Annonce
Vestjylland

Køb en grøn computer og plant fem træer

Kim Domino Evers sælger genbrugte bærbare computere. Det er 40 procent billigere end at købe en ny, og så er det klimavenligt. Foto: Fri Computer
Iværksætter giver brugte computere nyt liv og sælger dem med ekstra klimakompensation.
Annonce

THYHOLM: Priserne på elektronik er styrtdykket.

Det har skabt en brug og smid væk-kultur, som er rigtig skidt for miljøet. Det har Kim Domino Evers besluttet sig for at gøre noget ved.

Gennem sit firma Fri Computer køber han brugte computere, reparerer dem og giver dem nyt liv. Og så lover han endda, at der bliver plantet fem træer, når man køber en ”grøn computer”, så CO2-regnskabet skulle gå nogenlunde i nul.

- Der bliver brugt utroligt mange ressourcer på at fremstille en bærbar pc. Jeg mener, at det er op mod halvanden tons affald og store mængder af vand, som kommer ud af hver computer, så det er vigtigt at genbruge dem. Langt de fleste brugere har slet ikke brug for den allernyeste processor og det kraftigste grafikkort. Til almindelig brug vil man sagtens kunne bruge en genanvendt computer, fortæller Kim Domino Evers.

Annonce

Ser ud som ny

Genbrugte computere kaldes også ”refurbished”.

Afhængig af standen, for eksempel om der er brugsspor i form af ridser, mærker og levetiden på batteriet, kan de få forskellige grader fra A til C. Kim Domino sælger kun computere af den bedste kvalitet, leveret af ”Circular Computing”, der i modsætning til ”refurbished” computere, får skiftet skærmen, batteriet, harddisken og giver computeren en overfladebehandling, der får produktet til at fremstå som nyt, og samtidig får kunden tre års garanti.

Resten af indmaden vil der sjældent være grund til at skifte, og så er den bærbare er klar til sit næste liv hos en ny ejer.

Det er naturligvis mere miljøvenligt end at købe helt nyt; det er cirka 40 procent billigere end at købe helt ny, og så er der en ekstra grøn bonus:

- Vi har en certificeret ordning, som betyder, at der i samarbejde med WeForest bliver plantet fem træer, hver gang man køber en bærbar, siger Kim Domino Evers.

Annonce

Licensfri software

Men bæredygtighed handler om mere end miljø og klima for Fri Computer. ”Fri” betyder nemlig også frihed for de store softwarekoncerners licenspolitikker.

- Mine kunder skal kunne vælge at få installeret Windows eller Linux på pc’en, hvis man ønsker det. Fordi Linux er Open source slipper man for at skulle betale for licenser, forklarer Kim Domino Evers.

Linux-styresystemet havde i begyndelsen ry for at være ”nørdet”, men bliver i dag anvendt på lidt over 96 procent af verdens største internetservere. Lige som Windows er Linux blevet markant mere brugervenligt.

- Jeg har selv været Linux-entusiast i 20 år, og det er efterhånden på højde med Windows i brugervenlighed. Der findes gratis Open source-software så som LibreOffice, til for eksempel tekstbehandling og regneark, som endda også kan udveksle filer med Microsoft Office-pakken. Med Open source-software slipper man for at betale licens, og samtidig undgår man, at producenten lige pludselig stopper med at supportere produkterne, så man bliver presset til at købe en ny version, siger Kim Domino Evers.

Annonce

Vil åbne fysisk butik

Som det ser ud lige nu, er salget af de bæredygtige computere en mindre del af Fri Computers forretningsområde, hvor det meste af tiden går med at lave hjemmesider, webshop og hjælpe med andre it-løsninger.

- Jeg håber, at jeg får mulighed for at åbne en butik. Det er rart for mange at komme ind og se på den computer, man gerne vil købe, og få rådgivning. Butikken skal helst være her på Thyholm, for vi ligger faktisk i lidt af et smørhul. Der er ret langt til nærmeste computerbutik, siger Kim Domino Evers.

Indtil da er der døgnåbent i butikken på www.fricomputer.dk.

Annonce
Annonce
Sydjylland

Elevatorfirma i ny optur

Annonce
erhvervplus

X-Yachts får motor på

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce