Annonce
Erhverv

Kæmpeinvestering: Teleselskabet 3 satser stort på 5G

3 starter i sommer med at at sætte 200 nye master op for at give endnu bedre dækning på 4G netværket. Foto: Carsten Andersen
Udrulning af hurtigere netværk starter i Sydjylland i sommer.

NETVÆRK. Det er nummer 3 i størrelse efter TDC og Telenor, men teleskabet 3 vil gerne længere frem i rangfølgen i telebranchen, hvor konkurrencen er knaldhård.

Derfor har selskabet, der udelukkende gør i mobiltelefoni, investeret 540 millioner kroner i leje af frekvenser til etableringen af et 5G-netværk.

- Vi starter i sommer i området med at opgradere netværket mellem Esbjerg og Vejle og sætte 200 nye master op for at give endnu bedre dækning på 4G netværket og samtidig udrulle 5G. Vi regner med at opsætte 1000 nye master over hele landet, og de fleste bliver sat op i Jylland og på Fyn, fortæller erhvervsdirektør Sigurd Leth til Erhverv+ fra hovedsædet i København.

Annonce

- Vi har de fleste kunder i København og på Sjælland, og vi tror meget på, at vi kan få flere kunder i Jylland, når vi nu ruller 5G ud og gør vores netværk endnu mere finmasket. Erhvervslivet får så bedre adgang til handels- og byggepladser med et større bredbåndsprodukt, som man også kan tage med i sommerhuset, som det jo er blevet populært at gøre.

- Vi kommer til at ramme bredt. Der er mange SMV’ere, der har brug for at downloade filer på byggepladser, og det er muligt, når vi er oppe på 100-300 Mbit/s, så det hjælper på de fremskudte arbejdspladser.

- Vi kommer til at ramme bredt, siger Sigurd Leth om det nye netværk. - Der er mange SMV’ere, der har brug for at downloade filer på byggepladser, og det er muligt, når vi er oppe på 100-300 megabytes, så det hjælper på de fremskudte arbejdspladser. Foto: 3

- Det med at have et fleksibelt og hurtigt internet er bare vigtigt. Det sparer jo tid, så på den måde kan man hurtigt få en butik op at køre. 5G’s hastigheder, som til en start vil ligge på op imod 300 Mbit/s og senere omkring de 1000 Mbit/s, vil være en kraftig forbedring, når man tænker på, at en hastighed på 30-40 Mbit/s i dag dækker behovet i en typisk husholdning med børn og voksne på nettet, siger Sigurd Leth, der har sat gang i en større kampagne for at kontakte virksomhederne i området mellem Esbjerg og Vejle.

3

Mobil- og data-abonnementer via 3G, 4G og 4G+ mobilnetværk og altså også snart 5G tilbydes af 3, der har kontor i et renoveret pakhus i Scandiagade i Københavns sydvest-kvarter.

3 beskæftiger ca. 700 medarbejdere og har omkring 1,5 millioner kunder i Danmark

3’s kunder er flittige brugere af data på mobilen og har i en årrække haft det største dataforbrug i Danmark. 3 har bl.a. en ambition om at være det foretrukne teleselskab for rejselystne danskere.

– Der bliver ikke tale om et pilotprojekt, for vi har testet 5G på 40 mastepositioner i Roskilde og i København. Og vi begynder i Sydjylland, fordi vi her ikke skal så have så mange tilladelser, som man skal have i København. Her kan der være for meget bøvl, hvis man skal have udstyr op på en masse hustage, siger erhvervsdirektøren.

Flere erhvervskunder

For 3 handler det om at skaffe kunder til at hente den store investering hjem. Forholdet mellem erhverv og private blandt de 1,5 millioner kunder vil Sigurd Leth af konkurrencehensyn ikke oplyse, men målet er selvfølgelig at få flere og større erhvervskunder ind og skubbe Telenor væk fra andenpladsen og blive næststørst i Danmark. Her ser Sigurd Leth og 3 et kæmpepotentiale i den nyeste netværksteknologi, der bliver som fiber i luften.

- Vi har haft konstant vækst siden starten og skal nu op på tæerne med 5G, som er femte generation efter 2, 3 og 4. Dataforbruget stiger enormt, så det bliver godt for kunderne, at vi får en meget bredere motorvej, så man kan opleve, hvad høj hastighed kan, pointerer Sigurd Leth.

Kim Christensen, teknisk direktør i 3, regner med, at udrulningen med modernisering af nettet og etablering af et nyt 5G-netværk vil være færdig i sommeren 2022.

- Det hele sker ikke et sted på samme tid, men over hele landet, alt efter hvor vi kan få aftaler i stand med lodsejere og ejerforeninger og have byggetilladelser hos kommuner, og det kan jo tage tid. Og så kan der være tekniske ting, der gør det sværere, når vi skal sætte nyt udstyr op.


Der bliver ikke tale om et pilotprojekt, for vi har testet på 40 sites i Roskilde og i København. Og vi begynder i Sydjylland, fordi vi her ikke skal så have så mange tilladelser, som man skal have i København.

Sigurd Leth, erhvervsdirektør, 3


- Der er et kæmpe forarbejde, for vi skal udover byggetilladelserne have hardware og antenner på plads, så vi kan rykke ind i et område og installere udstyret på en god mængde mastepositioner, så brugerne får en god oplevelse med fuld 5G-dækning i området. Derfor vil vi arbejde flere steder i landet samtidig, og vi er så småt i gang en række steder, siger Kim Christensen, der også skal rekruttere specialteknikere udefra til arbejdet, som ikke kan udføres af almindelige elektrikere.

https://modules.wearehearken.eu/jfm-erhvervplus/embed/7330.js
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce