Annonce
Vestjylland

Julefrokost-mad er slagter-mad

Slagter Kirkeby i Skjern har vundet guldmedalje for sin medister. Tilsat en knivspids allehånde er den et stort hit til årets julefrokoster. Foto: Thomas Maxe
Slagterbutikkerne lever i stigende omfang af at sælge halv- og helfærdige retter. Julefrokost er ingen undtagelse.

SKJERN: I folkemunde siger man, at bagerens årsdag er 11. november (”den ælte i ælte”), men hvis slagteren skulle have en festdag, så må det være julefrokosten: Lune frikadeller, leverpostej, medister, ribbenssteg, tarteletter - kød, kød og mere kød på menuen.

- I starten af julemåneden er det meget hyggeligt, og man skal da lige smage på sylten og enderne af en steg, der bliver skåret fra, men det bliver hurtigt for meget af det gode, lyder det grinende fra Rikke Hyldal Sørensen, Slagter Kirkeby i Skjern.

Der er ikke længere så mange, der har tid og kræfter til at købe kødet hos slagteren og lave maden selv, så de mange slagterbutikker har omstillet sig og forædler i stedet sine slagtervarer og leverer ”convenience”-produkter: Halv- og helfærdig tilberedt mad.

- Vi leverer mad til rigtig mange julefrokoster. Det er en travl, men sjov tid, og alle er i gang, og vi plejer også at hyre ekstra hjælp ind. Så vi når faktisk slet ikke selv at holde julefrokost. I stedet samles vi efter nytår… og nej! Vi spiser ikke julemad i januar, siger Rikke Hyldal Sørensen.

Der er ikke længere mange, der går til slagteren for at købe et pund flæsk. I stedet har slagterne omstillet sig og leverer i stort omfang halv- og helfærdig tilberedt mad. Foto: Thomas Maxe

2020 har været et underligt år med forsamlingsrestriktioner og angst for smitte, men for slagteren er det gået meget bedre end frygtet.

- Årets konfirmationer blev udskudt og spredt mere ud, så vi har endt med at få mere at lave end sædvanligt. Dels fordi spredningen gjorde, at vi havde bedre kapacitet, dels fordi mange ikke kunne få plads i forsamlingshuse og måtte holde festen hjemme, fortæller Rikke Hyldal Sørensen.

Julefrokost eller ej

Nu venter slagterne – sammen med hotel- og restaurationsbranchen – spændt på, hvad der sker med de mange julefrokoster. Mange større virksomheder aflyser i år, så hvad ender det med?

- Nogle er utrygge ved buffet-servering, men så kan vi levere nogle portionsanrettede platter i stedet, hvis man ønsker det. Vi er i det hele taget omstillingsparate, så vi finder en løsning, forsikrer Rikke Hyldal Sørensen.


Vi når faktisk slet ikke selv at holde julefrokost. I stedet samles vi efter nytår… og nej! Vi spiser ikke julemad i januar.

Rikke Hyldal Sørensen, slagter


Og går det helt galt med firmajulefrokosterne, bliver der måske holdt flere private julefrokoster.

- Vi så i foråret og sommeren, at flere holdt sig hjemme og brugte mere tid på at lave mad. Og når folk ikke kunne komme ud at rejse, har de også haft flere penge til forbrug herhjemme. Så vi har faktisk solgt mere, end vi plejer, blandt andet til grill, fortæller Rikke Hyldal Sørensen.

Uanset hvad, så er Slagter Kirkeby klar til jul. Baconen blev røget og hængt til tørre i slutningen af august, og opskrifterne på leverpostej og julemedister er fundet frem af gemmerne. Det bliver en god jul – også i år.

Mmmm... bacon! Supermarkedets bacon er tilsat vand. Slagterens bacon er hjemmerøget og hænger til indtørring i et par måneder, så den smager af meget mere. Foto: Thomas Maxe

Slagter Kirkebys guld-medister

Slagter Kirkeby i Skjern har vundet guldmedalje ved Fødevare Danmarks konkurrence om at finde Danmarks bedste medister. For den eventyrlystne kan man købe ingredienserne hos slagteren og lave sin egen medister. Her er slagterens tips til en god julemedister:

  1. Brug hakket svinekød af god kvalitet. Bovkød har den bedste bindeevne, så medisteren ikke bliver tør.
  2. Tilsæt 20 procent hakket oksekød for at give kraftigere smag og en flot tekstur.
  3. Spar på krydderierne – kun lidt salt og peber. Og en knivspids allehånde for at give julesmag.
  4. Kog medisteren først og steg den nænsomt uden at branke: Svag varme i lang tid holder på væske og smag.

Kilde: Slagter Kirkeby / www.slagterkirkeby.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce