Annonce
Erhverv

Klumme: Carbon Capture kommer til at spille en nøglerolle i den grønne omstilling

Glenda Napier. Pressefoto

Hvordan kan vi reducere vores CO2-udledning med 70 procent på ganske få år? En spændende mulighed er at ”fange” CO2 for at bruge den i fremtidens grønne energisystem. Men især på den kortere bane, dvs. de næste 5-10 år, kan bevaring og lagring af CO2 spille en vigtig rolle, indtil vi er klar til direkte at udnytte CO2’en for eksempel til at udvikle grønne brændstoffer.

CO2-fangst - eller Carbon Capture på engelsk - er en teknologi, hvor fangere monteres direkte på udledningsstedet. CO2-fangst spiller både en rolle i IPCCs seneste rapporter, og udviklingen af teknologien spiller en rolle i EU's planer for at nå de grønne 2030-mål. Den danske regering er lige kommet med et udspil til en strategi for området.

Der er mange spændende tiltag i gang i Danmark. Forbrændingsanlægget ARC i København er eksempelvis langt med planerne om et stort demonstrationsanlæg, som kan opfange CO2 fra ARC og spille en vigtig rolle for at gøre Hovedstaden CO2-neutral i 2025. ARC har netop sendt en ansøgning afsted til EU om midler til at bygge et fuldskala-anlæg til CO2-fangst på Amager Bakke. Aalborg Portland er også i gang med at undersøge muligheden for at indfange den CO2, der udledes til produktion af cement.

Annonce

Den opfangede CO2 - og særligt den grønne af slagsen - kommer især til at spille en rolle i den grønne omstilling i fremtiden, når CO2’en skal bruges til at lave bl.a. grønne brændstoffer til transportsektoren. Her bruges grøn strøm til at producere brint, så energien kan bruges til at lave brændstof til bl.a. transport med skibe, fly og lastbiler. Foruden brint kræver processen med at lave de kulstofbaserede brændsler nemlig CO2.

Således på sigt og i takt med, at vi frem mod 2050 omstiller os mod fremtidens CO2-neutrale samfund, kan grøn CO2 til industriel produktion rent faktisk blive en mangelvare!

I Danmark har vi helt bestemt gode muligheder for at gøre os konkurrencedygtige i nogle af de løsninger, der vil blive efterspurgt med fangst og anvendelse af grøn CO2.

Derudover ser det også ud til, at der i den danske undergrund findes mange steder, hvor der er et egnet reservoir med potentiale for lagring. Beregninger viser, at den danske undergrund formegentligt kan indeholde op til 22 mia. ton CO2. Det svarer til mere end 500 gange de nuværende danske drivhusgasudledninger.


Mulighederne er mange og veje til at nå målet i 2050 lige så mange. Her bliver CO2 fangst et vigtigt teknologisk skridt, som mange i energisektoren allerede kan bringe i anvendelse.


Projektet Greensand, som Energy Cluster Denmark deltager i undersøger pt. mulighederne for lagring med særligt fokus på, om udtømte olie- og gasfelter i Nordsøen kan genanvendes til sikker, langsigtet CO2-lagring. Således kan CO2 opbevares sikkert i store mængder ind til at vi er klar til at anvende de grønne CO2 kilder til nye grønne brændstoffer.

Derved kan Danmark måske også komme til på sigt at lagre andre landes ikke-grønne CO2. Det er smart, fordi vi kan genbruge den eksisterende infrastruktur fra olie og gasudvinding i Nordsøen til nye, grønne formål og samtidig udvikle en ny global styrkeposition og arbejdspladser i den sammenhæng.

Mulighederne er mange og veje til at nå målet i 2050 lige så mange. Her bliver CO2 fangst et vigtigt teknologisk skridt, som mange i energisektoren allerede kan bringe i anvendelse.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Annonce