Annonce
Erhverv

Klar dom udløser svært dilemma for olietopchef i Dan-Bunkering-sagen

Anklagemyndigheden ville sende Keld R. Demant to år i fængsel. Topchefen for Bunker Holding slap dog med fire måneders betinget fængsel, da Retten i Odense tirsdag afsagde dom i Dan-Bunkering-sagen. Pr-foto
Keld R. Demant blev idømt fængselsstraf, mens virksomhederne Dan-Bunkering og Bunker Holding skal betale millionbøder for ulovligt salg af flybrændstof under den syriske borgerkrig. Spørgsmålet er, om sagen bliver anket efter domsafsigelsen, der blev overværet af en syrisk flygtning, som selv mistede familiemedlemmer under luftangrebene.

Dom: Til daglig står han i spidsen for en af landets største virksomheder. Nu er Keld R. Demant også dømt for passivt at tillade, at hans medarbejdere forsynede russiske bombefly med brændstof nok til tusindvis af bombetogter under den syriske borgerkrig.

Ansigtet afslørede intet, da Keld R. Demant lyttede til dommen i en af de største erhvervsskandaler i mange år. Topchefen blev idømt fire måneders betinget fængsel, mens virksomhederne Dan-Bunkering og Bunker Holding fik bøder på henholdsvis 30 millioner kroner og fire millioner kroner.

Desuden konfiskeres fortjenesten på 15,7 millioner af statskassen. Det er penge, som blev tjent på at sælge det flybrændstof, som gjorde russisk militær i stand til at gennemføre sine bombetogter, der ramte den syriske civilbefolkning hårdt og betød, at Syriens mangeårige diktator, Bashar al-Assad, besejrede de oprørsgrupper, der ellers var begyndt at vinde fodfæste i det krigshærgede land.

Annonce
En klar dom sætter Middelfart-virksomhederne Dan-Bunkering, Bunker Holding og topchefen Keld R. Demant i forbindelse med ulovligt salg af flybrændstof til brug under den syriske borgerkrig. Pr-foto

Dommen afslutter foreløbigt et langstrakt forløb med flere års efterforskning og 15 retsmøder ved Retten i Odense. Byretsdommer Jens Lind brugte kun få minutter på at oplæse dommens konklusion, hvorefter Keld R. Demant og forsvarsadvokaterne kortvarigt forlod retslokalet.

Da de vendte tilbage, bad de om betænkningstid i forhold til, om dommen skal ankes til landsretten, og så forsvandt topchefen med et sammenbidt ansigtsudtryk ud til en ventende bil.

- Det er en relativt kompliceret dom, sagde Dan-Bunkerings forsvarer, advokat Jacob Skude Rasmussen, da han som den eneste stillede op til lyninterview i solskinnet foran domhuset.

Her er andre store bøder til erhvervslivet

Dan-Bunkering og Bunker Holding er tirsdag blevet idømt bøder på henholdsvis 30 og fire millioner kroner. De overtrådte EU's sanktioner rettet mod Syrien.

Her er eksempler på andre større bøder til erhvervsvirksomheder, der har overtrådt lovgivningen:

 • Vekselkontoret Uni Travel & Exchange blev straffet i en sag om hvidvask. Østre Landsret fastsatte en bøde på 111 millioner kroner i 2017.
 • Den tyske North Channel Bank blev i 2019 straffet med en bøde på 110 millioner kroner for medvirken til bedrageri i sagen om refusion af udbytteskat.
 • Firmaet RR Staffers Aps. blev i 2020 dømt for hvidvask. Bøden lød på 39 millioner kroner.
 • Falck blev i 2019 straffet med en bøde på 30 millioner kroner for at have misbrugt sin dominerende stilling på markedet for ambulancekørsel.
 • Parken Sport & Entertainment gjorde sig skyldig i kursmanipulation, og bøden landede på 13 millioner kroner i 2017.
 • Danske Bank accepterede i 2017 en bøde på 12,5 millioner kroner for overtrædelse af regler om hvidvask. I 2020 kom endnu en bøde på ni millioner kroner for vildledning af 10.000 kunder.
 • Aller Media fik i 2017 en bøde på ti millioner kroner for overtrædelse af straffelovens paragraf om hacking i sagen om ugebladet Se og Hørs misbrug af oplysninger om kreditkort.
 • Edinco Byggefirma deltog i aftaler om at begrænse konkurrencen og vedtog i 2014 en bøde på ti millioner kroner.
 • It-selskabet Atea gjorde sig skyldig i bestikkelse i flere år og blev i 2019 idømt en bøde på ti millioner.
 • Opel Danmark A/S hindrede den fri konkurrence og vedtog en bødestraf på 8,25 millioner kroner i 2016.

