Annonce
Erhverv

Klumme: Godtgørelse af elafgift til virksomheder, der køber ladestandere

Arne B. Jepsen. Pressefoto

Virksomheder, der selv opstiller ladestandere til elbiler, kan ikke få godtgjort elafgiften, hvis de stiller standeren vederlagsfrit til rådighed for medarbejdere, kunder og forretningsforbindelser.

Markedet for elbiler og plug-in hybridbiler er i kraftig vækst, og flere og flere virksomheder anskaffer sig både person- og varebiler, der helt eller delvist kører på strøm. Det samme gør mange private. Derfor vokser antallet af virksomheder, der anskaffer sig ladestandere, også kraftigt, og det vil det gøre endnu mere i årene fremover, fordi det politisk er bestemt, at der skal ske følgende:

1) Visse ejere af erhvervsejendomme med mindst 20 p-pladser skal inden 1. januar 2025 have opsat mindst én ladestander. Ved opførelse af nye erhvervsejendomme - og i nogle tilfælde også ved ombygning af gamle - med mindst 10 p-pladser skal der som udgangspunkt opsættes mindst én ladestander og mindst hver femte p-plads skal forberedes til en sådan.

Annonce

2) Ved opførelse af nye beboelsesejendomme - og i nogle tilfælde også ved ombygning af gamle - med mindst 10 p-pladser skal samtlige pladser forberedes for ladestandere.

3) De virksomheder, der står foran at skulle anskaffe sig en eller flere ladestandere, kan vælge at gøre det for egen regning eller ved at indgå aftale med en ladeoperatør. Der findes også kombi-modeller, hvor virksomheden køber en ladestander, men overlader service og drift af denne til en operatør.

Al strøm, der købes, er belagt med en afgift på 90 øre/kWh, hvilket svarer til omkring halvdelen af den samlede elomkostning, men 89,6 øre af afgiften kan under visse betingelser godtgøres.

Muligheden for godtgørelse gælder både for virksomheder, der selv anskaffer sig ladestandere, og for virksomheder, der køber elopladning via en aftale med et operatørselskab. Hertil kommer, at godtgørelsesadgangen i visse tilfælde ikke begrænses af det sædvanlige krav om momsfradragsret.

Markedet for elbiler og plug-in hybridbiler er i kraftig vækst, og flere og flere virksomheder anskaffer sig både person- og varebiler, der helt eller delvist kører på strøm.

For at få godtgjort afgift af strøm til egne ladestandere, hvilket er en særordning, som foreløbig kun gælder til udgangen af 2030, skal følgende betingelser dog være opfyldt:

Der skal være installeret bimåler i ladestanderen, og den skal være placeret korrekt, så der ikke opstår tvivl om, hvad strømmen er brugt til.

Virksomheden skal fakturere forbruget, og faktureringen skal ske som en såkaldt opladningsydelse.

Om klummen

I denne klumme fra BDO møder du gode råd om skat, køb og salg af virksomheder, generationsskifte, personalegoder og meget andet.

BDO dækker Danmark og beskæftiger flere end 1200 medarbejdere på 31 kontorer landet over.

Det verdensomspændende BDO-netværk har cirka 80.000 medarbejdere i mere end 160 lande.

Det sidste betyder, at virksomheder, der for egen regning opstiller og drifter en ladestander ikke kan få godtgjort elafgiften, hvis standeren stilles vederlagsfrit til rådighed for medarbejdere, kunder og forretningsforbindelser. Det kan også gælde for standere, der er opstillet privat hos medarbejdere, der har firmabil, herunder fx også en vagtbil.

Operatørselskaber kan normalt få godtgjort elafgiften, fordi de netop fakturerer en opladningsydelse. Til gengæld indgår der selvsagt et avancetillæg i deres pris.

Brug for et godt råd? Markedet for ladestandere er en jungle af muligheder. Ønsker du uafhængig rådgivning til at finde rundt i denne, er du velkommen til at kontakte os. Vi har afgiftseksperter i alle landets regioner, som ud fra de konkrete omstændigheder kan vurdere, hvad der er mest optimalt.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: De midtjyske virksomheder mangler arbejdskraft - Her er otte gode råd

Erhverv

Klumme: I København betaler virksomhederne bare, men det gør de ikke i resten af landet

Erhverv

Klumme: Solceller på erhvervsbygninger – skattemæssig afskrivning

Erhverv

Restauranter og barkonge efter rekrutteringsproblemer: Nu hyrer vi igen masser af personale

Erhverv

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Østjylland

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

Annonce