Annonce
Erhverv

Klumme: Du dør, når du fylder 50 år

Palle Guldborg. Pressefoto

Inden du læser denne klumme, skal du lave en øvelse. Du skal ”ligge i planke”. Det er en populær øvelse, der viser, hvor stærk og udholdende du er.

Du ligger med ansigtet mod gulvet. Din krop er udstrakt og helt lige som et bræt, og det eneste, du rører gulvet med, er dine underarme og dine tåspidser. Nu starter du stopuret i din telefon, og ser hvor længe, du kan holde planken lige. Er du HR-chef, headhunter, ansat i en personaleafdeling eller med i et ansættelsesudvalg, så er øvelsen obligatorisk. Forklaring følger.

Først skal jeg starte med at berolige dig. Du dør IKKE, når du fylder 50. Folkesundheden og middellevetiden blandt danskerne er støt stigende. Du er med andre ord ikke nær så nedslidt, når du runder de 50 år som dine forældres og bedsteforældres generationer. Mennesker på over 50 år har generelt aldrig været sundere og stærkere, end de er nu. Men på jobmarkedet dør du, når du fylder 50 år. Mange steder - både i det private og det offentlige - bliver du, som ansøger, helt automatisk sorteret fra i processen - alene på baggrund af din alder. Det såkaldte, højtbesungne ”grå guld” er desværre blevet til ”den grå muld”.

Annonce

En af mine venner har gået ledig i et godt stykke tid. Hun har to lange uddannelser med stor relevans for det, hun laver. Hun har været leder på højt niveau inden for sit felt både i både offentlige og i en international organisation - og hun har performet til UG. Hun er knivskarp, omgængelig og præsentabel. Men hendes handicap er, at hun er fyldt 57 år.

For nylig talte hun med en headhunter, der ærligt fortalte hende, at hans klienter efterspørger kandidater på 35-45 år. En anden headhunter fortalte hende, at hun havde ”hele pakken” til et ledigt job i en stor dansk koncern. Men selvom headhunteren anbefalede hende som sin absolutte topkandidat til jobbet, så ville virksomhedens direktion slet ikke mødes med hende. Min ven ved, at den samme aldersdiskrimination sker i dele af den offentlige sektor.

Jeg kender desværre til en del af disse eksempler. Vi taler om dygtige, veluddannede kandidater med masser af erhvervserfaring. De har et godt helbred og få sygedage. De skal ikke på barsel eller må blive hjemme på grund af et sygt barn. Mennesker, der hele tiden bygger på deres viden, og som gerne vil dele ud af deres erfaring. Mennesker med en høj arbejdsmoral.

Mennesker, der ved, hvordan man begår sig på en arbejdsplads. Men de bliver aldrig indkaldt til en jobsamtale. Deres forbrydelse er, at de har rundet de 50 år. Det paradoksale ved denne aldersdiskrimination er, at tidspunktet for, hvornår vi danskere kan gå på pension, hele tiden skubbes længere og længere ud i fremtiden. Det skriger jo til himlen, at politikerne beslutter, at vi skal blive længere tid på arbejdsmarkedet, mens en stor del af erhvervslivet ikke vil ansatte seniorer.

Et andet paradoks er, at Venstre, Konservative og Dansk Erhverv råber op om, at de danske virksomheder mangler arbejdskraft, så nu skal vi gøre det lettere at hente udenlandsk arbejdskraft. Kære Pape, Ellemann og Mikkelsen. Kan I ikke starte med at fjerne aldersdiskriminationen, så vi kan få de mange ledige, våbenføre danske kvinder og mænd over 50 i arbejde? De vil rigtigt gerne.

Og det et er mig en gåde, hvorfor disse mennesker ikke kan bruges. Hvem vil du egentligt helst opereres i dit knæ af? En 26-årig nyuddannet kirurg - eller en 61-årig overlæge med mere en 1.600 knæoperationer bag sig? Og hvem vil du egentlig helst drøfte omlægning af realkreditlån med? En bankrådgiver, der har fulgt markedets op- og nedture siden de glade 80’ere eller et ungt menneske, der kun lige har fået studenterhuen på, og som stadig bor hjemme hos mor og far?

Men vi skal ikke vende diskriminationen på hovedet, så vi nu begynder at fravælge de unge til fordel for de ældre. Det kan nemlig ses på bundlinjen, når man dyrker diversiteten. Grupper og virksomheder, hvor deltagerne er meget ens, når godt nok hurtigere frem til et resultat end grupper og virksomheder med stor diversitet.


Hvem vil du egentligt helst opereres i dit knæ af? En 26-årig nyuddannet kirurg – eller en 61-årig overlæge med mere en 1.600 knæoperationer bag sig?


Til gengæld opnår grupper og virksomheder med kvinder og mænd i alle aldre, racer, køn osv. frem til endnu bedre resultater, end de meget homogene organisationer og grupper. Det viser forskningen, og det er også erfaringen i de virksomheder, jeg har arbejdet i - eller har haft som kunder.

Gennemsnitsalderen i bestyrelserne i de 100 største danske virksomheder var i 2019 59 år. Blandt de 28 største virksomheder var den 61 år. Hvordan kan man sætte disse aldrende mennesker øverst i virksomhederne, når man samtidig undgår at ansætte mennesker over 50 år i helt almindelige jobs? Og hvorfor skal vi ikke have nogle flere unge  - og nogle flere kvinder - ind i bestyrelserne?

”Det handler ikke om, hvilken farve - eller alder - katten har, men om den kan fange mus”. Sådan lyder min lettere omskrivning af et gammelt kinesisk ordsprog.

Når folk spørger mig om min alder, så forklarer jeg dem, at vi mennesker har fire aldre. Den, der står på dåbsattesten. Den går jeg mindst op i. Så har vi vores bodyage  den alder, vores krop synes at være vurderet ud af fra den fysiske form, vi er i.

Jeg kender for eksempel mennesker over 50 år med en krop, der er 15-20 år yngre. Så er der vores psykologiske alder. Det er den alder, vi føler os. Jeg har for eksempel ikke noget problem med min alder, men føler mig bare 10 år yngre, end jeg er. Og endelig har vi vores erfaringsmæssige alder, som er baseret på det, vi har oplevet i livet. Der er min på omkring 93-112, fordi jeg har oplevet vildt meget i mit 58-årige liv. Jeg har oplevet mennesker, der var udbrændte, fysisk og mentalt, som 40-årige, og andre der sprudlede og var skarpe som 75-årige. Så vi er nødt til at se alder i et andet perspektiv end hidtil.

Og hvor lang tid kan du så ligge i planken, kære HR-ansvarlige?

Verdensrekorden indehaves af amerikaneren George Wood. Han har ligget i planke i 8 timer,   15 minutter og 15 sekunder. Han er 62 år. Så overvej lige, om din næste ansøger over 45 eller 50 år ikke skal have en chance, inden du vælger ham eller hende fra på baggrund af alder.

Poul Guldborg er kommunikations- og kundeservicerådgiver og indehaver af virksomheden Guldborg Unlimited ApS. Poul er også foredragsholder, facillitator, motivator, certificeret stresscoach, certificeret NGH-Hypnoterapeut og ”Verdens Lykkeligste Mand”. Poul Guldborg skaber indsigt og udvikling - både for organisationer og enkeltpersoner.

Har du kommentarer til denne klumme, eller ønsker du kontakt med Poul, så skriv til ham på kontakt@guldborg.nu.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Annonce