Annonce
Erhverv

Klumme: Husk at forberede de svære ting i livet

Helle Snedker. Pressefoto

Det kan lyde som en banal ting at konstatere, at vi under corona er blevet et år ældre. Det er indlysende på samme måde, som at vand falder nedad. Men netop fordi det er så indlysende, er det ikke sikkert, at vi rigtigt tager notits af det, og det er ikke så klogt.

Der er nemlig en reel risiko for, at coronaperioden reelt har tæret på vores kræfter, som måske ikke er på det samme niveau som før. På den måde kan tiden, der er gået, have haft en negativ indvirkning på, hvor du eller dine nære er i dag.

Jeg har set flere eksempler blandt vores mere modne kunder på, at nogle er gået fra at være friske og strutte af livsglæde og gåpåmod før corona, men nu halvandet år efter kan jeg konstatere, at isolation og manglende aktivitet har taget hårdt på dem - på den ene eller anden måde.

Annonce

Det kalder på handling og er for mig at se en vigtig påmindelse om, at det er en god ide at få taget hul på de svære diskussioner og truffet de svære beslutninger i tide - inden det er for sent. Og det er ikke noget, der kun gælder for de andre, men for alle - inklusiv dig.

Med svære diskussioner og beslutninger hentyder jeg til, at vi som formuerådgivere meget ofte ser, at familiens ”overhoved”, typisk manden, er den primære kontaktperson og den primære beslutningstager, der aldrig rigtig har inddraget familien i de økonomiske overvejelser, der findes i enhver familie. Og det bør I lave om på!

Om Formuepleje

Formuepleje er Danmarks største bankuafhængige kapitalforvalter med cirka 100 milliarder kroner under forvaltning og har knap 14.000 investorer.

Formuepleje investerer i aktier, obligationer, virksomhedsobligationer og ejendomme.

Hovedsædet ligger i Aarhus, og der er over 90 medarbejdere, som primært har base i Aarhus og København. Virksomheden blev grundlagt af Claus Hommelhoff og Erik Møller i 1986, mens Niels B. Thuesen har været administrerende direktør siden 2012.

Uanset om du er hustru, barn eller revisor, skal du inddrages tidligere i forløbet, før tiden er for fremskreden, og den kære patriark ikke formår at løfte opgaven alene. Og lad det være sagt med det samme: Det er ikke altid kun patriarkens skyld. Det er også din skyld.

For uanset, om du er hustru, voksen søn eller datter, så skal du også selv spille dig på banen og lægge op til, at selvom der har været en given fordeling af opgaverne, så kan denne fint ændres over tid. Du skal vise, at du interesserer dig for, hvordan familiens værdier bevares bedst i årene, der kommer, og hvilke tanker og strategier, der ligger til grund for beslutningerne truffet indtil nu.

Jeg er helt med på, at det ikke er noget let emne at bringe i spil, fordi det er både delikat og ømtåleligt. I sidste ende handler det jo om den dag, hvor et skattet familiemedlem ikke er her længere, og hvad der så skal ske derefter. Det er nogle svære drøftelser og overvejelser i livet, der skal i gang, men ikke desto mindre er det bydende nødvendigt, og rettidig omhu på dette felt kan forhindre mange fremtidige bekymringer.

Det kan både være lavpraktikken - altså adgang til netbank, eller hvilken plan der følges for investeringerne, eller hvem der er kontaktperson i forskellige pengeinstitutter og andre lignende spørgsmål, som afdækkes. Det kan også være strategien om investering i enkeltaktier, ejendomme og alt muligt andet, der skal tages stilling til.


Ting med affektionsværdi kan i arvesammenhæng også spille en rolle og undertiden splitte familier. Ofte kræver sådanne beslutninger professionel assistance.


Ting med affektionsværdi kan i arvesammenhæng også spille en rolle og undertiden splitte familier. Ofte kræver sådanne beslutninger professionel assistance, og her gælder det om at finde en trusted advisor, som I nærer fuld tillid til, så både patriarken - og dem der tager over efter denne – er trygge ved de råd, der gives.

Det er uden tvivl en svær proces at løbe i gang, men jo tidligere du får skabt ro om det, jo bedre. Fordelen er, at alle ved, hvad de har at forholde sig til, fordi de er blevet inddraget rettidigt, og den, der giver stafetten videre, har fået sin vilje opfyldt, mens vedkommende var ved sine sansers fulde brug. Det er en bjørnetjeneste at lade være.

Når du og din familie frem til, at det er for svært at få taget hul på de svære snakke, findes der masser af muligheder for at søge assistance hos professionelle. Selv om ingen sager og ingen familier er helt ens, er der alligevel fællestræk og nogle svar på de svære spørgsmål, der går igen. Det kan den betroede rådgiver hjælpe med at besvare, så I har større vished for at træffe de rigtige beslutninger.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv

Ulovligt parkerede campingvogne sætter lastbiler i dilemma på rastepladser: Enten skal de parkere ulovligt eller bryde regler om køre- og hviletid

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Annonce