Ribe: Mellem 40 og 50 gange om dagen kommer en fuldt læsset lastvogn med store træstammer og læsser dem af ved savværket på Ørstedsvej, Danmarks største savværk. Herfra bliver træet behandlet og skåret op til emballage-træ. Det hele samles til de kendte Europa-paller hos Dansk Transport Emballage (DTE) på Stampemøllevej i Ribe, hvor medejer og salgsdirektør Torkild Hansen holder et vågent øje med den globale handel med træ.
- Det er klart, at med de stigninger, vi har set på træ siden starten af corona-epidemien, er det blevet dyrere at lave paller, og vi kan kun sende regningen videre. Så det er ligesom med alt andet: Det hele stiger i pris, siger Torkild Hansen.
Mere end fordobling
Før corona kostede en Europa-palle 65 kroner. Da priserne toppede sidste år, kostede den 160 kroner, men prisen er siden faldet til 130 kroner.
- Jeg tror aldrig, vi kommer tilbage til samme priser som før corona. Og lige nu sker der nogle ting på verdensmarkedet for træ, som kunne pege på, at træpriserne igen vil stige. Det kan gå begge veje, siger Torkild Hansen.
Lige nu er der gang i den økonomiske vækst efter corona i de store økonomier. Derfor er Kina og USA på jagt efter træ hos de store europæiske leverandører. Store mængder polsk træ går lige nu til Kina, og amerikanske opkøbere er på skovhugst blandt de tyske leverandører af træ. Det betyder, at amerikanerne nu henter det tyske træ til USA, fordi de betaler en bedre pris.
Globalt træ
Træet går primært til byggesektoren, og samtidig sætter det stigende fokus på at bruge bæredygtige materialer til byggeriet ekstra fut i efterspørgslen på træ.
- Træ er jo i dag en global handelsvare, så under de forhold ser jeg ikke udsigt til, at vi kommer tilbage til de samme priser, siger Torkild Hansen.
Alene i december blev der påbegyndt med byggetilladelse et nyt byggeri i USA over 1,7 millioner gange, hvilket var en stigning fra måneden før fra 1.678.000, viser tal fra Sydinvest.
Det er ikke umiddelbart mængden af træ til rådighed, der mangler, men det er forarbejdningen og lagringen på træ, plus leveringsproblemer, der skaber flaskehalse på verdensmarkedet og presser priserne op.
- Heldigvis har vi et godt forhold til vores leverandører i de skandinaviske lande, så vi har ikke oplevet at blive valgt fra, siger Torkild Hansen.
Millioner af paller
DTE-koncernen har 11 produktionsadresser i hele Skandinavien, heraf syv i Danmark: Brande, Dronninglund, Haastrup, Ullerslev, Hvidovre og så naturligvis to gange Ribe. Hovedsædet ligger i Håstrup ved Faaborg.
Ribe er den lokation, hvor DTE producerer mest. På koncernbasis fremstiller DTE hvert år mellem otte og ni millioner paller, heraf bliver de 1,7 millioner fremstillet i Ribe.
Savværket på Ørstedsvej forarbejder cirka 350.000 kubikmeter træ på et år. Det svarer cirka til halvdelen af alt det træ, som hvert år forarbejdes i Danmark.
Torkild Hansen, DTEJeg tror aldrig, vi kommer tilbage til samme priser som før corona. Og lige nu sker der nogle ting på verdensmarkedet for træ, som kunne pege på, at træpriserne igen vil stige. Det kan gå begge veje