Annonce
Fyn

Klumme: En lystfiskerhistorie - mens vi venter på turisterne

Peter Ladebo, Sydbank. Pressefoto

At rejse er at leve, skrev en verdenskendt fynsk digter engang, og det gælder jo i særlig grad for brancher og industrier, der beskæftiger sig med turisme. Covid-19 pandemien har også ramt den danske turist- og rejsesektor hårdt.

På dette tidspunkt af året ville de to skibe fra det fynske Orca Rederiet A/S, det forhenværende hvalfanger skib "Orca 1" fra 1910 og den pensionerende finske isbryder "Orca 3" fra 1940, normalt være i fuld vigør. Travlt beskæftiget med at sejle tyske og østrigske lystfiskere på firedages ture med fuld forplejning rundt på fiskepladserne ved Det Gule Rev, høj-plateauet på kanten af Norskehavet - ca. fire timers sejlads fra Hirtshals.

Men 2021-sæsonen er, ligesom 2020-sæsonen var, alt andet end normal. Covid-19-restriktionerne holder fortsat udenlandske turister på den forkerte side af landegrænsen, og dermed ligger rederiets skibe p.t. i venteposition i sommerhavnen i Hirtshals. Ligesom skibene er deres ejer, skibsrederen Bo Andersen, klar til at tage hul på sæsonen, når der kommer grønt lys fra myndighederne.

Annonce

- Lige nu sker der ingenting, men vi holder nøje øje med udviklingen. Sidste sæson kom vi først i gang med at sejle 15. juni, og jeg vil tro, at vi kan redde sæsonen, hvis vi bare kan komme i gang på samme tidspunkt i år. Normalt plejer tyskerne at komme fra den sidste weekend i marts, og så er der fuld fart på begge skibe helt til midten af september. Vi har mange udenlandske gæster, der tripper for at komme afsted, siger Bo Andersen.

Generelt kan man sige, at udrulningen af vaccinerne går stærkt i USA, Storbritannien og Israel, mens det har været fodslæbende i EU. Det er skidt, for ventetiden er gift for de brancher og industrier, der ligger ned og har gjort det længe. Endnu en ødelagt sommersæson vil komme til at gøre virkeligt ondt på mange virksomheder. Selvom restriktionerne bliver løftet helt, så vender mange aktører desværre ikke tilbage til en normal hverdag, men til et lavere aktivitetsniveau.

Det gælder dog ikke for skibsreder for Bo Andersen og Orca Rederiet, som jeg i øvrigt kender fra et åbent og tillidsfuldt kundeforhold gennem mere end ti år. Virksomhedens populære fisketure fra Hirtshals er udsolgt et helt år frem i tiden, og belægningen er altså 100 pct., når ellers skibene sejler. På en normal sæson svarer det til ca. 1.000 fiskende gæster, der gennemsnitligt har fire overnatninger på vandet, mens der fiskes efter torsk og mørksej med spræl i.


Endnu en ødelagt sommersæson vil komme til at gøre virkeligt ondt på mange virksomheder. Selvom restriktionerne bliver løftet helt, så vender mange aktører desværre ikke tilbage til en normal hverdag, men til et lavere aktivitetsniveau.


- Vi omsætter i omegnen af fem mio. kroner på en normal sæson, og det er afgørende, at der kommer penge i kassen, for vi har mange udgifter, fx til otte besætningsmedlemmer, diesel, forplejning, vedligeholdelse, betydelige værftsregninger og meget andet, siger Bo Andersen.

Langt størstedelen af rederiets udgifter forsvinder ikke, selvom skibene ligger stille, så det er vigtigt for rederiet, at kunderne snart dukker op. Som mange andre har Orca Rederiet også sørget for, at der er styr på Covid-19-foranstaltningerne, når kunderne kommer tilbage på skibene.

Da Bo i sin tid præsenterede mig for sin forretningscase for Orca Rederiet, havde jeg mange spørgsmål. Men skibsrederen beviste hurtigt, at der var et forretningspotentiale i tursejlads med udenlandske turister. Sammen med sin hustru har parret skabt en fin forretning, trods større renoveringsopgaver på skibene end først antaget, og det er først og fremmest sket via hårdt arbejde.

Skibsrederen fortæller mig, at han nu ser lyset for enden af tunnellen, hvis rederiet ellers kan få lov til at gennemføre en halv sæson i år. Han mener, det er realistisk, fordi Danmark og Tyskland er godt med i forhold til vaccinationsprogrammerne. Men er han ikke bekymret for, at hans tyske og østrigske kunder har fået andre interesser i mellemtiden? Nej, siger Bo, for hans kunder er loyale, og flere af dem kommer tilbage, også selvom de på tidligere ture har været ramt af søsyge i to dage.

Uvisheden er han ikke glad for, men der er også tegn på optimisme i Orca Rederiet. Selskabet er netop nu i færd med at klargøre et tredje skib til forretningen ved navn ‘Abel-J’. Som Bo selv siger: “det er ligesom med frimærker - man skal have en god samling.”

Hvor hurtigt vi alle kan vende tilbage til normalen, afhænger af rejse-restriktionerne i Danmark og andre lande, og de er igen afhængige af vaccine-udrulningerne. I den sammenhæng er de nye vaccinepas også en stor joker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce