Annonce
Erhverv

Jyske Bank-boss slår alarm: Hackerangreb er en rystende udvikling

Jyske Banks topchef frygter, at cyberangreb kan påføre banken store tab, og it-sikkerheden er øverst på dagsordenen i storbanken. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix 
Danske virksomheder er lige nu under et voldsomt angreb af hackere, der forlanger løsepenge, som skal betales med kryptovaluta. Anders Dam, topchef i Jyske Bank, vil have politikerne til at gribe ind. Han frygter både for sine kunders og bankens egen sikkerhed.

It-kriminalitet: Det er det helt store samtaleemne i erhvervskredse. Kendte og mindre kendte danske virksomheder udsættes for hackere, der overtager kontrollen med kritiske it-systemer.

Bagefter forlanger hackerne løsepenge, hvis virksomhederne vil havde adgang til deres data igen. Løsepengene skal ikke betales i kroner eller dollars, men i kryptovaluta - især Bitcoins - der er en digital valuta, der ikke kan spores.

- Jeg er bange på kundernes vegne, og jeg er selvfølgelig bange på bankens vegne. Det er en rystende udvikling, og vi taler om, at det er herfra, at de største og mest uventede tab lige nu kan ramme banken, siger Anders Dam, topchef i landets tredje største pengeinstitut, Jyske Bank.

Annonce

Han kender selv til en del sager med virksomheder, der har været ramt af hackerangreb. Nogle står frem i offentligheden. Andre fortæller aldrig om, hvad de har været udsat for.

I starten af juni blev et af landets mest brugte it-systemer til bookning af hotelværelser, Picasso, ramt af et hackerangreb. Hackerne tiltvang sig adgang til it-systemet, som blev krypteret. Bagefter forlangte hackerne en stor sum penge fra firmaet AK Techotel, der står bag it-systemet, der bruges af over 900 hoteller i flere lande.

"Betydeligt beløb"

Anders Dam kender udmærket sagen, fordi Jyske Banks eget hotel og konferencested, Gl. Skovridergaard i Silkeborg, benytter Picasso-systemet og pludseligt ikke havde overblik over salget af hotelovernatninger forud for den vigtige sommersæson.

Fakta om hackerangreb

  1. Ransomware-angreb er en væsentlig del af trusselslandskabet over hele verden og i alle sektorer. Det betyder, at hackere kræver en løsesum for at give den ramte virksomhed adgang til dens data.
  2. Det vurderes, at de kriminelle bag ransomware-angreb i 2020 tjente mindst 2,2 milliarder kroner globalt, mens omkostningerne for virksomhederne i form af datatab, nedetid og it-omkostninger var langt større.
  3. Analysefirmaet Gartner vurderer, at i 2025 vil 75 procent af alle organisationer opleve et eller flere ransomware-angreb, og der observeres en 700 procent stigning i antallet af angreb. Organisationer, der én gang er blevet angrebet af ransomware, har en 31 procent risiko for et nyt angreb i løbet af det følgende år.
  4. Omkring halvdelen af de ramte virksomheder betaler løsesummen, fordi de ikke har noget valg, men statistikken peger på, at omkring 22 procent af ransomware-betalingerne ikke fører til fuld dekryptering af data.
  5. Sandsynligheden for at opleve et cyberangreb er 1:4, men sandsynligheden for at opleve et indbrud i hjemmet er 1:50.
Kilde: Deloitte

AK Techotel er endt med at betale en løsesum i Bitcoins til de it-kriminelle. Beløbet er ikke oplyst, men virksomheden kalder det ”et betydeligt beløb”. Derefter skulle koderne blive frigivet, så hotellerne igen kunne få adgang til deres data, men så enkelt er det ikke gået. Virksomheden har været nødt til at bruge dyre specialister udefra for at få systemerne op at køre igen.

Helt parallelt er byggemarkedskæden Bauhaus hårdt ramt af et hackerangreb, der blev indledt sidste weekend. Bauhaus mistede adgangen til alle centrale it-systemer, herunder hele lagerstyringen, der er nødvendig for at undgå tomme hylder. Også her forlanger hackerne en løsesum for at frigive den kryptering, der har låst it-systemerne.

Jyske Bank ejer hotel- og konferencestedet Gl. Skovridergaard, der netop har været hårdt ramt af et hackerangreb mod det firma, der leverer et centralt it-system. Pr-foto

Anders Dam oplyser, at han kender flere sager, der ikke har været fremme i offentligheden.

- Det er desværre accelereret, og der er mange, der ikke fortæller, at de har betalt, siger Anders Dam.

