Annonce
Fyn

Klumme: Et kig i et nøglehul blev Kurts startskud til 54 år med biler

Lars Henriksen til venstre, Hans Holst i midten og Kurt L. Hansen til højre. Odense Auto-El Aps holder afskedsreception for Kurt den 29. april klokken 11.00-18.00 på værkstedet. Dagen og forplejningen er tilpasset de på dagen gældende corona-restriktioner. Pressefoto

En mand, der har fundet sit kald i livet og nydt hvert sekund af sine 54 aktive år. Hårdtarbejdende, driftig og omstillingsparat, som også kendetegner hans virksomhed. Han er nu både klar og afklaret til at give tøjlerne videre til de næste med et veltilrettelagt generationsskifte, som har været planlagt i årtier.

De linjer står som facit med to streger under, når jeg tænker på samarbejdet med vores kunde Kurt L. Hansen, direktør i Odense Auto-El ApS. Med Kurts tilladelse fortæller jeg hans historie her.

Han er Odense-dreng og opvokset i et arbejderhjem. Hans far var ølkusk på Albani, og hans mor var fabriksarbejder. Da hans far en nattetime delte en øl med en jagtkammerat, tog Kurt på 11 år det kig gennem et nøglehul, der blev første skridt på hans karriere- og livsvej.

Jagtkammeraten manglede en fejedreng på sin tankstation. Jobbet tre timer seks dage om ugen hos Flemming på Esso-tankstationen på Bogensevej i Næsby blev Kurts til 30 kroner om ugen.

Han fejede og ryddede op, men avancerede hurtigt til at fylde benzin på biler, hjælpe mekanikerne og vaske biler. Kurt havde fundet sin livshylde og gik i lære som autoelektromekaniker hos Leo Lind på Kildemosevej i 1972, samtidig med at han fortsatte som aften- og weekendvagt på Esso-tanken. Med sin erfaring fra Esso passede han som tredjeårs lærling værkstedet, når mester holdt ferie. I 1976 fik han sit svendebrev med prædikatet ”veludført” og fortsatte som svend hos Leo Lind.

Kurt fik masser af ansvar og udfordringer og arbejdede ofte om lørdagen og over i hverdagen for at spare sammen til engang at kunne overtage værkstedet. I 1984 blev Hans Holst ansat som lærling. Han og Kurt havde god kemi, som senere skulle vise sig at være nyttig for dem begge. Muligheden for at overtage værkstedet bød sig dog ikke, så Kurt ville begynde for sig selv med hjælp fra opsparingen, friværdi i huset, revisor og Aktivbanken, som troede på Kurt og hans idé og stillede lån og kassekredit til rådighed, så Kurt kunne åbne eget værksted med navnet Odense Auto-El Aps på 365 kvadratmeter ved Odense Havn i 1987.

Aktivbanken blev senere del af Sydbank, men Kurts virksomhed og vi er fortsat trofaste makkere i den daglige drift og ved værkstedets mange til- og ombygninger gennem årerne. Vi har blandt andet benyttet bankens strategikompas i rådgivningen af sidste del af generationsskiftet, som de i virksomheden selv har haft enormt god fod på. Blandt andet har Kurt og hans forretningspartnere – næsten til overmål – opfyldt det første, vigtige råd: ”Begynd i god tid og planlæg generationsskiftet”.

I 1988 meldte Hans Holst sig som nyudlært under Odense Auto-Els faner, og han og Kurt fortsatte det gode samarbejde. Allerede da Hans blev ansat, aftalte han og Kurt, at Hans en dag skulle have mulighed for at blive medejer af virksomheden. Kurt var da bare 47 år og havde, belært af erfaringer, lagt kimen til det løbende generationsskifte, som jeg gerne vil udnævne til det bedste, mest veltilrettelagte, gennemførte og med sine næsten 33 år nok også længste, jeg nogensinde har hørt om.

I 2002 købte Hans sig ind i Odense Auto-El og overtog en tredjedel af virksomheden. Kurts kone Pia passede sideløbende med sit kantinejob værkstedets kontor og blev senere kontorblæksprutte på fuld tid.

I midten af 1990’erne supplerede værkstedet auto-elarbejdet med smede- og hydraulikopgaver, dikteret af kundernes behov og bilernes udvikling. Efter en ny udvidelse med 1100 kvadratmeter havde virksomheden nu mere end 2500 kvadratmeter under samme tag.

Fra 2002 reparerede virksomheden på kundernes opfordring også lastbilkraner.


Den 29. april i år bliver Kurts sidste i Odense Auto-El – både som direktør og i bestyrelsen.


Medarbejderstaben var nu flere end 20. Fra 2007 og fem år frem servicerede Odense Auto-El flere end 400 saltspredere og sneplove for Odense Kommune og Vejdirektoratet, selv om opgaven var langt fra kerneforretningen.

Med generationsskiftet i den strategiske kikkert blev Hans Holsts kone, Lisbeth, ansat på kontoret i 2005, og i 2015 ejede Hans Holst 70 procent af virksomheden og Kurt 30 procent. I marts 2016 overtog Odense Auto-El Havnens Autoservice med tre ansatte og mere end 200 kunder og byggede igen om. Ansvarlig for det nye autoværksted blev Lars Henriksen fra Havnens Autoservice. Han købte i 2018 de 20 procent af virksomheden, som Kurt endnu havde. Hans Holst har aldrig ønsket at være eneejer, så det var perfekt at få Lars Henriksen med i ejerkredsen og dermed sikre det næste løbende generationsskifte mellem Hans og Lars, der er henholdsvis 54 år og 44 år.

Den 29. april i år bliver Kurts sidste i Odense Auto-El – både som direktør og i bestyrelsen.

- Jeg skylder ”drengene” at vise dem respekt og tillid til, at de på bedste vis kan videreføre Odense Auto-El, uden at den gamle puster dem i nakken. Baggrunden for at kunne gennemføre generationsskiftet uden store problemer er, at vi startede processen i god tid og hele vejen har fået god rådgivning. Vi har derfor kunnet holde fokus på forretningen og fortsat udvikling. På tærsklen til at forlade arbejdsmarkedet efter 54 år er min erfaring, at social arv og høj uddannelse ikke nødvendigvis bestemmer, hvordan arbejdslivet former sig. Mit liv er bevis på, at der er mange andre måder at nå sine mål, hvis man møder de rigtige mennesker og tør tage udfordringerne, fortæller Kurt L. Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce