Annonce
Erhverv

Klumme: Derfor er bæredygtighed en god forretning

Michael Kirkeby, erhvervsdirektør, Sydbank Herning. Pressefoto

Bæredygtighed er på alles læber i disse tider. Både i medierne, i direktions- og bestyrelseslokalerne, blandt landets politikere og befolkningen som helhed. Det er en rigtig positiv udvikling at være vidne til. Det voksende fokus er en vigtig forudsætning for, at vi i fællesskab kan gøre en mærkbar forskel på området og sætte et solidt og permanent aftryk i hverdagen hos os alle.

Som erhvervsdirektør er jeg regelmæssig i dialog med mange midt- og vestjyske virksomheder, der forholder sig til bæredygtig drift. Her kan jeg konstatere, at emnet ligger erhvervskunderne stærkt på sinde. Ikke alene er bæredygtighed den rigtige vej at gå, men mange har fået øje på, at det samtidig kan være en farbar vej til øget vækst og en styrket bundlinje. Win-win, fristes man til at sige.

Også uden for landets grænser er der fokus på nødvendigheden af en mere bæredygtig fremtid. Sidste efterår meldte EU-Kommissionens formand ud, at EU skal hæve sit mål for reduktion af drivhusgas til mindst 55 pct. i 2030. Det er nødvendigt, hvis Unionen skal indfri sit mål om at blive verdens første klimaneutrale blok inden 2050. Det overrasker vel ikke nogen, at det kun lader sig gøre, hvis det europæiske erhvervsliv giver et stort nap med.

Annonce

Det grønne fokus i hjertet af både Jylland og Europa er ikke opstået ud af det blå. Som de fleste ved, præges den aktuelle samfundsdebat i høj grad af behovet for en bæredygtig omstilling, ansporet af klimaforandringer og stigende krav om handling fra eksperter, interesseorganisationer og offentligheden.

Det markante fokus på en bæredygtig fremtid kan vise sig at blive til gavn for både Midt- og Vestjylland og resten af Danmark. Ifølge en opgørelse fra konsulenthuset Boston Consulting Group ventes der at blive brug for mellem 50.000-100.000 personer til grønne jobs i 2030. Konsulenthuset anslår, at den grønne sektor i dag kun tegner sig for tre procent af alle danske fuldtidsstillinger. Det er da et vækstpotentiale, der vil noget.

I en global sammenhæng er Danmark måske ikke en stor aktør, men vi har et stærkt ry for at gå forrest, når det gælder bæredygtighed. Med god grund. Vi bygger energieffektive huse, vi sparer på strømmen, og vi har globale, børsnoterede selskaber som fx Vestas, Ørsted og Rockwool, der er med til at skabe en grønnere verden. Dertil kommer en stor underskov af regionale og lokale virksomheder med stort fokus på bæredygtighed, også her i det midt- og vestjyske.

Jeg kan med tilfredshed supplere med, at min egen arbejdsgiver er én af dem. Som bank har Sydbank tilsluttet sig FN's principper for ansvarlig bankdrift og FN's Global Compact. Der er tale om to store initiativer, der hver især skal hjælpe os med at integrere bæredygtighed i alle grene af vores bankforretning.

Eksempelvis vil bæredygtighed (ESG) fremover indgå i den samlede rating af vores kunder og dermed få betydning for udmålingen af engagement, pris og vilkår. Bæredygtighed vil med andre ord komme til at præge vores arbejde med erhvervskunderne i både nær og fjern fremtid.
Vi har valgt, at det skal være således, fordi vi mener, at vi har et medansvar for at bidrage positivt til samfundets udvikling, så vi i fællesskab kan sikre fremtidige generationer en bæredygtig fremtid. Det er et ansvar, vi tager ganske alvorligt.

I den daglige rådgivning af erhvervskunderne oplever vi nu, at bæredygtighed er blevet en del af dagsordenen på alle møderne, ganske ofte på kundernes eget initiativ.

Derudover har vi implementeret energieffektive forbedringer i bankens filialer på tværs af landet, føjet elbiler til vores flåde af køretøjer og opført et større solcelleanlæg ved bankens hovedkvarter der dækker en del af vores eget strømforbrug. Det sker ud fra devisen, at hvert et positivt bidrag tæller.

I den daglige rådgivning af erhvervskunderne oplever vi nu, at bæredygtighed er blevet en del af dagsordenen på alle møderne, ganske ofte på kundernes eget initiativ. Det er en udvikling, der er grund til at være stolt af - og endnu vigtigere; noget at bygge videre på.

Udviklingen tegner godt for den bæredygtige indsats i det midt- og vestjyske. Fremtiden er ikke bare lys - den er også bæredygtig, og det er meget, der tyder på, at det samtidig er en god forretning.

Annonce
Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

Annonce
Fyn

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne: Nu er de nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Erhverv

Reick Møbler kørte fint forbi coronaen

Erhverv

Klumme: Er din direktør lønnen værd? Hvad med 155.000 kroner om dagen?

Erhverv

Klumme: 60 mio. kr. til digitalisering af SMV’er - Sådan får du del i puljerne

Erhverv

Klumme: Efter coronaen - Afviklingen af moms- og A-skattelån

Vestjylland

Se billeder: Velbesøgte messer for transport og entreprenørmaskiner

Annonce