Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Det flade hierarki gav australske iværksættere et nyttigt kulturchok

Australske Peter Coco og hans familie skulle egentlig bare have været på et års familieeventyr i Danmark, men endte med at stifte virksomheden Vleppo, der arbejder med blockchain-teknologi. På grund af coronapandemien har familien været tilbage i Australien det seneste halvandet år, men nu vender Peter og Helen Coco snart tilbage til Danmark med deres seks børn. Først skal de dog omkring Ukraine for at etablere et hold af udviklere. Foto: Hairong Li
Det skulle blot have været et års familieeventyr i Odense, men da Helen og Peter Coco sammen med deres nu seks børn blev en del af byens robotmiljø, kunne de se, hvordan deres idéer med blockchain-teknologien kunne føres ud i livet. I Danmark mødte de nemlig de rette tech-talenter og en evne til konstant at udfordre, som de ikke kendte fra Australien.

Odense: Australske Peter Coco huskede Danmark som det mildeste, mest fredfyldte land, han nogensinde havde besøgt, og selv om han mange år efter sine første besøg ihærdigt forsøgte at forklare forelskelsen til sine børn, blev de nødt til selv at opleve den for at få den ind under huden.

I 2018 pegede han sammen med sin kone, Helen, og deres dengang fire børn derfor tilfældigt på et kort og endte i Odense med en plan om at lade eventyret udfolde sig og opleve Danmark sammen som familie i et år.

Vi fandt hurtigt nogle rigtigt gode talenter, som jeg ikke har set magen til i Australien. Danskerne er kritisk tænkende, og når vi tager praktikanter ind, udfordrer de hele tiden og presser på. I Australien er vi vant til en mere hierarkisk opbygning, så det har været lidt af et kulturchok at have praktikanter, der konstant udfordrer mig.

Peter Coco, stifter og direktør i Vleppo

Hvad Peter Coco ikke vidste var, at familien endte i et hotspot for robotteknologi, og at parrets flirten med blockchain-teknologien kombineret med muligheden for at få de rigtige medarbejdere ombord skulle ende med at blive til virksomheden Vleppo.

Annonce

- Jeg har en baggrund som børsmægler, men min kone og jeg havde kigget på blockchain-teknologi on-off i en periode. De finansielle markeder fungerer meget effektivt og sikkert, og min drivkraft har været at overføre den sikkerhed til andre dele af den digitale verden, forklarer Peter Coco.

Vleppo

  • Blev stiftet i 2019 af australske Helen og Peter Coco.
  • Parret kom til Danmark i 2018 for at være på et års familieeventyr, men de havde tidligere arbejdet med blockchain-teknologi on-off og havde med en placering midt i det fynske robotmiljø mulighed for at få den rette arbejdskraft til at føre deres planer ud i livet.
  • Vleppo arbejder med blockchain-teknologi, der gør det muligt at indgå kontrakter, hvor man som en del af dokumentet kan deponere penge. Det er særligt interessant for freelancere, der arbejder med kunder over hele verden, og hvor man måske ikke stoler på hinanden.
  • Forventer at lancere en række produkter i løbet af 2022.

Blockchain-teknologien er af mange udråbt som den største teknologiske innovation siden internettets fremkomst, fordi den er meget robust i forhold til forandringer og sikrer data med høj troværdighed. Derfor har teknologien, som for eksempel bliver brugt til Bitcoin, et stort potentiale inden for blandt andet online-identifikation, kontrakter, digitale valgsystemer og lignende.

- Jeg fik idéen, da jeg i Odense hørte om en studerende, der havde lavet et stykke arbejde for en virksomhed, men aldrig var lykkedes med at få løn for det. Den slags problemer kan blockchain-teknologien hjælpe med at løse, fordi der i systemet ligger en mulighed for at deponere et beløb uden at involvere en tredje part. Det bliver specielt interessant, når man er freelancer og sælger sine ydelser over hele verden. De smarte kontrakter giver mulighed for, at man betaler hinanden sikkert, uden at den ene part brænder den anden af, forklarer Peter Coco.

Store talenter i staben

Inden han og familien fik set sig om, havde de stiftet virksomhed i Odense og fået praktikanter ind i Vleppo.

- Vi fandt hurtigt nogle rigtigt gode talenter, som jeg ikke har set magen til i Australien. Danskerne er kritisk tænkende, og når vi tager praktikanter ind, udfordrer de hele tiden og presser på. I Australien er vi vant til en mere hierarkisk opbygning, så det har været lidt af et kulturchok at have praktikanter, der konstant udfordrer mig. Men det fantastiske er, at det tvinger mig til at stille spørgsmålstegn ved mine konklusioner, og det er derfor, vi er endt ud med det produkt, vi står med i dag, siger Peter Coco over en Teams-forbindelse fra Brisbane.

Odin Award

  • Odin Award bliver uddelt i fire forskellige kategorier ved en stor prisfest i Dok5000 i Odense torsdag den 11. november 2021.
  • Hovedprisen, Odin Award, gives til en startup, der har gjort det ekstraordinært godt. Odin Tech gives til en virksomhed baseret på en teknologisk, digital eller datadreven løsning, Odin Concept uddeles til et nyt, innovativt koncept, mens Odin Young gives til den bedste forretningsidé fra folkeskolen.
  • Der er 40.000 kroner til vinderen af Odin Award, 20.000 kroner til vinderen af henholdsvis Odin Tech og Odin Concept og 10.000 kroner til vinderen af Odin Young.
  • Vleppo er nomineret i kategorien Odin Tech.

Da corona ramte i foråret 2020 besluttede han og familien, der i Danmark var blevet udvidet med tvillinger, at rejse tilbage til Australien i en periode, fordi de ellers kunne risikere at ikke have muligheden i lang tid. Derfor har det seneste halvandet år bestået af lange arbejdsdage med først at skaffe investorer og derefter være digitalt til stede for de fire medarbejdere på kontoret i Odense, der er otte timer efter australsk tid.

Annonce

Lancering i 2022

Derfor glæder Peter Coco sig også over, at coronasituationen igen gør det muligt for familien at rejse til Danmark, hvor han ser frem til en hotdog, en Albani-pilsner, at holde jul og være i samme tidszone som medarbejderne. På vejen venter dog et stop i Ukraine, hvor Peter Coco og hans familie bliver nogle måneder for at få etableret et tech-hold af udviklere.  Den del kommer Vleppo til at fokusere meget på de kommende måneder, hvor virksomheden også skal følge en fundingkampagne med seks millioner kroner op med yderligere partnerskaber.

- Vi har en række produkter, vi gradvist vil lancere i løbet af 2022, herunder opbevaring, kredit og en række andre tjenester, som freelancere og små virksomheder kæmper for at finde. Det er produkter med global appel, og vi forventer størst interesse fra USA og Europa. Men vi har også en klar forventning om, at vi kommer til at opleve stor vækst i udviklingslandene, fordi vi tilbyder en markant billigere løsning end dem, der allerede er på markedet. I de lande kan det være forskellen på, om du får mad på bordet eller ej, siger Peter Coco.

Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Annonce