Annonce
Erhverv

Klumme: Den ejerledede virksomhed - en styrke og en svaghed når der skal rekrutteres bestyrelse og direktør

John Lohff. Pressefoto

I det tilfælde, hvor der er tale om, at virksomhedens ejer/hovedaktionær også er øverste, daglige leder, opstår der et særligt problem, idet alle fordelene i den danske selskabslov her er sat mere eller mindre ud af kraft.

Loven tillægger bestyrelsen den øverste ledelse i selskabet, herunder retten til at instruere samt ansætte og afskedige direktionen. Men ejerlederen (-erne) kan som aktionær(er) afskedige bestyrelsen eller eventuelle besværlige medlemmer. Ejerlederen er derfor den, der reelt har magten, uanset lovens bestemmelser, og uanset at vedkommende som direktør er underordnet i forholdet til bestyrelsen.

Virksomhedens stakeholders  det være sig mindretalsaktionærer, finansieringskilder, leverandører m.v. - er derfor i en situation, hvor de alene kan satse på ledelsens og bestyrelsens generelle omdømme. De kan ikke satse på, at bestyrelsen får det igennem, den ønsker, eller at ledelsens dispositioner styres af bestyrelsen.

Annonce

Eneste reelle alarmsignal, som de kan holde øje med, er, hvis bestyrelsesmedlemmerne vælger at gå. Men så er det ofte for sent, og det vil i de tilfælde ofte være således, at direktøren (alt for) længe har kørt sin egen dagsorden. Et bestyrelsesmedlem - og ikke mindst en formand - vil også skulle tænke sig meget grundigt om, før han eller hun under sådanne omstændigheder forlader bestyrelsen.

Konsekvenserne er meget svære at overskue på forhånd, og reaktionen fra for eksempel banker kan være både voldsom og uforudsigelig, afhængigt af omstændighederne.

Denne særlige problemstilling skal man være meget bevidst om både som ejerleder, som rekrutteringskonsulent og som potentielt medlem af en bestyrelse.

Der er ingen tvivl om, at ejerledervirksomheder, der står over for et generationsskifte eller andet ejerskifte er interessante for os, der er i rekrutteringsbranchen. Det er også derfor, at vi i de senere år har taget et nyt forretningsområde ind i vores portefølje, nemlig at formidle kontakt til mulige købere af virksomheder. Ofte i forbindelse med et generationsskifte.

Proceduren er ofte den, at vi sammen med virksomhedens ledelse gennemgår de muligheder og den proces, der kan føre til et velgennemført ejerskifte under hensyn til købers økonomiske forhold, geografi, personlige, faglige og teoretiske kompetencer. Det er givetvis den samme procedure og procesramme, som de fleste i markedet for ydelsen anvender.

Konsulentselskabet arrangerer efterfølgende et fortroligt møde mellem potentielle købere og virksomhedens nuværende ejer. For virksomhedens nuværende ejer har det ofte særdeles høj prioritet, at der en god kemi mellem køber og sælger, og at sælger har en tro på, at køber vil være i stand til at drive virksomheden videre.

Når konsulentfirmaer er kommet ind på dette område, er det primært, fordi ejeren af den virksomhed, der skal ”skiftes”, får god hjælp af revisor, bank og evt. husadvokat, men ofte har de ingen umiddelbare kandidater. Det har konsulentfirmaer, der rekrutterer til ”øverste hylde”.

Hvad angår besættelse med kvinder i bestyrelser og ledende poster, ser vi i øjeblikket flere store virksomheder melde ud, at procentdelen af kvinder skal øges.

Endda rigtig mange, idet mange af kandidaterne til ledende stillinger i øvrigt tit fortæller os, at skulle chancen for at købe eller blive medejer af en virksomhed blive aktuel, ja så er de interesserede og vil gerne kontaktes.

Der er udgivet megen forskning og data vedrørende ejerledede virksomheder i Danmark. Både CBS, Industriens Fond og PwC med flere har bidraget med meget materiale, og vi ser blandt andet i rapporten ”Ejerledelse i Danmark” en række trends, der er værd at forholde sig til. For eksempel at i årene 2015-2025 vil omkring 17.000 ejerledede virksomheder i Danmark med stor sandsynlighed have skiftet ejer.

Da rapporten udkom, var ejeren over 65 år i 10.200 virksomheder.

Rapporten viste også at:

67 pct. af alle danske aktie- og anpartsselskaber er ejet af en enkelt person.

7 ud af 10 virksomheder har én kontrollerende ejer.

1 ud af 10 anpartsselskaber har etableret en bestyrelse.

8 procent af bestyrelsesposterne i store virksomheder er besat af kvinder.

I 81,5 procent af alle danske virksomheder er direktøren også kontrollerende ejer.

32 procent af alle direktørskifter sker inden for familien.

Her i 2021 er nogle af tallene naturligvis ændret efter udgivelserne for nogle få år siden, men trenden er den samme. Hvad angår besættelse med kvinder i bestyrelser og ledende poster, ser vi i øjeblikket flere store virksomheder melde ud, at procentdelen af kvinder skal øges. Senest har Danfoss i foråret 2021 meldt ud, at der skal ske en forøgelse. Disse initiativer vil givetvis influere på holdningen hos de mindre ejerledede virksomheder.

Om generationsskifte eller rekruttering af bestyrelse og direktører så vil ændre karakter, er et godt spørgsmål. Umiddelbart vil en ændring nok ikke umiddelbart få de store konsekvenser. Dette kan kun ske via en holdnings- og kulturændring, hvilket er et langt sejt træk. Et generationstræk.

Annonce
Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

Annonce
Fyn

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne: Nu er de nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Erhverv

Reick Møbler kørte fint forbi coronaen

Erhverv

Klumme: Er din direktør lønnen værd? Hvad med 155.000 kroner om dagen?

Erhverv

Klumme: 60 mio. kr. til digitalisering af SMV’er - Sådan får du del i puljerne

Erhverv

Klumme: Efter coronaen - Afviklingen af moms- og A-skattelån

Fyn

Sagde prestigejobbet op uden at vide, hvad der skulle ske: Nu er prisbelønnet journalist årets iværksætter på Nordfyn

Annonce