Annonce
Vestjylland

Kim har sin egen ambulance på stand-by, hvis corona sætter beredskabet ud af spil

Kim Ulfkjær, indehaver af BrandABC Beredskab i Ringkøbing, har tilbudt regionen assistance, hvis coronavirus skulle overbelaste det daglige beredskab. Foreløbig bliver ambulancen mest brugt til superliga-fodbold. Foto: Thomas Maxe
BrandABC Beredskab lever foreløbig mest af førstehjælpskurser. Drømmen er at blive en fast del af det daglige akutberedskab.
Annonce

RINGKØBING: Det ligner de fleste drenges store drøm: Inde i Kims garage holder en fuldt udrustet ambulance med sirene og blå blink.

Men selv om den ikke er malet i samme farve som de gule ambulancer, der ellers kører rundt, er det ikke bare for sjov. Ambulancen er skam både synet, godkendt og klar til udrykning.

- Vi kontaktede regionen i foråret og spurgte, om vi kunne være behjælpelige, hvis det ordinære ambulanceberedskab skulle gå hen og blive lagt ned af sygdom på grund af corona. Det sagde de ja tak til med det samme, og vi er stadig en del af Covid-kriseplanen, siger Kim Ulfkjær, indehaver af BrandABC Beredskab i Ringkøbing.

Det lyder måske som en loppetjans at sidde klar på reservebænken, men han får faktisk ikke penge af regionen for at stå til rådighed. Han opfatter det som en borgerpligt at træde til, hvis det kommer dertil.

- BrandABC Beredskabs primære forretningsområde er at afvikle kurser i førstehjælp og brandslukning og at yde hjælp ved events. Vi kan stille med både læge og ambulancereddere til for eksempel superliga-fodbold, hvor reglerne kræver, at der skal holde en bemandet ambulance klar. Men helt grundlæggende, så har jeg bare et ønske om, at vi skal redde liv og hjælpe mennesker. Det er dét, der driver mig. Jeg er ikke blevet selvstændig bare for at blive rig af det, siger Kim Ulfkjær.

Annonce

Hjertestarter kræver service

Han er firmaets eneste fuldtidsansatte, men med hjælp fra et netværk af timelønnede og frivillige afvikler han kurser og samarittervagter i hele landet. Og så har han en webshop med blandt andet hjertestartere.


Jeg kunne godt tænke mig, at vi med tiden skulle bruge vores faglige kompetencer mere og udvide, så vi får tre-fire biler og kan køre både sygetransporter og byde ind på akutkørsel.

Kim Ulfkjær, brandmand og indehaver af BrandABC Beredskab


- En hjertestarter skal virke, og du skal have nogen i nærheden, som kan bruge den. Så vi tilbyder basiskurser i hjertelungeredning og brug af hjertestarter, og så har vi nogle servicepakker til hjertestarteren, siger Kim Ulfkjær og fortsætter:

- Mange ender desværre med at købe langt dyrere servicepakker, end de har brug for. Vi lægger vægt på at holde det simpelt: Har hjertestarteren været i brug, så ender den nogle gange i ambulancen. Så vi henter den hjem fra skadestuen, og vi sætter nye batterier og elektroder på udstyret, så det er klar igen. Men nok så vigtigt, så tilbyder vi også psykisk førstehjælp til dem, der har brugt hjertestarteren. Det kan være en voldsom oplevelse, siger Kim Ulfkjær, der selv har en fortid som brandmand.

Annonce

Alle kan hjælpe

For ikke så mange år siden var det kun højtuddannede sygeplejersker og læger, som havde lov til at give hjertemassage – eller ”hjertelungeredning”, som fagfolk kalder det.I dag er det et krav for at få kørekort, at man har taget et kursus i livreddende førstehjælp.

Det glæder Kim Ulfkjær – og ikke kun, fordi de mange førstehjælpskurser giver ham smør på brødet.

- Alle kan gøre ét eller andet, hvis de bliver vidne til et hjertestop. Og man skal ikke være bange for at gøre noget forkert, for når først hjertet er gået i stå, så er personen jo sådan set død. Og så kan du altså ikke gøre skaden værre! Så det gælder bare om at komme hurtigt i gang og gøre det, så godt du nu kan, med de færdigheder, du har lært på førstehjælpskurset, lyder rådet.

Hvad drømmer du om, at der skal ske for BrandABC Beredskab?

- Vi er allerede i gang med at få mere uddannelse til vores nødbehandlere under supervision af vores tilknyttede korpslæge, så vi for eksempel også må give visse former for medicin, for eksempel mod livstruende allergi.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi med tiden skulle bruge vores faglige kompetencer mere og udvide, så vi får tre-fire biler og kan køre både sygetransporter og byde ind på akutkørsel. Det er jo derfor, vi er her: Vi vil gerne redde liv, siger Kim Ulfkjær.

Foreløbig nøjes han med den ene ambulance i garagen. Den er ganske vist ikke helt ny, men den er til gengæld både købt og betalt. Og lige som spejderne er den ”altid beredt”.

BrandABC Beredskab ApS

  • BrandABC Beredskab lever især af kurser i førstehjælp og brandslukning i hele landet.
  • Virksomheden stiller også førstehjælpere til rådighed for events, for eksempel koncerter og sport.
  • Firmaet har sin egen fuldt udrustede ambulance, som også er godkendt til udrykningskørsel. Den bliver udlejet bemandet som beredskab under større events, for eksempel ved superliga-fodbold.
  • BrandABC Beredskab blev stiftet af Kim Ulfkjær i hjembyen Ringkøbing. Han er uddannet brandmand og nødbehandler. Ud over ham selv har firmaet tilknyttet 20 medarbejdere på freelancebasis: Fem læger og 15 reddere samt yderligere 20 frivillige.
  • Udover kurser og vagter sælger firmaet også beredskabsrelaterede produkter så som hjertestartere, brandslukkere og førstehjælpsudstyr.
  • Hjemmeside: www.brandabc.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce