Annonce
Erhverv

Klumme: Fynsk erhvervsliv følger nøje med i tyske forhandlinger - med god grund

Claus Braad Hansen, områdedirektør, Sydbank. Pressefoto: Jonas Ahlstrøm

I disse dage blæser forandringens vinde henover Tyskland. 26. september gik vælgerne i den tyske Forbundsrepublik til stemmeurnerne for at afgøre, hvordan landets parlament, Den Tyske Forbundsdag, fremover skal sammensættes, og hvem der skal være ny frontfigur for Europas største økonomi efter 16 år med Angela Merkel ved roret.

Efter et tæt valg står det nu klart, at socialdemokraten Olaf Scholz og hans parti SPD har vundet det tyske valg med et lille forspring til konservative CDU-CSU, der i øvrigt opnåede et historisk ringe valg. Spillet om både regering og kanslerpost er dog fortsat helt åbent.

Men er alt dette overhovedet relevant for andre end tyske vælgere og politikere? Svaret er et stort ja, og det er der flere grunde til. For fynske læsere er særligt to af dem relevante.

Annonce

For det første er Tyskland, som alle ved, en meget vigtig økonomisk samarbejdspartner for Fyn og resten af det danske kongerige. Ifølge tal fra Danmarks Statistik beskæftiger den danske eksport til Tyskland i omegnen af 92.000 danskere, hvilket svarer til cirka halvdelen af indbyggertallet i Odense by. Dermed er naboen vores næstvigtigste eksportmarked efter USA.

For det andet er der med Merkels afgang lagt op til et potentielt dramatisk opgør med Tysklands økonomiske politik gennem halvandet årti, der har været præget af en offentlig sparepolitik. Flere partier er denne gang gået til valg på at lempe finanspolitikken og skrue op for offentlige investeringer, hvilket kan forvandle Tyskland fra at være Europas sparenation nummer 1 til et vækstlokomotiv med fuld tryk på kedlerne, der har potentiale til at trække resten af det europæiske kontinent med sig.

Kombinationen af disse forhold betyder, at vores erhvervsliv vil følge nøje med fra sidelinjen i de kommende forhandlinger om, hvem der fremover skal lede Tyskland. Det kan dog vise sig at kræve en god portion tålmodighed. Der er nemlig lagt op til langvarige forhandlinger mellem landets politiske partier og en besværlig proces med at få dannet en ny regering. De kommende koalitionsforhandlinger vil formentlig blive vanskeliggjort af Det højrenationalistiske AFD og Die Linke på venstrefløjen, der gør manøvrerummet mere snævert for midterpartierne.

Men hvilke konkrete politiske emner kan tænkes at interessere fynske virksomheder i de kommende forhandlinger?

De tyske partier har givetvis en del at drøfte, men særligt to emner ventes at blive en relevant del af den kommende politiske proces, nemlig klima- og digitaliseringsdagsordenen, der begge er blevet højaktuelle som følge af katastrofale begivenheder i senere tid.

Med lidt held kan udfaldet af det tyske valg derfor bidrage til at skabe endnu flere grønne og bæredygtige arbejdspladser her hos os.

Mange vælgere har ikke glemt sommerens voldsomme ødelæggelser og tab af henved 200 menneskeliv ved oversvømmelserne i delstaten Nordrhein-Westphalen, der er blevet tilskrevet klimaændringer. Mange husker også alt for godt covid-19-pandemien, hvor Tyskland var særligt udfordret som følge af en fremtræden mangel på digital infrastruktur, der betød, at test- og vaccinationskampagner skred langsomt frem. Begge dele har fanget vælgernes opmærksomhed, hvilket bl.a. har ført til, at miljøpartiet Die Grünen bliver landets tredjestørste parti med 14,8 pct. af stemmerne.

Lad det være sagt med det samme. Et tysk stilskifte, hvor tyskerne går foran med en mere aktiv finanspolitik og flere investeringer i grøn omstilling, digitalisering og infrastruktur, vil ikke alene være en fordel for hele Europa. Det vil også give bedre muligheder for de danske eksportvirksomheder, særligt for de virksomheder, der leverer bæredygtige løsninger, og dem har vi jo en del af her på Fyn. Med lidt held kan udfaldet af det tyske valg derfor bidrage til at skabe endnu flere grønne og bæredygtige arbejdspladser her hos os.

Ifølge en opgørelse fra Boston Consulting Group ligger tre procent af alle danske fuldtidsstillinger i dag i den grønne sektor, og det anslås, at der bliver brug for mellem 50.000-100.000 ekstra ansatte til grønne jobs i 2030. Et betydeligt tal der måske skal opjusteres yderligere, hvis Tysklands kommende koalitionsregering sætter fart på landets miljø- og digitaliseringstog.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Annonce
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: De midtjyske virksomheder mangler arbejdskraft - Her er otte gode råd

Erhverv

Klumme: I København betaler virksomhederne bare, men det gør de ikke i resten af landet

Erhverv

Klumme: Solceller på erhvervsbygninger – skattemæssig afskrivning

Erhverv

Restauranter og barkonge efter rekrutteringsproblemer: Nu hyrer vi igen masser af personale

Erhverv

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Østjylland

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

Annonce