Annonce
Østjylland

Keramiker fra Horsens jagter erstatning på over 10 millioner kroner - Christian Bitz vil også have erstatning efter udtalelser i DR-program

Ifølge Christian Bitz og F&H tegnede DR-programmet Kontant et fordrejet billede af sagen om krænkelse af ophavsret mellem Kasper Würtz på den ene side og F&H og Bitz på den anden. Arkivfoto: Mads Dalegaard/F&H
Der bliver sendt erstatningskrav i begge retninger, når keramiker Kasper Würtz til november mødes med virksomheden F&H A/S og Christian Bitz i Sø- og Handelsretten i sag om kopiering af keramikprodukter.

Kopisag: Der bliver tale om et erstatningskrav på minimum 10 millioner kroner, når det økonomiske sværdslag mellem Horsens-keramikeren Kasper Würtz på den ene side og grossistvirksomheden F&H A/S og tv-personligheden Christian Bitz på den anden skal stå til november.

Det oplyser Kasper Würtz' advokat, Johan Løje, til Avisen Danmark.

- Vi ved ikke, hvor stort erstatningskravet bliver, før vi ved præcis, hvor meget de (F&H og Christian Bitz, red.) har omsat for, men det kommer til at ligge på et tocifret millionbeløb, siger Johan Løje.

Annonce

Et tal, som ifølge advokaten tager afsæt i både økonomi og tab af goodwill.

Erstatningskravet blev aktuelt, da Kasper Würtz sidste år fik medhold i en opsigtsvækkende retssag om kopi af nogle af hans keramikprodukter.

Nu har det imidlertid vist sig, at også sagens tabende part, F&H og Christian Bitz, regner på et erstatningskrav mod Kasper Würtz.

F&H kræver nemlig kompensation for tabt fortjeneste af de Bitz-produkter, som ikke er omfattet af kopieringssagen. Et krav, der ifølge Johan Løje er rejst på baggrund af tre konkrete udtalelser, som Kasper Würtz har givet i medierne.

- Det er ret usædvanligt, siger Johan Løje.

Du kan lytte til historien i podcasten "Erhvervsklubben", hvor vi diskuterer sagen ca 21 minutter henne:

12 kopiprodukter

Sagen mellem Kasper Würtz og Christian Bitz tog sit udgangspunkt, da sidstnævnte lancerede et stel af krus og tallerkener i stentøj i begyndelsen af 2016. Stellet, mente Kasper Würtz, lignede til forveksling hans eget Skjalm P.-stel, som han havde designet i sin virksomhed, KH Würtz.

Dokumenter indhentet fra F&H's hovedkontor i Viborg viste senere, at F&H og Christian Bitz ganske rigtigt havde øje for keramikerens produkter, da de udviklede Bitz-stellet.

Sagen endte i retten, og i maj 2021 afgjorde Østre Landsret, at 12 af produkterne i Bitz-kollektionen var kopivarer. Afgørelsen betød, at F&H skulle tilbagekalde varerne, destruere deres lager og offentliggøre afgørelsen.

Sagen kort

  • I januar 2016 lancerede Christian Bitz og F&H en stentøjkollektion under navnet "Bitz".
  • Horsens-keramikeren Kasper Würtz vurderede, at Bitz-kollektionen rummede kopier af hans produkter, og han trak derfor Christian Bitz og F&H i retten.
  • I marts 2020 afgjorde Sø- og Handelsesretten, at Christian Bitz og F&H havde krænket Kasper Würtz' ophavsret. Den tabende part ankede herefter sagen til Landsretten.
  • I maj 2021 stadfæstede Landsretten, at der var sket brud på ophavsretten. Retten påbød samtidig Christian Bitz og F&H at trække de pågældende produkter tilbage fra markedet, destruere deres lagre og offentliggøre dommen i et landsdækkende livsstilsmagasin.
  • Til november 2022 skal erstatningsspørgsmålet afgøres i Sø- og Handelsretten.

Da Procesbevillingsnævnet i september 2021 afviste F&H's anmodning om at lade sagen køre i Højesteret, stod afgørelsen ikke til at ændre.

Dermed skal der nu tages stilling til størrelsen på den erstatning, Kasper Würtz er berettiget til. Det spørgsmål skal afgøres i Sø- og Handelsretten til november.

