Annonce
Fyn

Klumme: Gamle mursten bidrager til at indfri nye ambitiøse klimamål

Søren Fuglsang. Pressefoto

Når forandringens vinde blæser, bygger nogle læhegn, mens andre bygger vindmøller, lyder et gammelt kinesisk ordsprog. Evnen til at omstille sig er dog ikke nøglen til vækst og fremgang hos den fynske virksomhed, Gamle Mursten ApS. Med et glimt i øjet kan man tilføje et ‘tværtimod’.

Virksomhedens 17 ansatte, der siden 2003 har specialiseret sig i at levere genbrugsmursten af høj kvalitet i stor skala til både større og mindre byggeprojekter, er nemlig optaget af at gøre de samme ting, som de altid har gjort - og gjort godt. Det er resten af verden, der har ændret sig, men den del vil jeg vende tilbage til.

Kernen i den Svendborg-baserede virksomhed er at sørge for, at mursten fra nedrivninger ikke destrueres, knuses eller ender som byggeaffald, men derimod genbruges som et værdifuldt byggemateriale med rustik æstetik og historie til nye danske byggerier. Og nok så vigtigt, så sparer hver genbrugt mursten miljøet for et halvt kilo CO2, hvilket svarer til et helt ton CO2 for hver 2000 mursten. At producere nye mursten helt fra bunden er nemlig en ganske energitung proces.

Annonce

På virksomhedens to fabrikker renses murstenene ved hjælp af en patenteret rensemetode, der bygger på vibrationer. Der anvendes ingen kemikalier eller vand til rensning, og dermed er der heller ingen udledning af farlige stoffer i produktionen. Det er smart. De gamle mursten stammer typisk fra byggerier fra 1900-1955. Dengang blev murstenene brændt i gamle ringovne, og den gamle produktionsform og dygtigt håndværk har medvirket til at give stenene robusthed og holdbarhed. Efter rensning sendes murstenene af sted til nye byggerier eller renoveringer, hvor bygherren ønsker at spare miljøet for unødig CO2-belastning, eller hvor der er et ønske om et særligt udtryk med patina og sjæl.

Både æstetik og miljøfordele ligger ledelsen stærkt på sinde, og disse værdier er noget af det første, jeg kommer i tanke om, når jeg tænker på samarbejdet med vores kunde Claus Juul Nielsen, der er direktør i Gamle Mursten ApS. Den 58-årige direktør har i øvrigt været en del af virksomheden i samtlige dens 18 leveår, og det siger jo lidt om hans betydning for virksomhedens miljørigtige rejse.

Med direktørens egne ord rammer Gamle Mursten ApS “lige ned i de store forandringer, der sker for tiden med grøn omstilling og CO2-reduktioner”, og det har hans virksomhed været “særligt begunstiget af” i de seneste fem år, vurderer Claus Juul Nielsen. Eller som han også siger: “Det er jo det samme produkt, vi tilbyder, og vi kan ikke lave om på det, men det har ligesom vundet indpas over tid.”

Direktørens ord bringer mig tilbage til de ændringer, som Danmark og resten af verden oplever i disse år, nemlig det stigende fokus på bæredygtighed og miljø.

Tilbage i juni 2020 blev et bredt flertal i Folketinget enig om en ny klimaaftale, der har til formål at udvikle, udbygge og integrere grønne teknologier i energisektoren og industrien. Det ambitiøse mål er at sikre en drivhusgasreduktion på 3,4 mio. ton CO2 i 2030. Med klimaaftalen har Danmark taget et stort skridt på vejen mod klimamålet om at reducere drivhusgasudledningerne i 2030 med 70 procent i forhold til 1990 - og ambitionen om at opnå klimaneutralitet inden 2050.


Dansk erhvervsliv er i dag ledende inden for udviklingen af bæredygtige teknologier som for eksempel vindenergi, fjernvarme og energieffektivisering. Det er noget, der er grund til at være stolt af - og endnu vigtigere; noget at bygge videre på.


Med sit CO2-besparende værditilbud står Gamle Mursten ApS på den rigtige side i kampen mod udledning af kuldioxid. Det er der heldigvis mange, der har fået øjnene op for, og det gælder både private kunder, arkitekter og bygherrer. Direktør Claus Juul Nielsen - og andre miljøbevidste individer - kan glæde sig over, at virksomhedens mursten efterspørges i stor stil til mange byggeprojekter i hele Danmark, men også til resten af Norden.

Svendborg-virksomheden nøjes dog ikke med at kigge blot 10 og 30 år ud i fremtiden som landets lovgivere. Det er ikke nok. Som direktøren for Gamle Mursten ApS, Claus Juul Nielsen, selv siger:

- Vi har leveret mursten til to skoler, der er bygget i Københavns Kommune, og det særlige er, at bygningerne er opført med kalkmørtel i stedet for cementmørtel. Forskellen betyder, at kommunen kan genbruge murstenene, når de piller skolen ned om 100-150 år. Dét er visionært. At murstenene bliver opført med kalkmørtel, dét er den fede historie. Det taler også lige ind i begrebet ‘Urban Mining’, hvor man samler ressourcerne op, hvor de er - og bruger dem igen. Det giver god mening. Vi skal bare have endnu flere til at se værdien i det.

De grønne vinde, der blæser hen over Danmark og resten af verden, er en mulighed for mange danske virksomheder - som Gamle Mursten ApS. Jeg er stolt på Svendborg-virksomhedens vegne - og også stolt over som bank at have et stærkt samarbejde med en virksomhed, der så aktivt formår at kombinere klimahensyn, bæredygtighed og forretningsudvikling. En virksomhed der har hensynet til miljøet helt i kernen af sin drift og udvikling.

Gamle Mursten ApS er heldigvis i godt selskab. Dansk erhvervsliv er i dag ledende inden for udviklingen af bæredygtige teknologier som for eksempel vindenergi, fjernvarme og energieffektivisering. Det er noget, der er grund til at være stolt af - og endnu vigtigere; noget at bygge videre på.

Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kig med indenfor i Oldenborghus: Spritnye ungdomsboliger står snart klar og der er mange ledige

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv

Ulovligt parkerede campingvogne sætter lastbiler i dilemma på rastepladser: Enten skal de parkere ulovligt eller bryde regler om køre- og hviletid

Annonce