Annonce
LEDELSE

Kasper gik fra bestyrelsesformand til medejer af startup: Det sværeste er at finde tid til strategi

- Der går lynhurtig drift i en startup som vores. Og det går jo ikke, for så holder man sig ikke på sporet. Så graver man sig bare længere ned i fugerne. Så det, at finde tiden til som leder at dyrke lederskabet, er en stor opgave, mener Kasper Kåre Andersen, der her ses med forretningspartneren Henrik Jepsen. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
På bare halvandet år har firmaet Fixnordic, tidligere Jual Solar, flyttet adresse to gange og gået fra at være fire til 11 fuldtidsansatte i firmaet. En hurtig vækst, som administrerende direktør Kasper Kåre Andersen glæder sig over, men som samtidig udfordrer ledelsens tid til refleksion.

Horsens: Med telefonen tæt til øret løfter 57-årige Kasper Kåre Andersen blikket og vifter venligt Erhverv+ udsendte ind på sit kontor. Der er forholdsvis stille på gangene i firmaet denne fredag ved middagstid, da flere af Fixnordics ansatte møder tidligt, og derfor så småt er på vej på weekend. Alligevel er der rigeligt at se til for firmaets salgsuddannede administrerende direktør.

For i en iværksættervirksomhed som Fixnordic er alle mand med til at løfte virksomheden i flok.

- Når man er en lille organisation som vores, så laver alle jo alle ting. Alle 11 medarbejdere er nøglepersoner. Vi prøver selvfølgelig at få tingene til at hænge sammen, så der er plads til, hvis én skal have ferie, har en sygedag eller er hjemme med et sygt barn. Men det smager jo af en startup. Så direktøren er også nede at pakke varer engang i mellem, siger Kasper Kåre Andersen med et grin.

Annonce

Sammen med firmaets tekniske direktør, den ingeniøruddannede Henrik Jepsen, udgør han ledelsen i Fixnordic, som de begge har været medejere af siden januar 2015. Et firma, der er datterselskab til den succesfulde østjyske underleverandør til byggeindustrien, koncernen Jual Group A/S, og som ligesom koncernens øvrige selskaber lever af at sælge tilbehør til tage og facader ind til byggeindustrien med stigende succes.

Særligt hos det yngste selskab, Fixnordic, går det stærkt. Alene det seneste halvandet år er firmaet gået fra fire til 11 medarbejdere, ligesom firmaet, for at få plads til den stigende forretning for anden gang i samme periode, er flyttet i større lokaler.

Denne gang til en bygning med 1600 kvadratmeter produktion- og lagerplads og 400 kvadratmeter kontor. Og selv det kan inden længe vise sig for småt.

- Vi tror, at vi kommer til at bo her på Satellitvej et stykke tid. I hvert fald et års tid, siger Kasper Kåre Andersen med glimt i øjet.

Det hele menneske skal med

Hos Fixnordic er en del af kerneforretningen at sælge konsolsystemer, der kan bruges til at sætte alt fra solceller og varmepumper til ventilationsanlæg på et tag. En opgave, der lyder simpel. Men som ifølge firmaets direktør hurtigt kan gå galt, hvis man som installatør griber det forkert an.

- Ofte tager installatører fliser og betonklodser med op og lægger på taget. Men et tag er typisk opbygget af tagpap, en masse isolering og så en betonkonstruktion nedenunder. Og isoleringen er ikke fuldstændigt stiv. Så når man lægger betonklodser eller fliser ovenpå, så vil taget synke lidt ned. Og så kan du selv gætte dig til, hvor vandet står, når det har regnet, siger Kasper Kåre Andersen og forklarer, at det ødelægger taget over tid.

Derfor går Fixnordic anderledes til opgaven.

På få år har Fixnordic fået stor medvind på markedet. En succes, som Kasper Kåre Andersen blandt andet forklarer med den stigende aktivitet i byggebranchen. - Byggeriet har haft det godt i Danmark og i Europa. Men det er egentligt mest, fordi det er nogle rigtige produkter, vi har, siger han. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

- Vi laver en fastgørelse på den måde, at vi går ned gennem tagpappet og tager fat i bygningen, så alt det, der bliver sat oppe på taget, bliver hævet op fra den oprindelige tagpapflade, så den oprindelige tagpapflade er intakt, forklarer han.

Sammen med en række løsninger til at føre alt fra rør til ventilation og kabler gennem taget har det koncept givet firmaet medvind i de senere år.

Ikke kun i Danmark hos danske installatører, men også i Sverige, Holland og Tyskland, hvor firmaet henter omkring halvdelen af deres indtægter ind.

I virkeligheden havde det måske været mere sikkert at blive, hvor jeg var; i en organisation, der tjener gode penge, hvor processerne er på plads, og der er en masse gode kollegaer. Men det gjorde jeg så ikke. Og det har siden vist sig at være heldigt nok.

Kasper Kåre Andersen, administrerende direktør i Fixnordic

Sidste år lød Fixnordics bruttofortjeneste på 5,4 millioner kroner, mens årsresultatet efter skat endte på 1,17 millioner kroner. En fremgang fra året før, hvor bruttofortjenesten lå på 3,7 millioner kroner. Men selvom den fremgang naturligvis glæder den administrerende direktør, er blikket rettet fremad.

