Annonce
Erhverv

Klumme: Erhvervslivet finder en vej

- Vi hører eksempler på, at nogle vælger at få kørt vigtige materialer med lastbil fra Kina, fordi det tager så lang tid til søs. Det siger lidt om, hvor usædvanlige tilstande vi er vidner til i øjeblikket, skriver Ulrik Knudsen, erhvervschef, Sydbank i sin klumme. Pressefoto

Jeg bliver gang på gang imponeret over vores virksomheder. Knap er de kommet flot ud på den anden side af coronapandemien, som af FN er blevet døbt den værste globale krise siden Anden Verdenskrig, før de må forholde sig til et nyt hovedbrud. Dansk erhvervsliv har nu i flere måneder været ramt af en udpræget mangel på kvalificeret arbejdskraft og mangel på materialer – og situationen ser ikke ud til at blive bedre.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik er det for eksempel nu 48 procent af virksomhederne i industrien, der melder om mangel på materialer. Det er et rekordhøjt niveau, der afspejler, at rigtig mange danske industrivirksomheder er ramt af den globale forsyningskrise, hvor en kombination af høj efterspørgsel og fragtkaos har skabt stor mangel på en lang række komponenter.

Vi hører sågar eksempler på, at nogle vælger at få kørt vigtige materialer med lastbil fra Kina, fordi det tager så lang tid til søs.

Det er bestemt også en bekymring her i det østjyske, og det fylder rigtig meget hos flere af de erhvervskunder, vi taler med i Sydbank. Vi hører sågar eksempler på, at nogle vælger at få kørt vigtige materialer med lastbil fra Kina, fordi det tager så lang tid til søs. Det siger lidt om, hvor usædvanlige tilstande vi er vidner til i øjeblikket.

Annonce

Heldigvis er det noget, de dygtige virksomheder kan håndtere. Tag for eksempel BJ-Gear, der udvikler og producerer gear og aktuatorer til mange forskellige industrier og til vidt forskellige formål. Skanderborg-virksomheden er en af de førende inden for udvikling, produktion og levering af transmissionsløsninger.

Her mærker adm. dir. Flemming Graversgaard bestemt også til det globale benspænd.

- Det har overrasket mig meget, at markedet for forsyning har udartet sig, som det har gjort. Jeg tror, der skyldes rigtig mange parametre, dels at markedet kom tilbage langt hurtigere end forventet efter corona, og at det tog producenterne på sengen, fordi de netop havde droslet ned og nedlagt fabrikker og produktionslinjer på grund af pandemien. De er ikke kommet helt op i omdrejninger endnu, siger han.

- Vi ser lige nu et voldsomt prispres på varer og stigninger, vi ikke troede mulige. Men indtil videre har vi holdt vores kunder forsynet, nogle gange med lidt forsinkelse, hvilket der trods alt er forståelse for, siger Flemming Graversgaard, adm. direktør hos BJ-Gear. Pressefoto

Desuden stammer rigtig mange komponenter jo i sidste ende fra Kina, som han påpeger.

- Her døjer de med energiforsyning, og de tøver ikke med at lukke hele udskiftningshavne ved få smittetilfælde, hvilket skaber store flaskehalse. Læg dertil den globale mangel på lastbilchauffører, så man ikke kan få tømt havnene og fragtet varerne, og det famøse containerskib, der blokerede for store dele af verdenshandlen ved at sidde fast på tværs af Suez-kanalen og efterfølgende blev tilbageholdt i flere uger, og du får et forhold mellem udbud og efterspørgsel, som er i dyb ubalance, siger Flemming Graversgaard.

BJ-Gear har håndteret det ved at tænke mere langsigtet og fylde lagret op.

- Vi har forsøgt at kigge helt ind i 2022 og 2023 og lagt nogle flere ordrer ind hos leverandørerne, i erkendelse af at vi kommer til at øge vores lagerbeholdning for at styre skibet mere sikkert igennem. Det begyndte vi egentlig allerede på før sommerferien, da vi så, hvor skidt markedet så ud, fortæller Flemming Graversgaard.

Det kan kun lade sig gøre, fordi virksomheden har tegnet lange kontrakter med sine kunder inden for healthcare-segmentet, som tegner sig for en stor del af forretningen. Her leverer BJ-Gear komponenter til blandt andet røntgenscannere, patientborde og lignende, og det er ikke et forretningsområde, som er særlig påvirket af konjekturer.

- Men det er jo ikke et sundt marked, hvis det er nødvendigt at hamstre på den måde. Det er kun med til at forværre situationen og give endnu mere pres på forsyningsledet, og vi ser lige nu et voldsomt prispres på varer og stigninger, vi ikke troede mulige. Men indtil videre har vi holdt vores kunder forsynet, nogle gange med lidt forsinkelse, hvilket der trods alt er forståelse for. Det vigtigste er nu engang, at vi kan levere, slutter Flemming Graversgaard.

I Sydbank følger vi løbende udviklingen, og trods de alvorlige udfordringer på arbejdsmarkedet er der damp under kedlerne. Derfor er der i bund og grund masser af gode grunde til at være overordentligt optimistisk på vegne af dansk økonomi.


Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Erhverv

Fynsk cannabisfabrik bryder lydmuren - Lægemiddelstyrelsen godkender første danske produkt

Annonce