Annonce
Erhverv

Klumme: Er din virksomhed klar til den bæredygtige revolution?

René Ringsted, Sydbank. Pressefoto

Som regelmæssige læsere af denne klumme muligvis erindrer, skrev en af mine kolleger i forsommeren om den fynske virksomhed, Biosynergy A/S, der står bag den velkendte Skarø Is.

Sidste år gennemførte virksomheden, en god kunde hos os gennem mange år, en større udskiftning af produktionen til fordel for et mere energieffektivt set-up. Nu sparer virksomheden, der er i forvejen var kendt for sin bæredygtige isproduktion, hele 67 pct. af strømforbruget for hver produceret is.

Isproducenten er blot én af mange virksomheder på Fyn og i resten af landet, der forholder sig til bæredygtighed i et eller andet omfang. Alle ved efterhånden, at det er en absolut nødvendighed, hvis man skal fremtidssikre sin forretning.

Annonce

Også uden for landets grænser bærer samfundsdebatten præg af behovet for en grøn omstilling, ansporet af klimaforandringer og stigende krav om handling fra eksperter, interesseorganisationer og den generelle offentlighed.

Debatten smitter af på prioriteterne i erhvervslivet. For virksomheder, der er positioneret til at være en del af løsningen på fremtidens klimaudfordringer, er der spændende perspektiver i vente.

I en global sammenhæng er Danmark måske ikke en stor aktør, men vi har et stærkt ry for at gå forrest, når det gælder bæredygtighed. Med god grund. Vi bygger energieffektive huse, vi sparer på strømmen, og vi har globale, børsnoterede selskaber som fx Vestas, Ørsted og Rockwool, der alle bidrager til at skabe en grønnere verden. Dertil kommer en stor underskov af regionale og lokale virksomheder med fokus på bæredygtighed, ikke mindst her på Fyn.

Når man taler med ledere i erhvervslivet, og som stor erhvervsbank er vi i dialog med mange af dem, så fortæller de fleste gerne om deres bæredygtige ambitioner. Indsatsen præsenteres også i regnskaber og på websites, og mange er i færd med at implementere flere eller mange af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Det giver mening. En virksomhed, der undlader at forholde sig bæredygtighed, risikerer at blive overhalet af udviklingen.

Men hvor der er trusler, er der også muligheder. Ifølge en opgørelse fra det velansete konsulenthus Boston Consulting Group rummer den grønne sektor i dag blot tre procent af alle danske fuldtidsstillinger. Derudover har samme konsulenthus anslået, at der i 2030 bliver brug for mellem 50.000-100.000 ekstra ansatte til grønne jobs på Fyn og i resten af Danmark. Grøn vækst, ganske enkelt.

Forventningerne i samfundet til at bidrage positivt på bæredygtighedsområdet gælder ikke kun bankens kunder. Det gælder selvfølgelig også for banken selv, og det er jo kun rimeligt.

Som en af Danmarks største banker mener vi, at vi har et medansvar for at bidrage positivt til samfundets udvikling, så vi i fællesskab kan sikre fremtidige generationer en bæredygtig fremtid. Det er et ansvar, vi tager ganske alvorligt. For at nævne nogle eksempler har vi implementeret energieffektive forbedringer i bankens filialer på tværs af landet, føjet elbiler til bankens flåde af køretøjer og opført et større solcelleanlæg ved bankens hovedkvarter, der dækker en del af vores eget strømforbrug.

Sidst men ikke mindst har vi som bank tilsluttet os FN's principper for ansvarlig bankdrift og FN's Global Compact - to store initiativer, der skal hjælpe os med at integrere bæredygtighed i alle grene af vores bankforretning, og som i høj grad kommer til at præge vores arbejde med erhvervs-kunderne. Fx vil bæredygtighed (ESG) fremover indgå i den samlede rating af vores kunder og dermed få betydning for udmålingen af engagement, pris og vilkår.

Dansk erhvervsliv er i dag ledende inden for udviklingen af bæredygtige teknologier som fx vindenergi, fjernvarme og energieffektivisering. Det er noget, der er grund til at være stolt af - og endnu vigtigere; noget at bygge videre på.

Dansk erhvervsliv er i dag ledende inden for udviklingen af bæredygtige teknologier som fx vindenergi, fjernvarme og energieffektivisering. Det er noget, der er grund til at være stolt af - og endnu vigtigere; noget at bygge videre på.

Foran os venter mere bæredygtighed, mere grøn vækst og flere langtidssikrede arbejdspladser. Spørgsmålet er så, om din virksomhed er klar til den bæredygtige revolution?

Annonce
Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

Annonce
Fyn

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne: Nu er de nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Erhverv

Reick Møbler kørte fint forbi coronaen

Erhverv

Klumme: Er din direktør lønnen værd? Hvad med 155.000 kroner om dagen?

Erhverv

Klumme: 60 mio. kr. til digitalisering af SMV’er - Sådan får du del i puljerne

Erhverv

Klumme: Efter coronaen - Afviklingen af moms- og A-skattelån

Fyn

Sagde prestigejobbet op uden at vide, hvad der skulle ske: Nu er prisbelønnet journalist årets iværksætter på Nordfyn

Annonce