Annonce
Erhverv

Klumme: Christiansborg anerkender Aarhus som vækstmotor

Torben R. Rasmussen, områdedirektør, Sydbank Aarhus

Partierne i Folketinget fandt kort før sommerferien sammen om et forlig om infrastruktur, som med en samlet investering på 105 milliarder kroner frem til 2035 vil give Danmark et væsentligt løft på trafikområdet.

En stor del af investeringerne kommer Aarhus og Midtjylland til gode. Med en samlet investering på 10,3 mia. Kr. vil Aarhus blive begunstiget med en udbygning af motorvej A45 fra fire til seks spor, få opkvalificeret tre tilslutningsanlæg ved Randers, udbygget de tosporede landeveje mellem Aarhus-Søbyvad mod Viborg og mellem Bale og Taastrup på Djursland til tresporede motortrafikveje - og sidst, men ikke mindst, bliver Marselis Boulevard forsynet med en tunnel til den tunge trafik til og fra havnen.


Annonce

Nu mangler vi kun en fast forbindelse over Kattegat som en sidste brik på det trafikale spillefelt, der understreger smilets by som centrum for væksten i Vestdanmark og modsvar til hovedstadens økonomiske dominans.


Den samlede overskrift til disse tiltag er ikke til at tage fejl af. Der er tale om, at Folketinget anerkender Aarhus som vækstmotor i Danmark og Aarhus havn som Danmarks nationale im- og eksportknudepunkt.

I Aarhus Erhverv er direktør Marc Perera Christensen særdeles tilfreds med denne plan:

- Der er tale om frugten af en intensiv lobbyindsats af blandt andre os i Erhverv Aarhus og en række stærke samarbejdspartnere, og et smukt samarbejde mellem alle partier i byrådet. Det viser styrken ved at stå sammen. Vi har brugt årevis på at italesætte de udfordringer, vi har trafikalt, siger Marc Perera Christensen.

Marc Perera Christensen er tilfreds med den nye aftale "Danmark Fremad". Pressefoto

Han roser infrastrukturplanen, "Danmark Fremad", som alle partier i Folketinget helt eller delvist står bag.

- Der er tale om flot politisk håndværk. Det er sjældent at se partierne gå sammen over en bred kam og bare spiller hinanden bedre. Med planen er de store udfordringer omkring statsvejene ved at være løst. Nu er bolden spillet over i kommunalt regi, siger han.

Direktøren i Aarhus Erhverv forventer, at en samlet kommunal trafikplan bliver et tema i forbindelse med kommunalvalget i november.

- Der er ingen undskyldninger længere. Nu kan byrådet ikke længere pege på statsvejnettet som problem, nu er det op til dem at gennemføre kommunale trafikpolitiske initiativer, som kan være med til at fjerne citytrafikkens belastning af fjerntrafikken.

Marc Perera Christensen sigter til, at der mangler en plan for udbygning af den kollektive trafik og vejanlæg, som forbedrer tilslutningerne til motorvejsnettet omkring Aarhus, det gælder især den store omfartsvej Hasselager – Bering syd for Aarhus, som, når den står færdig, vil pumpe trafik ind på A45 og risikerer at skabe trængsel.

Men i det store og hele er der taget et stort skridt mod at tilvejebringe en infrastruktur, der fortsat støtter væksten i Aarhus. Marselistunnelen som kommer til at forbinde havneområdet med motorvejsnettet er ifølge vores opfattelse i Sydbank en længe ventet anerkendelse af Aarhus Havn som Danmarks port til udlandet via søvejen, der i dag besørger 2/3 af den samlede tonnage.

Nu mangler vi kun en fast forbindelse over Kattegat som en sidste brik på det trafikale spillefelt, der understreger smilets by som centrum for væksten i Vestdanmark og modsvar til hovedstadens økonomiske dominans.

Annonce
Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

Annonce
Fyn

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne: Nu er de nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Erhverv

Reick Møbler kørte fint forbi coronaen

Erhverv

Klumme: Er din direktør lønnen værd? Hvad med 155.000 kroner om dagen?

Erhverv

Klumme: 60 mio. kr. til digitalisering af SMV’er - Sådan får du del i puljerne

Erhverv

Klumme: Efter coronaen - Afviklingen af moms- og A-skattelån

Vestjylland

Se billeder: Velbesøgte messer for transport og entreprenørmaskiner

Annonce