Annonce
Erhverv

Klumme: Erhvervslivet har fart på trods store benspænd

Michael Kirkeby, erhvervsdirektør, Sydbank Herning. Pressefoto

Vi har nogle af Danmarks bedste virksomheder her i det midtjyske. Det er jo ikke nogen nyhed for alle os, der bor her, for vi kan se fra første parket, hvordan driftige og innovative virksomheder er med til at skabe udvikling og vækst til stor gavn for alle os her på egnen. Nu har vi bare også data, der underbygger det, vi selv er udmærket klar over.

Således viser en frisk rapport fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, at produktiviteten i de små og mellemstore virksomheder i Midtjylland er steget med i gennemsnit næsten to procent hvert år det sidste årti. Det er mere end noget andet sted i landet, og til sammenligning er produktiviteten for samme segment i hovedstaden steget med knap 0,6 procent om året.

Det er hamrende godt gået af hos her i Midtjylland, og det bekræfter sådan set også bare min egen oplevelse som erhvervsdirektør i Sydbank. Her møder jeg hele tiden små og mellemstore virksomheder, der drøner derudad, og man må bare sige, at der er fart på for tiden. Det kan ellers godt være lige lovlig spændende at drive virksomhed i de her tider.

Annonce

Knap er de kommet flot ud på den anden side af coronapandemien, før de skal omstille sig en ny, global udfordring. Galoperende fragtpriser og stigende råvarepriser fylder naturligvis stadigvæk, for eksempel i tekstilbranchen, og da en stor del af tekstilvarerne stammer fra de asiatiske lande, ser vi, at flere af vores etablerede tekstilkunder kigger mere i retning af Østeuropa for at reducere afstanden og dermed påvirkningen fra de stigende fragtrater. Her har de i forvejen produktion, men de oplever også, at kapaciteten her er presset til det yderste.

Samtidig ser vi, at de virksomheder, der går med planer om at opføre fx nye domiciler eller lagerhaller herhjemme, er en smule tilbageholdende på grund af de skyhøje priser på byggematerialer. Planerne ligger der, og man vil gerne videre, men man vil naturligvis også gerne vente, til priserne kommer ned på et mere normalt niveau.

Så virksomhederne er klar på vækst, og i Sydbank oplever vi også, at de generelt er i glimrende form. De kommer med pæne regnskaber på tværs af flere forskellige brancher og med budgetter, der viser, at de har stor tro på fremtiden. Her må man ikke undervurdere effekten af den digitale udvikling, hvor de midtjyske smv’er er rigtig godt med, og som muligvis også er en del af forklaringen på, at vi her i området oplever en større stigning i produktiviteten end i resten af landet.

Mere og mere bliver flyttet online, man sælger til større enheder, man laver digitale samhandelsplatforme for b2b-kunder, og man er generelt åben og meget nysgerrig over for ny teknologi. Jeg oplever desuden, at erhvervslivet viser stor interesse for automatiserede pakkeanlæg og robotteknologi, der gør det nemmere at pakke og flytte produkter, og vi ser flere virksomheder, der går med planer om store, højteknologiske anlæg.

Her må man ikke undervurdere effekten af den digitale udvikling, hvor de midtjyske smv’er er rigtig godt med, og som muligvis også er en del af forklaringen på, at vi her i området oplever en større stigning i produktiviteten end i resten af landet.

Vi følger den teknologiske udvikling her i Midtjylland, og på nogle områder er vi også med helt fremme. Det er den indstilling til tingene, der gør, at vi kan overvinde de fleste udfordringer, der bliver kastet i vores retning. Og når omstændigheder i verdenshandlen forsøger at spænde ben som nu, klarer vi naturligvis også det. I Sydbank står vi altid til rådighed med rådgivning og sparring. Som en af landets største erhvervsbanker har vi både den specialviden og den erfaring, der skal til, for at vi kan hjælpe jer med at gøre hverdagen mere enkel.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Midtjyske iværksættere har fundet en god opskrift: Solenergi giver sundere og bæredygtig madlavning i Afrika

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Annonce