Forud for afgørelsen har F&H udarbejdet en opgørelse, der viser, at de 12 kopiprodukter har genereret en omsætning på 42 millioner kroner og et overskud på 2,4 millioner kroner.

Det er de tal, som danner udgangspunkt for beregningen af erstatningskravet, men tallene er mangelfulde og lavere end reelt, vurderer Johan Løje. Omkring nytår i år trak han derfor F&H i fogedretten på vegne af Kasper Würtz. En sag, der endnu ikke er afgjort.

- Vi har endnu ikke fået udleveret de oplysninger fra F&H, som vi skulle, og derfor ved vi endnu ikke, hvad de har omsat for, siger Johan Løje.

Annonce

To udsagn, en kommentar

Mens Horsens-keramikeren og hans advokat venter på de endelige tal, har en ny faktor meldt sig i form af F&H's modkrav.

- Jeg tænker, at det er mere af samme skuffe. F&H forsøger at lave proces og skabe udfordringer for Kasper, siger Johan Løje, der vurderer at modkravet er omsonst.

- De har pillet to udsagn og en kommentar ud af en meget stor mediedækning og mener, at præcis de tre ting gør, at F&H har tabt en hel masse penge, siger han.

Et af de tre udsagn stammer ifølge Johan Løje fra DR-programmet "Kontant", der blev sendt i september 2021.

De har pillet to udsagn og en kommentar ud af en meget stor mediedækning og mener, at præcis de tre ting gør, at F&H har tabt en hel masse penge.

Johan Løje, advokat for Kasper Würtz

- Her udtalte Kasper, at Christian Bitz kom forbi hans værksted (i 2015, red.), købte hans sortiment og sendte det til Kina. Det, mener F&H, er faktuelt forkert, fordi Christian Bitz ikke købte hele sortimentet og ikke sendte fysiske eksemplarer, men billeder, til Kina. Det er det niveau, vi er på, siger han.

Ifølge Johan Løje vurderer F&H, at grossistvirksomheden på baggrund af de tre udsagn har tabt et relativt stort tocifret millionbeløb.

- Vi finder det usandsynligt, at de får medhold i deres krav, siger Johan Løje.

Annonce

Glad for opmærksomhed

Nyheden om F&H's modkrav har pustet yderligere til stormvejret mod grossistvirksomheden og Christian Bitz, der har huseret på de sociale medier, siden afgørelsen i sagen lå fast.

Johan Løje ønsker ikke at forholde sig til de udsagn, der fremføres på de sociale medier, men han sætter pris på, at sagen har stor bevågenhed.

- Jeg er glad for, at der er så stor opmærksomhed om kopieringsproblemet, for det kan flytte noget. Det er et markant signal til virksomheder, der kopierer, om at det er en dårlig idé, siger han.

Avisen har kontaktet F&H for at få bekræftet Johan Løjes udlægning.

I et skriftligt svar skriver F&H A/S:

"F&H kan bekræfte, at de konkrete udtalelser, som du henviser til, er nogle af dem, der er omfattet af vores modkrav al den stund, at udtalelserne beskriver forløb, som aldrig har fundet sted".

F&H skriver derudover som baggrund for modkravet:

"Vi har set os nødsaget til at rejse et modkrav under den verserende retssag, som Kasper Würtz har anlagt mod os. Würtz har blandt andet udtalt sig misvisende om sagen og vores forretning, og det har skadet vores salg af Bitz-stellet. Det er vigtigt at huske, at der findes hundredvis af forskellige Bitz-produkter, og at også landsretten rent faktisk frikendte en række Bitz-produkter og alene fandt, at fire produkter (hver i tre forskellige farver, red.) var for tæt på Würtz' rettigheder".

"Vi har naturligvis for længst fjernet de fire produkter fra markedet. Sø- og Handelsretten har nu givet os medhold i, at en uvildig ekspert bør vurdere Würtz’ udtalelser. Samtidig har Sø- og Handelsretten meddelt, at den vil forholde sig til vores modkrav til november, når retten alligevel skal forholde sig til Würtz' krav mod os. Af respekt for domstolsprocessen ønsker vi ikke på nuværende tidspunkt at kommentere sagen yderligere".

Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce