Annonce
Erhverv

Klumme: De fynske smv’er er en god historie - og den kan blive endnu bedre

Claus Braad Hansen, Sydbank. Pressefoto

Vi har et hamrende dygtigt erhvervsliv på Fyn. Det er vi jo alle sammen udmærket klar over, for vi ser ved selvsyn, hvordan virkelystne og innovative virksomheder er med til at gøre livet bedre her på øen. Men nu har vi også tal, der underbygger det, vi går rundt og fortæller hinanden hver dag.

Således viser en frisk rapport fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, at produktiviteten i de små og mellemstore virksomheder på Fyn kun er gået én vej de sidste cirka 10 år, og det er opad med en gennemsnitlig årlig produktivitetsvækst på næsten halvanden procent.

Hvis man er kommet godt ud af corona ... og derfor står økonomisk stærkt, kan man gå i offensiven og købe ind til lager, mens konkurrenterne står stille.

Det bekræfter mit eget billede af tingenes tilstand, og under coronapandemien er den situation blevet yderligere forstærket. I Sydbank oplever vi, at de små og mellemstore virksomheder har været dygtige til at omstille sig og tilpasse sig nye situationer. Det har gavnet rigtig mange, og de er kommet styrket ud på den anden side, fordi de har fundet nye veje og holdt hjulene i gang, mens produktionen har stået stille i mange andre lande. Vi er også på mange måder længere med den digitale omstilling, og det har betydet, at vi har kunnet fortsætte kommunikationen med kunderne og udveksle dokumenter, selvom det ikke har været muligt at mødes med hinanden fysisk.

Annonce

For tiden snakkes der ligeledes meget om mangel på materialer. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik er det nu 48 procent af virksomhederne i industrien på tværs af landet, der er begrænset i deres produktion som følge af leveranceproblemer. Det er jo umiddelbart en udfordring, men nogle har faktisk formået at vende det til en fordel. Hvis man er kommet godt ud af corona, som mange af vores kunder er, og derfor står økonomisk stærkt, kan man gå i offensiven og købe ind til lager, mens konkurrenterne står stille. Det oplever vi, at flere og flere af vores små og mellemstore virksomheder gør, og det er en klokkeklar konkurrencefordel – og et udtryk for vaskeægte fynsk snilde, hvis jeg selv skal sige det.

Rapporten fra Danmarks Erhvervsfremme peger dog også på nogle områder, hvor vi på Fyn kan blive bedre. Fx er der cirka 14 procent af de små og mellemstore virksomheder, der eksporterer til udlandet, og hvis vi sammenligner os med resten af landet, er det kun smv’er på Sjælland – hovedstaden fraregnet – der eksporterer mindre. Når man i samme rapport kan læse, at produktiviteten er højere her end i nogle af de lande, vi normalt sammenligner os med, fx Tyskland, Sverige og UK, så er der her et helt oplagt sted at sætte ind.

I Sydbank vurderer vi generelt, at danske virksomheder har et stort potentiale for at eksportere til særligt Tyskland. Det er i forvejen Danmarks største eksportmarked, men der er god grund til at dyrke det endnu mere. Også på Fyn er det tyske marked interessant for virksomhederne, og historisk set har det tyske sprog jo faktisk fyldt meget her, fordi vi, lang tid inden vi fik hundredvis af tv-kanaler og streamingtjenester, hovedsageligt så tysk fjernsyn. Derfor er der i dag stadig en stor del af erhvervslivet, som mestrer tysk mindst lige så godt som engelsk. Det skal da udnyttes.

Som bank har vi en helt unik tilstedeværelse i vores naboland mod syd, og mens andre danske banker trækker sig fra Tyskland, er Sydbank der for at blive. Vi har tysk banklicens og kan derfor drive dansk bank i det tyske banksystem og på tyske vilkår. Det giver vores erhvervskunder særlige fordele, bl.a. bankrådgivere der taler både dansk og tysk og kender banksystemerne og de gældende markedsvilkår i begge lande. Det er nu engang nemmere at agere på et marked, hvis man er der selv.

Vi har et hamrende dygtigt erhvervsliv på Fyn - men vi kan blive endnu bedre, og i Sydbank vil vi gerne med på rejsen.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Midtjyske iværksættere har fundet en god opskrift: Solenergi giver sundere og bæredygtig madlavning i Afrika

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Annonce