Annonce
Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

Den danske investorkultur har dog et stykke vej at nå endnu. Ifølge Dansk Aktionærforenings tal udgør andelen af danskere, der investerer 47 pct., mens det er 58 pct., når vi bevæger os over Øresund til Sverige. Foto: Jørgen Kirk

For nylig var jeg så heldig at være inviteret til en debat om den danske investorkultur, som er et emne, der ligger mig meget på sinde. Her blev jeg blandt andet spurgt til, hvilken ønskeseddel jeg har til politikerne, så forudsætningerne for at stimulere investorkulturen bliver optimale, og hvad der kan gøre investering endnu mere relevant for det danske samfund.

Helle Snedker. Pressefoto

Jeg har længe været fortaler for, at vi - her mener jeg os som samfund og vores kære politikere - skulle gøre mere for at gøde jorden for en fremragende dansk investorkultur, som i mange år for det store flertals vedkommende har henslæbt en noget tvivlsom tilværelse. Det har dels corona og dels de negative renter i den grad lavet om på. Og så bilder jeg mig ind, at det også hjælper lidt, når sådan en som mig gør opmærksom på de mangler, der har været og fortsat er i den danske investorkultur.

Vi har fortsat et stykke vej til målet, og min ønskeliste indeholder fortsat en række uopfyldte punkter: Særligt her hvor julen nærmer sig, kan ønskelisten godt gå hen og blive lidt lang, men skal jeg begrænse mig, vil jeg først og fremmest fremhæve vores skattesystem som stedet, politikerne bør give noget opmærksomhed. Det handler dels om enkle systemer og gerne lavere skattesatser.

Annonce

Forenklingen af aktiesparekontoen et glimrende eksempel på det. Siden 2019, hvor aktiesparekontoen blev lanceret, har jeg været en stor fortaler for den, og der er ingen af de kunder, jeg har været i kontakt med, som er sluppet for at høre om, hvorfor det er en god ide at oprette en aktiesparekonto. Det gælder også de meget formuende kunder, jeg er i kontakt med.

Nogle kan instinktivt tænke, at indskudsloftet på cirka 100.000 kroner på aktiesparekontoen gør, at den ikke er så interessant, hvis nu de råder over et større millionbeløb. Men der siger jeg til dem, at de også er med til at sende et politisk signal om, at folk faktisk gerne vil benytte sig af de investeringsmuligheder, der bliver mulige. Det lytter de som regel til og kan se, at det faktisk giver mening.

Om klummen

Formuepleje er Danmarks største bankuafhængige kapitalforvalter med cirka 120 milliarder kroner under forvaltning og har knap 14.000 investorer.

Formuepleje investerer i aktier, obligationer, virksomhedsobligationer og ejendomme.

Hovedsædet ligger i Aarhus, og der er over 100 medarbejdere, som primært har base i Aarhus og København. Virksomheden blev grundlagt af Claus Hommelhoff og Erik Møller i 1986, mens Niels B. Thuesen har været administrerende direktør siden 2012.

I årets løb har vi rundet 130.000 aktiesparekonti i Danmark, og endnu flere er på vej, efter at Nordnet for nylig også har gjort det muligt at oprette en aktiesparekonto. Det bør være et klart tegn til politikerne om, at interessen for investering rent faktisk er til stede. Så kunne man så ønske sig, at de holder fingrene i ro og ikke pludselig piller ved ordningen, som da et folketingsflertal bremsede den ellers planlagte stigning for indskudsloftet i forbindelse med Arne-pensionen. Medmindre de ønsker at hæve indskudsloftet, er det bedst, hvis politikerne holder fingrene i ro.

Jeg vil dog gerne kvittere for, at der virkelig er sket noget med investorkulturen i de senere år. Mange flere er kommet med, hvad antallet af aktiesparekonti også viser. Det er entydigt godt, selv om der også er ting, der bekymrer mig lidt. For eksempel at meget lyder til at handle om hurtige gevinster, høj handelsaktivitet og mulige guldaktier for de nye investorer.

Som eksempel på det vil jeg fremhæve henholdsvis den mest handlede danske aktie (Orphazyme) og ditto udenlandske (Gravity Co.) i 2020 ifølge Danske Bank. Den danske har tabt 61 pct. i år, mens den udenlandske har tabt 45 pct. Det vidner om, at man skal kigge sig godt for og ikke tro på mirakler.

For mange agerer som lemminger og har ikke sat sig ordentligt ind i de ting, de investerer i. Her taler jeg selvfølgelig ud fra investeringsforeningstanken, som jeg tror fuldt og fast på. Men jeg står også gerne på mål for den, fordi jeg oprigtigt mener, at mange af de nye investorer faktisk kunne få glæde af at investere i forening frem for at satse på at finde den ene gyldne aktie.

Ikke mindst skal de alle huske, at investeringer ikke bare er lig med rå kapitalisme, men reelt en måde, hvor du er med til at tegne fremtiden og investere i virksomheder, der skal hjælpe fremtiden på vej.

Men det skal ikke afholde mig fra at byde de nye private investorer velkommen til investeringsverdenen. Ikke mindst skal de alle huske, at investeringer ikke bare er lig med rå kapitalisme, men reelt en måde, hvor du er med til at tegne fremtiden og investere i virksomheder, der skal hjælpe fremtiden på vej. Uden kapital kan virksomheder i længden ikke leve. Også på den måde er dit investeringsvalg med til at bestemme, hvilke virksomheder der overlever på længere sigt.

Den danske investorkultur har dog et stykke vej at nå endnu. Ifølge Dansk Aktionærforenings tal udgør andelen af danskere, der investerer 47 pct., mens det er 58 pct., når vi bevæger os over Øresund til Sverige. Og gabet er endnu større for folk med indkomst mellem 300.000 og 700.000 kr., hvor 63 pct. af svenskerne investerer, mens det også her drejer sig om 47 pct. af danskerne. Også for folk uden videregående uddannelse falder det ud til svensk fordel: Her er der 42 pct. flere svenskere, der investerer.

Det er ærgerligt, da investering ikke bare handler om at gøre de rige rigere, men om at give hele samfundet et løft.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Midtjyske iværksættere har fundet en god opskrift: Solenergi giver sundere og bæredygtig madlavning i Afrika

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Annonce