Annonce
KLUMME

De unge burde gå i skole istedet for at demonstrere for klimaet

Annonce

Det har været voldsomt beskæmmende for hele den meget alvorlige klimadebat at følge med i Greta Thunbergs noget karikerede og håndholdte aktion for at frelse vores klode.

At bruge et handikappet barn som eksponent for noget så alvorligt, og samtidig lade hende give verdenssamfundet skylden for, at hun ikke har haft nogen barndom… det burde hendes forældre jo nok tage ansvaret for, men de har sikkert haft travlt med at instruere deres datter og skrive hendes korte vredesudbrud.

Hvis vi så lige ser helt bort fra Greta, som jo på mange måder fjerner fokus, destruerer debatten, og i øvrigt ikke forholder sig til noget som helst substantielt, så er det beskæmmende at se mange millioner unge mennesker gå i protest over verdens CO2 udslip samtidig med, at de deler hele deres liv på de sociale medier.

Jeg tror, at de fleste overser, at driften af det globale internet udleder cirka halvanden gang så meget CO2 som samtlige fly i hele verden tilsammen.

Det betyder, at når man møder en ”ny-veganer” som i klimakampens navn, stolt meddeler alle i sit sociale netværk, at nu er den røde bøf erstattet med en rødbedebøf - samme farve men langt mere politisk korrekt - så uploader de straks 10 billeder af en rødbedebøf på Facebook, Instagram og Snappen og vupti, så har de straks udledt langt mere CO2, end de har sparet ved at droppe koen, idet de nu har lagt yderligere 10 Mb data ud på nettet, som så opbevares i store datacentre, som hver især udleder utrolige mængder CO2.

Hvis Greta og hendes skolevenner virkelig vil gøre noget seriøst for miljøet, så gå straks tilbage til klasselokalet, og tag den uddannelse (gerne en teknologisk/STEM uddannelse) som er helt afgørende for den grønne omstilling, som vi alle bør tage meget alvorligt.

Det er jo ikke via strejker, at vi opfinder nye grønne teknologier. Og det er ikke ved at råbe højt, at vi får industrien til at omstille sig eller energisektoren til at reducere udslippet.

Det er kun via intelligente, rentable og åbenlyst tilgængelige teknologier, at vi kan sikre en hurtig, effektiv og økonomisk forsvarlig reduktion af CO2 belastning, hvor vi jo i Danmark gerne vil gå forrest og sigte efter 70 procent reduktion i 2030 i forhold til belastningen i 1990.

Hos Dansk Industri tager vi situationen meget alvorlig og har netop lanceret vores egen 2030-plan, som vel at bemærke er fuldt finansieret frem i mod 2030 og som i øvrigt:

- Vil løfte velstanden med 110 mia. kroner i 2030.

- Vil skabe 120.000 flere jobs i den private sektor i 2030.

- Vil reducere CO2 udslippet i Danmark med mindst 65 procent i 2030.

Det drejer sig ganske enkelt om massive investeringer i forskning og udvikling, så vi kan skabe de nye og nødvendige teknologiske løsninger som ingen af os endnu kender, som for eksempel en løsning på opbevaring af overskudsstrøm fra vind og sol.

Danmark er på mange områder en førende nation, og hvis vi bare isoleret ser på vindindustrien, så er det et enestående eksempel på, at hvis vi som nation tør gå forrest, sætte ambitiøse mål og så have et godt støtteapparat, som via forskning, udvikling og økonomiske støtteprogrammer, er klar til at innovere, så har vi på alle måder muligheden for fortsat at være den nation i verden alle andre forsøger at kopiere.

Det giver samtidig vores mange tusinde produktionsvirksomheder store muligheder for succes på eksportmarkederne, som i takt med at de enkelte lande skal have indfriet deres klimamål, efterhånden bliver nødt til at investere i danske løsninger - simpelthen fordi vi har de bedste, mest effektive og økonomisk rentable løsninger.

Så Greta Thunberg, tag du nu bare roligt og ubekymret tilbage i skolen, sammen med dine jævnaldrende teenagere og tag så den uddannelse, som både du og verdenssamfundet har så hårdt brug for - så sikrer vi din fremtid imens.

Palle Damborg, formand for fremstillingsindustrien i Dansk Industri, og bestyrelsesformand i og ejer af Jysk Display A/S. Pressefoto

Klummen

Palle Damborg er bestyrelsesformand og ejer af virksomheden Jysk Display i Viborg, og så er han medlem af DI's forretningsudvalg og formand for fremstillingsindustrien.
Har du kommentarer til denne klumme, kan du kontakte skribenten direkte på pd@jyskdisplay.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce