Annonce
Sydjylland

Jysk-fynske erhvervshuse er kommet godt fra start

Bodil Holmelin og Kim Koertsen glæder sig midt i flytterodet over hjælp og gode råd fra Erhvervshus Sydjylland. Foto: Carsten B. Grubach
DI-undersøgelse viser, at der især vest for Storebælt er god kontakt mellem virksomheder og de nye regionale erhvervscentre.

DANMARK: Erhvervshusene har godt fat i virksomhederne. Det viser en undersøgelse, Dansk Industri har foretaget af virksomhedernes kontakt til de seks regionale huse, der blev oprettet i 2019.

Der er dog stor regional forskel. Mens der har været fin kontakt i Jylland og på Fyn, er der især i København behov for øget fokus på målretningen af tilbud og serviceydelser.

Erhvervshusene skal, som det hedder i det politiske opdrag, tilbyde specialiseret vejledning til alle virksomheder i hele landet på alle stadier. Kontakten skal ske både gennem direkte henvendelser fra virksomhederne og gennem en opsøgende indsats fra erhvervshusenes side.

- Vi kan konstatere, at når op mod en fjerdedel af virksomhederne har været i kontakt med erhvervshusene halvandet år efter etableringen, har tanken med at lave et enstrenget effektivt system med seks erhvervshuse været rigtig, og det fungerer langt de fleste steder i landet, siger Lars Storr-Hansen, erhvervsudviklingsdirektør i Dansk Industri.

- Kun i hovedstadsområdet har man ikke haft så mange kontakter til virksomhederne, mens det er gået rigtig godt i Jylland, hvor man har været vant at samarbejde med erhvervscentrene i kommunerne, fortæller Lars Storr-Hansen og fortsætter:

- Før var der jo tale om væksthuse, hvor der kun var fokus på vækst. Nu skal erhvervshusene dække meget bredere og bliver kontaktet om blandt andet konsolidering, introduktion af en mere professionel bestyrelse, strategiarbejde, eksportmuligheder og i øjeblikket også om mulige hjælpepakker under coronakrisen. Og der har især de jyske erhvervshuse været dygtige til at omstille sig fra det gamle system.

Forskellig vejledning

- 90 procent af virksomhederne i Danmark har under 20 ansatte, og de efterspørger generelt sparring om innovation og eksportmuligheder, så det er vigtigt, at vi nu har en bred vifte af tilbud i erhvervshusene, vurderer Lars Storr-Hansen og henviser til en DI-analyse fra 2019.

Analysen dokumenterer, at virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene afhængig af deres størrelse.

- Når op mod en fjerdedel af virksomhederne har været i kontakt med erhvervshusene halvandet år efter etableringen, har tanken med at lave et enstrenget effektivt system med seks erhvervshuse været rigtig, og det fungerer langt de fleste steder i landet, siger Lars Storr-Hansen fra Dansk Industri. Pressefoto

Virksomheder med flere end 20 ansatte prioriterer i højere grad vejledning fra erhvervshusene inden for teknologi, digitalisering og automatisering samt rekruttering af kvalificerede medarbejdere sammenlignet med mindre virksomheder.

Virksomheder med under 20 ansatte prioriterer derimod vejledning inden for en bred vifte af de områder, der tilbydes i erhvervshusene. Det gælder blandt andet sparring om innovation, nye forretningsmodeller samt hjælp til eksportstart.

Ofte efterspørges også generel sparring inden for ledelse, organisationsudvikling og strategi.

Annonce

Gode erfaringer

Kim Koertsen, administrerende direktør, og driftsdirektør Bodil Holmelin fra Danrobotics er i øjeblikket ved at flytte til nye og mere rummelige lokaler i Middelfart. De har i flere tilfælde haft gode erfaringer med rådgivning fra Erhvervshus Sydjylland, som de hører under, fordi Middelfart Kommune en del af Trekantområdet Danmark.

- En mindre virksomhed som vores har slet ikke kompetencer til at klare alting, og så er det vigtigt, at vi kan sparre med erhvervshusene, siger Koertsen og Holmelin, der har 29 ansatte og leverer kundetilpassede løsninger med robotter integreret.


Erhvervshuset ved, hvad der rører sig, hvad der er muligheder, og hvad der kommer.

Kim Koertsen og Bodil Holmelin, henholdsvis CEO og COO, Danrobotics


- Vi har fået rådgivning om digital omstilling, vi har fået kontakter og fået lavet en markedsundersøgelse i forbindelse med vores planer om at etablere os ved Hamborg. Vi har gjort vores strategiarbejde digitalt og fået hjælp til funding. Her kan vi søge midler til rådgivning.

- Erhvervshuset ved, hvad der rører sig, hvad der er muligheder, og hvad der kommer, påpeger de to ledere, der har talt med forskellige rådgivere, men særlig har haft kontakt til en rådgiver, som så har sendt dem videre til dem, de skal tale med.

Danrobotics er medlem af Odense Robotics, men kigger alligevel mest mod vest, fordi mange industrikunder findes i Jylland.

Annonce

Årlig basisbevilling

Erhvervshusene modtager samlet en årlig basisbevilling fra kommunerne på 161,8 millioner kroner. Pengene skal bidrage til løsning af erhvervshusenes kerneopgaver som stærke kompetencecentre for specialiseret vejledning af virksomheder.

Basisbevillingen er fordelt mellem de seks erhvervshuse på baggrund af befolkningstallet i de kommuner, der tilhører det enkelte erhvervshus. Man må derfor kunne forvente, at virksomhedernes kontakt til erhvervshusene ligger på samme niveau, hvilket også i hovedtræk er tilfældet for fem ud af de seks erhvervshuse, viser undersøgelsen.

Det er overvejende mindre virksomheder med op til 20 ansatte, der har kontakt til erhvervshusene. Denne gruppe udgør samlet 64 procent af virksomheder, der har været i kontakt med et erhvervshus, fremgår det af undersøgelsen.

Virksomheder med flere end 20 ansatte fylder noget mere blandt de virksomheder, der har kontakt til erhvervshuse vest for Storebælt. Man må derfor, påpeger Dansk Industri, forvente, at de mindre virksomheder i fremtiden kommer til at fylde mere blandt de virksomheder, der er i kontakt med erhvervshusene på Fyn og i Jylland.

Om DI's undersøgelse

  • I perioden august til medio september i år har Dansk Industri gennemført en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse med svar fra 7346 virksomheder. Andelen af virksomheder, der har været i kontakt med erhvervshusene, udgør datagrundlaget for analysen.
  • Virksomhederne er inden for DI’s brancher - blandt andre produktion, byggeri, transport, fødevarer, handel, rådgivning og service. Undersøgelsen dækker svar fra 95 kommuner (eksklusive Fanø, Læsø og Samsø).
  • Data i undersøgelsen er opdelt på baggrund af de kommuner, der hører under erhvervshusenes geografiske dækningsområde i henhold til Kommunernes Landsforening og Erhvervsministeriets aftale om etablering af tværkommunale erhvervshuse.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce