under grænsen.

Børneydelse: Den offentlige børne- og ungeydelse aftrappes med 2 procent af det beløb, som forældrenes topskattegrundlag overstiger 818.300 kr.

Børn på efterskole: For skoleåret 2021/22 reduceres statsstøtten til elevbetalingen med 677 kr. pr. uge eller med i alt ca. 28.000, hvis forældrenes indkomst overstiger 905.000 kr.

Unge på SU: Unge på SU må nøjes med grundbeløbet, hvis deres forældres indkomst i 2019 oversteg et beløb på 603.797 kr.

Aktiegevinster: Aktieindkomst over 56.500 kr. beskattes med 42 procent i stedet for med 27 procent. For ægtefæller er beløbsgrænsen det dobbelte.

Store udbetalinger fra private pensionsordninger: Tillægget til folkepensionen aftrappes i takt med anden indkomst og bortfalder helt, hvis der tjenes mere end 374.600 kr.

Formue, der går i arv: Der skal betales arveafgift på mindst 15 procent, hvis formuen overstiger 308.800 kr. Hvis afdøde sad i uskiftet bo, er beløbsgrænsen det dobbelte.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: De midtjyske virksomheder mangler arbejdskraft - Her er otte gode råd

Erhverv

Klumme: I København betaler virksomhederne bare, men det gør de ikke i resten af landet

Erhverv

Klumme: Solceller på erhvervsbygninger – skattemæssig afskrivning

Erhverv

Restauranter og barkonge efter rekrutteringsproblemer: Nu hyrer vi igen masser af personale

Erhverv

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Østjylland

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

Annonce