Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Camilla Aaquist Ostenfeld. Pressefoto

Nye regler for familieoverdragelse af fast ejendom er netop trådt i kraft den 15. oktober 2021. Det betyder, at når ejendomme fremover skal overdrages til nærtstående familiemedlemmer, så kan det ske til en pris på +/-20 procent af den offentlige ejendomsvurdering fremfor som hidtil +/-15procent.

Ændringen i værdiansættelsen sker i sammenhæng med de nye offentlige ejendomsvurderinger, som SKAT netop har påbegyndt udsendelse af. De nye vurderinger forventes at ligge betydeligt tættere på den reelle markedsværdi end de hidtil gældende ejendomsvurderinger. En stigning i procentsatsen med fem procentpoint er tænkt som en udligning af de forventelige højere offentlige ejendomsvurderinger.

Peter Meline. Pressefoto

Den nye regel gælder kun i de tilfælde, hvor der på tidspunktet for overdragelsen er meddelt ejeren ny offentlig ejendomsvurdering. Er boligen endnu ikke vurderet efter det nye system, så gælder +/-15 procent-reglen fortsat.

Annonce

Undtagelser til værdiansættelse efter +/-20 procent-reglen. Skattestyrelsen kan som udgangspunkt ikke anfægte en værdiansættelse på +/-20 procent af den nye offentlige vurdering, når overdragelsen sker til nærtstående familiemedlemmer inden for gaveafgiftskredsen, medmindre der foreligger ”særlige omstændigheder”.

På baggrund af praksis kan det udledes, at der er tale om ”særlige omstændigheder”, hvis:

1) Ejendommen kort tid inden eller efter familieoverdragelsen er overdraget i almindelig fri handel til en pris, der væsentligt afviger fra +/-20 procent-værdiansættelsen.

2) Ombygnings-/renoveringsarbejder væsentligt ændrer på ejendommens markedsværdi.

3) Der optages lån i ejendommen før eller efter familieoverdragelsen, der har udgangspunkt i en anden værdi end ejendomsværdien efter +/-20 procent-reglen.

Om klummen

Andersen Partners er et moderne full-service advokatfirma med hovedsæde i Kolding og kontorer i København, Hamborg og Flensborg.

Det forventes, at SKAT udsender et styresignal, der i højere grad skal fastslå, hvordan ”særlige omstændigheder” skal forstås.

To parametre har indvirkning på SKATs accept af værdiansættelsen. Skatterådet har indtil nu afgivet 12 bindende svar, som er med til at redegøre for begrebet ”særlige omstændigheder. Særligt to parametre tyder på at have indvirkning på SKATs vurdering og accept af værdiansættelsen.

Det ene er det tidsmæssige aspekt, det vil sige perioden mellem køb af ejendommen og efterfølgende overdragelse, og det andet er prisforskellen mellem den seneste handelspris og overdragelsessummen. Der lægges også vægt på samspillet mellem parametrene. Der er dog usikkerhed om grænsefladerne, og vi anbefaler rådgivning i den konkrete sag, inden du gennemfører en overdragelse af en ejendom.

Det forventes, at SKAT udsender et styresignal, der i højere grad skal fastslå, hvordan ”særlige omstændigheder” skal forstås.

Konkrete eksempler på SKATS vurdering. I to forskellige sager havde ejeren i begge tilfælde ejet ejendommen i tre år og to måneder inden overdragelsen, men de afveg i forskellen mellem den seneste handelspris og overdragelsessummen, der udgjorde hhv. 54 procent og 110 procent. SKAT accepterede i dette tilfælde kun sagen med afvigelsen på 54 procent (SKM2021.494.SR og SKM2021.498.SR).

Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt til at fastlægge intervallet for ejertid, men SKAT har i et af de bindende svar accepteret en ejertid på 10 år inden familieoverdragelsen. Dog vil en ejertid på under to år og fire måneder formentlig ikke være tilstrækkeligt (SKM2021.493SR og SKM2021.499SR).

Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Forsiden netop nu
Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Annonce