Annonce
erhvervplus

Kemi skal genoplive gamle møllevinger

Glenda Napier. Foto: Jonas Ahlstrøm
Annonce

Nina Kallio, Business Manager i Virol, deltog i februar 2020 i en tysk konference om offshore vind. Målet var at finde relevante forretningsforbindelser indenfor dekommisionering. Det lykkedes.

På konferencen mødtes hun med LM Wind Power, der allerede kendte til EU-projektet Decom Tools, som arbejder med dekommisionering af havvind. Virol og vi i Energy Innovation Cluster er begge en del af Decom Tools, og efter den indledende snak mellem de to virksomheder, er det gået stærkt.

LM Wind Power tilbød efterfølgende Virol prøver fra vindmøllevinger, der allerede var pillet ned. Virol fik adgang til vinger på LM Wind Powers hollandske testenhed i Wieringerwerf med det formål at undersøge kemisk genanvendelse af glasfiber fra vingerne.

Aktuelt er Virol ved at bearbejde og findele vingeprøverne, så de kan sendes til test i et kemisk anlæg i august 2020. Vi forventer at have resultater klar ved udgangen af året, så de kan præsenteres for offentligheden i marts 2021.

De fleste havvindmøllevinger er designet til en levetid på 20-25 år. Efterfølgende skal de enten pilles ned eller renoveres. Det er et felt indenfor offshore vind, som der fortsat er begrænset viden om.

Decom Tools-projektet samler Virol, Energy Innovation Cluster og 12 andre europæiske partnere i arbejdet om at finde nye øko-innovative koncepter til genanvendelse af vinger fra havvindmøller.

Vi har to primære mål med projektet: At reducere omkostningerne ved dekommisionering med 20 procent og det miljømæssige aftryk med 25 procent. Desuden vil vi øge kendskabet og ekspertisen indenfor feltet blandt interessenter i Nordsø-regionen.

Samarbejdet mellem Virol og LM Wind Power kan give os svar på flere af de centrale spørgsmål, vi stiller i projektet.

Virols teknologi, som bruges i testen, baserer sig på pyrolyse. Testen fokuserer på den masse, der omgiver glasfibrene i vingerne – et materiale der kan omdannes til kemikalier, som senere kan anvendes i nye produkter i kemiindustrien.

Samlet set skal projektet udvikle af en række værktøjer – deraf navnet Decom Tools – som i projektets sidste fase skal indarbejdes i vejledninger og anbefalinger til både industrien og myndighederne for at sikre bæredygtige processer for nedtagning og genanvendelse af havvindmøller.

Annonce