/ritzau/

Brændstof endte i Syrien

Han lagde vægt på, at moderselskabet Bunker Holding og Keld R. Demant kun er dømt for uagtsomhed. De har ikke vidst nøjagtigt, hvad der foregik, når oliesælgerne i datterselskabet Dan-Bunkering solgte tonsvis af flybrændstof til levering i den østlige ende af Middelhavet, tæt på krigshandlingerne i Syrien.

Ikke desto mindre slår byretten fast i sin dom, at 172.000 ton flybrændstof - solgt af Dan-Bunkering - rent faktisk endte i Syrien, selvom forsvarsadvokaterne konsekvent har efterlyst bedre beviser.

- Det er slet ikke det centrale for sagen, sagde Jacob Skude Rasmussen. Han understregede igen, at det er afgørende, hvad virksomhederne og topledelsen vidste om handlerne.

Salget af flybrændstof fandt sted fra 2015 til 2017. Den markante bøde til Dan-Bunkering skyldes, at virksomheden ifølge byretten brød sanktionerne forsætligt, altså med vilje, og for at tjene penge. Det er ”særligt skærpende omstændigheder”, som det hedder i den 127 sider lange dom.

Annonce

Vendepunktet på lillejuleaften

Et vigtigt vendepunkt var lillejuleaften 2016, hvor Dan-Bunkering modtog et anbefalet brev fra Erhvervsstyrelsen, der for første gang lancerede mistanken om brud på EU-sanktionerne.

Senest fra det tidspunkt vidste Keld R. Demant, at virksomheden kunne være på kant med reglerne, og han kunne uden videre have stoppet handlerne. Alligevel fortsatte salget af flybrændstof til de russiske kunder i Middelhavet i et halvt år.

Byretten udmåler alligevel topchefens straf ud fra, at han har haft en ”uagtsom, passiv medvirken” til overtrædelse af EU-sanktionerne.

Dan-Bunkerings forsvarer, Jacob Skude Rasmussen, overvejer nu sammen med sin klient, om byretsdommen fra Odense skal ankes til landsretten. Foto: Jens Bertelsen
Annonce

Milde straffe

Advokaterne og deres klienter skal nu tage stilling til et svært dilemma. Dommen er klokkeklar, fordi den kæder Dan-Bunkerings brændstofsalg sammen med EU-sanktioner, der forbød salg af flybrændstof til brug i Syrien.

Det burde uden videre få de dømte til at anke sagen til landsretten, da såvel topchef som virksomheder hele tiden har nægtet sig skyldige i anklagerne. De har afvist, at salget af flybrændstof til russiske virksomheder var omfattet af EU-sanktionerne.

Men strafudmålingen i byretten er langt mildere, end Bagmandspolitiet havde lagt op til.

De to senioranklagere havde krævet bøder på henholdsvis 319 og 81 millioner kroner fra Dan-Bunkering og Bunker Holding. Beløbene var baseret på den omsætning, som virksomhederne havde skabt på at sælge flybrændstof til de russiske kunder, der var agenter for russisk militær.

Byretten opgør i stedet bøderne ud fra overskuddet på at sælge brændstoffet, og det giver langt mindre beløbsstørrelser.

