Annonce
Erhverv

Klumme: Fra mangel på efterspørgsel til mangel på materialer på rekordtid

På rekordtid er danske virksomheder gået fra nedlukninger og mangel på efterspørgsel til mangel på materialer. Det er et billede af den rutsjetur, som både dansk og global økonomi har været igennem det seneste år. Den økonomiske krise ser ud til at være overstået langt hurtigere, end man kunne have ventet, men nu melder der sig altså nye problemer for virksomhederne.

I mange danske virksomheder har man nemlig problemer med at skaffe materialer. I byggeriet og industrien fortæller henholdsvis 12 og 18 procent af virksomhederne, at mangel på materialer har kostet ordrer over de seneste tre måneder.

Det er ikke kun et dansk fænomen, og derfor stiger priserne på alt fra byggematerialer til råvarer voldsomt. Det blegner dog i sammenligning med fragtraterne, som er steget eksplosivt over det seneste år. Det betyder, at mange danske virksomheder i øjeblikket ikke alene oplever, at det er sværere at få fat i materialerne, men også, at de nu skal betale mere for varerne.

Annonce

Det viser sig også i de danske producentpriser, som i øjeblikket stiger i det hurtigste tempo siden 2011. Det vidner om, at de danske virksomheder i et vist omfang kan sende regningen videre. Der er dog ingen tvivl om, at virksomhederne i øjeblikket er presset af både priserne og manglen på materialer. Virksomhederne kan dog glæde sig over, at der er lys for enden af tunnellen. Den nuværende situation skyldes nemlig, at vores forbrug er helt skævvredet som følge af restriktionerne.

Det viser sig tydeligt i den globale varehandel, som i begyndelsen af pandemien blev bombet 10 år tilbage, men nu er på det højeste niveau, som vi nogensinde har målt. Restriktionerne har betydet, at vi ikke har kunnet tage ud og spise, i biografen eller endda ud at rejse. Derfor er pengene i stedet gået til fladskærme, nye cykler og byggeprojekter i hjemmet. Det har skabt en massiv efterspørgsel på alle typer råvarer og overfyldte containerskibe.

Men i takt med, at restriktionerne letter rundt omkring, får forbrugerne igen muligheden for at vende tilbage til de gamle forbrugsmønstre. Det er ikke sikkert, at det sker. Man kan eksempelvis tvivle på, at turismen til Wuhan med det samme vender tilbage på niveauet inden pandemien. Mit bud vil dog være, at forbrugerne i de kommende kvartaler vil dreje forbruget mere og mere i retning af servicesektoren og på den måde lande meget tæt på de forbrugsmønstre, som vi så før pandemien.

Det vil være med til at dæmpe den massive efterspørgsel på råvarer og pladser på containerskibene. Vi ser allerede begyndende tegn på, at flere råvarer nu ikke længere stiger massivt i pris. Faktisk er det min forventning, at vi nu i den resterende del af året vil se mange råvarepriser falde lidt tilbage. Det vil være en hjælp til de virksomheder, som i øjeblikket er alvorligt udfordret af høje priser og mangel på materialer.


Det går fremad i dansk økonomi og de nuværende udfordringer virker som luksusproblemer sammenlignet med det, som mange virksomheder var udsat for sidste år.


De nuværende udfordringer er dog ikke nok til for alvor at udfordre optimismen hos mig. Det går fremad i dansk økonomi og de nuværende udfordringer virker som luksusproblemer sammenlignet med det, som mange virksomheder var udsat for sidste år.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Annonce