Annonce

Mafiavirksomhed

Han fortæller om en virksomhed, der blev afkrævet en løsesum, men ikke troede på, at de kriminelle ville frigive koderne, selvom løsesummen blev betalt. Derpå sendte hackerne en referenceliste over andre virksomheder, der havde betalt løsepenge og bagefter fået adgang til deres systemer.

- Men hvad har de efterladt på virksomhedens computere? Er det sådan en mafialignende virksomhed, der kommer igen, når den mangler penge, spørger Anders Dam, der har sat cybersikkerhed øverst på dagsordenen i Jyske Bank.

- Vi kommer til at skærpe tonen ganske alvorligt i den kommende tid og vil spørge erhvervskunderne om deres it-sikkerhed, og om de har forsikringer. Vi er meget forskrækkede over det aktivitetsomfang, vi ser lige nu, og vi tror ikke, at det går væk, siger Anders Dam.

Annonce

Amerikansk øjenåbner

En stor øjenåbner for USA var et hackerangreb på det amerikanske firma Colonial Pipeline i maj. Firmaet ejer en næsten 9.000 kilometer lang olierørledning, der forsyner byerne på den amerikanske østkyst med olie og derfor hører til den kritiske infrastruktur i USA. Oliestrømmen måtte stoppes, imens firmaet kæmpede for at få adgang til sine it-systemer, der var overtaget af hackergruppen Darkside. Den formodes at høre hjemme i Rusland.

Løsesummen på 27 millioner kroner blev betalt, men alligevel tog det flere dage, før olierørledningen kunne åbnes igen.

En tankstation i USA's hovedstad, Washington D.C., løb hurtigt tør, da et hackerangreb i maj lammede en vigtig olierørledning. Foto: Yuri Gripas/Reuters/Ritzau Scanpix

Fællesnævneren for de fleste hackerangreb er, at løsesummer skal betales i kryptovaluta. Det er ifølge Anders Dam den mest oplagte genvej til at bremse angrebene.

- Vi mangler nogle politikere, som er modige og tør at stille sig frem og tale for et forbud mod at betale med kryptovalutaer, siger Anders Dam.


Danske virksomheder skal prioritere it-sikkerhed og styrke deres interne beredskabsplaner for, hvad der skal gøres i tilfælde af et angreb.

Simon Kollerup, erhvervsminister


Men det nytter jo ikke noget at beslutte i Danmark. Det skal vel være et globalt forbud, hvis det skal virke?

- Først og fremmest mangler jeg en dansk politisk stillingtagen, og jeg kunne godt tænke mig, at danske politikere tog det op på EU-niveau. Men med et dansk forbud ville det måske få de kriminelle til at sige, at det ikke nytter noget at rette angreb mod Danmark, siger Anders Dam.

Annonce

Ingen dansk enegang

Ifølge Erhvervsministeriet forhandles der lige nu på EU-niveau om at skabe et ”velordnet marked” for det, der kaldes kryptoaktiver. Et forbud mod at betale med kryptovaluta er der ikke tale om, og erhvervsminister Simon Kollerup (S) afviser en dansk enegang på området. Det oplyser han til Avisen Danmark.

- Når det gælder en eventuel regulering af kryptovaluta, vil det være noget, der skal ske i internationalt regi, så vi sikrer ens rammevilkår for både virksomheder og forbrugere, siger han.

Han medgiver, at Danmark - som et af verdens mest digitaliserede lande - har fået en større risiko for at blive ramt af hackerangreb.

- Så udfordringen er reel og skal tages meget alvorligt af os alle. Det bedste værn mod kriminelle hackere er at mindske risikoen for at blive ramt. Danske virksomheder skal derfor prioritere it-sikkerhed og styrke deres interne beredskabsplaner for, hvad der skal gøres i tilfælde af et angreb, siger Simon Kollerup.


Det er en rystende udvikling, og vi taler om, at det er herfra, at de største og mest uventede tab lige nu kan ramme banken.

Anders Dam, direktør, Jyske Bank


Så sent som i torsdags blev et bredt politisk flertal enigt om at finde 500 millioner kroner til at styrke Danmarks cyberforsvar. Aftalen hører under Forsvarsministeriets område og udløser blandt andet flere penge til Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Cybertruslen mod Danmark er meget høj. Hver eneste dag bliver vores myndigheder, virksomheder og borgere udsat for angreb eller forsøg på angreb. Det har store konsekvenserne for Danmark, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Erhverv

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Forsiden netop nu
Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Annonce