For ambitionen er vækst, vækst og atter vækst. Også selvom han godt er klar over, at den vækst kun kommer, hvis firmaet i øvrigt er i balance.

- Vi ved, at vi vil tjene penge. Men vi italesætter også, at når vi står midt i succesen, som vi gør nu, og kigger ned af bjerget, så skal det ikke være sådan, at der ligger døde lig, fordi folk har fået stress, og vi har kørt nogle over på vejen. Det er vi slet ikke til. Vi skal have hele organisationen og mennesket med. Og det er lykkedes for os, siger Kasper Kåre Andersen.

Annonce

Vigtigt med overblik

Inden Kasper Kåre Andersen kom til Fixnordic, arbejdede han i en længere årrække med international handel, ledelse, salg og marketing. Da han i 2016 sagde ja til at blive administrerende direktør og medejer af Fixnordic, var han derfor langt fra et ubeskrevet blad i branchen.

Tværtimod sad han på tidspunktet godt og solidt placeret i en stilling som salgsdirektør i Jual A/S, hvor han var kommet til syv år tidligere i en stilling som bestyrelsesformand samme sted.

Det lå derfor ikke nødvendigvis i kortene, at den dengang 52-årige Kasper Kåre Andersen skulle skifte sin sikre tilværelse som salgsdirektør ud med et liv som iværksætter.

Men både han og den på tidspunktet ansatte produktchef i Jual A/S, Henrik Jepsen, så en god mulighed for at være med til at bygge en virksomhed op fra bunden. Og den lyst overtrumfede behovet for at bevare status quo.

- Det gav bare rigtig god mening på det tidspunkt, fordi vi havde et produktsortiment, hvor der var nogle helt vilde vækstmuligheder. Og det skulle vi have udnyttet, siger Kasper Kåre Andersen, der også personligt så en spændende mulighed i at blive en del af ejerkredsen i et firma.

- I virkeligheden havde det måske været mere sikkert at blive, hvor jeg var; i en organisation, der tjener gode penge, hvor processerne er på plads, og der er en masse gode kollegaer, siger han.

- Men det gjorde jeg så ikke. Og det har siden vist sig at være heldigt nok, tilføjer han.

Fixnordic står blandt andet bag kabelgennemføringer til hældningstage, som Kasper Kåre Andersen og Henrik Jepsen ses med på billedet her. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Selvom skiftet har været stort, har Kasper Kåre Andersen til gengæld haft stor gavn af sin baggrund som tidligere bestyrelsesformand og salgsdirektør i den nye hverdag.

For hvor andre iværksættere ofte knokler derudaf for at nå den vækst, som de fleste af dem drømmer om, er Kasper Kåre Andersen pinligt bevidst om, at man som direktør er nødt til at trække sig ud af driften i ny og næ for at kunne få det overblik, som det kræver at fortsætte væksten.

- Hvis man bliver iværksætter med en baggrund som sælger eller tekniker, så tænker man måske mere, at man skal bruge flere timer om dagen, hvis man skal sælge mere. Så dér har man kun et håndtag at trække i. Men det, som en strategi kan bruges til, er jo at finde ud af, hvilke andre håndtag, man også kan trække i, forklarer han.

Af samme grund bekymrer det ham ikke, at Fixnordics resultater på bundlinjen i 2021 bliver lavere end året før. For hvor 2020 gik med at løfte væksten, er 2021 gået med at udvide medarbejderstaben og flytte i nye lokaler for anden gang, hvilket gerne skulle give potentiale for endnu mere vækst i 2022.

- Vi er her for at tjene penge. Det er der ingen tvivl om. Og vi er helt sikre på, at den fortsatte vækst i 2022 vil give os den positive bundlinje, som vi gerne vil have, slår han fast.

Syv facts om Fixnordic

  1. Fixnordic leverer systemer til fastholdelse af blandt andet solpaneler, varmepumper, ventilationsanlæg og tagterrasser samt inddækninger og hætter til ventilation, skorstens- og gasaftræk, faldstammer og lignende produkter. Derudover er de også behjælpelige med rådgivning, vejledning og projektering af det enkelte projekt.
  2. Firmaets kundegruppe er installatører i byggebranchen i hovedsageligt Danmark, Sverige, Holland og Tyskland.
  3. Firmaet blev stiftet i 2013 under navnet Jual Solar. I 2020 skiftede firmaet navn til Fixnordic for at tydeliggøre, at firmaets produktsortimentet rækker udover fastgørelse af solpaneler, som Jual Solar særligt var kendt for.
  4. I 2016 trådte Henrik Jepsen og Kasper Kåre Andersen ind som medejere og ledelse i firmaet, der er et datterselskab i koncernen Jual Group A/S med hovedsæde i Juelsminde.
  5. Foruden Fixnordic består koncernen af selskaberne Jual A/S, Jual Kina, Perform A/S og Bygtjek.
  6. Fixnordics bruttofortjeneste lød i 2020 på 5,4 millioner kroner, mens årsresultatet efter skat endte på 1,17 millioner kroner. Året før lå bruttofortjenesten på 3,7 millioner kroner, mens årsresultatet efter skat endte på 358.000 kroner.
  7. Fixnordic beskæftiger i øjeblikket 11 fuldtidsmedarbejdere.
Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Forsiden netop nu
Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Annonce