Keld R. Demant slap også billigt i forhold til, hvad Bagmandspolitiet gik efter. Han skulle ifølge anklagerne straffes med to års fængsel, men kunne altså nøjes med en betinget dom på fire måneders fængsel med en prøvetid på et år.

Han dømmes som nævnt for uagtsomhed, og han får rabat, fordi han ikke tidligere er straffet, har ”særdeles gode personlige forhold”, og fordi der er gået mere end fire år, siden overtrædelserne fandt sted.

Annonce

Videre til EU-domstolen

Nu skal han og advokaterne tage stilling til, om sagen skal ankes. Landsretten vil med stor sandsynlighed sende sagen videre til EU-domstolen i Luxembourg for en vurdering af EU-sanktionernes rækkevidde. Dermed vil en endelig dom have lange udsigter med alle de omkostninger, som det påfører den danske milliardvirksomhed.

Men hvis byretsdommen modtages, vil virksomheden for altid blive knyttet til ulovligt salg af brændstof, der kostede menneskeliv og cementerede Assads magt over Syrien.

En af de sidste tilhørere, der forlod retslokalet, var 28-årige Salah Zada. Han studerer til lærer i Odense, men i 2015 flygtede han fra den syriske oprørsby Aleppo til Danmark. Han har fulgt mediedækningen af Dan-Bunkering-sagen tæt, og nu ville han med egne øjne overvære domsafsigelsen.

- Jeg er okay med dommen. De er fundet skyldige, og det er vigtigt for mig, sagde Salah Zada og tilføjede, at han selv mistede familiemedlemmer og venner under luftangrebene mod Aleppo.

- Det er meget sandsynligt, at det er russiske militærfly, der stod bag de flyangreb, tilføjede han.

Hvad mener du om, at en dansk virksomhed solgte brændstoffet til russerne?

- Uha ja, det er ret sindssygt. Det kunne du forvente af lande som Kina, Iran, Nordkorea og andre diktaturlande. Men Danmark. Det må jeg sige. Det er ikke en god omtale at få ude i verden. Man har bidraget med noget, der har været afgørende for krigen i Syrien, sluttede Salah Zada.

Tirsdag eftermiddag udsendte Dan-Bunkering en pressemeddelelse, hvor den oplyser, at man nu vil tage den fornødne tid til at overveje, om dommen skal ankes til en højere retsinstans.

- De er fundet skyldige, og det er vigtigt for mig, sagde Salah Zada, der selv flygtede fra Syrien i 2015. Han fulgte domsafsigelsen ved Retten i Odense. Foto: Jens Bertelsen


Ikke desto mindre slår byretten fast i sin dom, at 172.000 ton flybrændstof - solgt af Dan-Bunkering - rent faktisk endte i Syrien, selvom forsvarsadvokaterne konsekvent har efterlyst sikre beviser.

Fem korte om straffesagen

 1. Retten i Odense skulle afgøre, om to selskaber har overtrådt EU's forbud mod at sælge brændstof til fly til Syrien. 
 2. A/S Dan-Bunkering Ltd. og moderselskabet Bunker Holding A/S var tiltalt. Også Keld R. Demant var under anklage. Han er bestyrelsesformand i det ene selskab og administrerende direktør i det andet.
 3. De har alle nægtet sig skyldige. Der var ingen viden om, at brændstoffet skulle til Syrien, lød det.
 4. I alt blev der gennemført 33 handler fra 2015 til 2017. Kunderne var to russiske selskaber, Sovfracht og Maritime Assistance, der var generalagenter for den russiske flåde.
 5. Værdien var 648 millioner kroner. Brændstoffet blev leveret i havne på Cypern og Malta samt i Grækenland og Tyrkiet.

Radio4 morgen taler onsdag med erhvervsredaktør på Avisen Danmark, Jens Bertelsen, om sagen. Det interview kan du høre herunder.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce