Annonce
INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Hos Fellowmind i Odense er der ingen chefer, og administrerende direktør, Jesper Refning, bryder sig heller ikke om titlen. Til gengæld har han givet sine 70 kolleger licens til at lede virksomheden. Foto: Trine Grauholm
Jesper Refning har stået i spidsen for Fellowmind - tidligere Daxiomatic - siden 2012, og her har han skabt en succesrig it-virksomhed uden chefer. Til gengæld har alle 70 ansatte ansvar for at lede forretningen.

FYN: Der må være noget i vandet i Odense. Altså det vand, ledere drikker, forstås.

For andet år i træk er det nemlig en fynsk leder i spidsen for en succesfuld Odense-virksomhed som vinder EY Entrepreneur Of The Year Inspirationsprisen på Fyn. Og motivationen er nogenlunde den samme: For at have klare holdninger til ledelse og et syn på mennesker og medarbejdere, der skiller sig ud.

Navnet er denne gang Jesper Refning. Administrerende direktør i it-virksomheden Fellowmind, der så sent som i sidste uge skiftede navn fra det tidligere Daxiomatic.

Annonce

Han er chefen for 70 kolleger. Men kun på papiret, for chef-begrebet er ikke noget, de bruger på Landbrugsvej i det sydlige Odense.

Og holdningen har været den samme siden 2012, hvor Jesper Refning trådte ind i it-virksomheden, for mennesker blomstrer, når de bliver mødt med tro og tillid på arbejdspladsen. Derfor er der heller ingen mellemledere i organisationen.

Alle er i stedet ansat med retten til at lede og byde sig til. Eller rettere pligten dertil. Det gælder også, når det kommer til at tilrettelægge arbejdet, forvalte arbejdstiden, tage på kursus eller købe it-udstyr.

Tro og tillid betaler sig

Det er behovet og virksomhedens formål, der altid er afgørende. Kravet er alene, at kollegerne rådfører sig med hinanden - de såkaldte meningsfuldt berørte af en beslutning.

- Vi har tillid til vores kollegaer, og den viser de gang på gang, at de fortjener, som Jesper Refning for nylig slog fast over for Erhverv+.

For at skabe en formålsdrevet virksomhed, der sætter mennesket fri, og hvor tiltro til det enkelte individ er den store drivkraft.

Fra indstillingen af Jesper Refning, Fellowmind til EY Entrepreneur Of The Year Inspirationsprisen

Det handler om formål før profit. Ikke forstået sådan, at Fellowmind ikke tjener penge. Også ofte tocifrede million-overskud. Men erkendelsen er, at hvis kunderne skal være glade, så skal alle kolleger også gå glade på arbejde.

Det gælder om at give medbestemmelse, fleksibilitet, inddragelse og beslutningskompetencen fra sig. På samme måde som i den spæde start, da virksomheden kun bestod af ejere.

Annonce

70 ledere - ingen chefer

Her er roller i stedet for hierarki. Der er ikke nogen at spørge om lov. Men der er masser at søge råd hos. Fundamentet bygger på åbenhed og dialog, og når der opstår konflikter, for det sker også i Fellowmind, så kan man tilkalde en af de interne conflict angels, som kan hjælpe med at løse knuden.

Og så handler det om, at arbejdet skal give mening for alle medarbejdere. Og det rimer ikke på et mål om at tjene 10 procent mere end sidste år. Til gengæld kvitterer kollegerne med et stort engagement og en tydelig passion for jobbet.

De 70 ledere hos Fellowmind følger i stedet deres egen definition på ledelse, som er at skabe en retning for flere individer, springe til handling og fjerne forhindringer, når målet ikke er nået. Og den licens har alle.

Eller som det blandt andet hedder i indstillingen af Jesper Refning som årets modtager af EY Entrepreneur Of The Year Inspirationsprisen på Fyn:

For at tro på mennesket som den vigtigste ressouce og at skabe en formålsdrevet virksomhed, der sætter mennesket fri, og hvor tiltro til det enkelte individ er den store drivkraft. Han inspirerer dagligt i sin moderne tilgang til ledelse og mennesket.

Om Inspirationsprisen

  • EY Entrepreneur Of The Year Inspirationsprisen bliver for anden gang uddelt af Erhverv+ på Fyn, i Syd- og Sønderjylland samt i Midtjylland.
  • Selve prisoverrækkelsen sker i forbindelse med vækstskaber-konkurrencens regionsfinaler i Odense torsdag 25. november, i Kolding mandag 29. november og i Aarhus tirsdag 30. november.
  • Prisen går til en erhvervsleder i regionen, der viser et væsentlig engagement eller har en særlig betydning for erhvervslivet lokalt/regionalt. Det kan være en af konkurrencens deltagere, men kan også være andre erhvervsledere, der i kraft af initiativer og aktiviteter og en vedholdende indsats gør en forskel for andre i området.
  • Det er læserne af Erhverv+, der indstiller kandidaterne til EY Entrepreneur Of The Year Inspirationsprisen.
  • Prisen blev i 2020 tildelt Ali Celik, administrerende direktør, HR-On (Fyn), Peter Skou, formand for Business Vejle (Syd- og Sønderjylland) og Henrik Burkal, administrerende direktør, Rema 1000 Danmark (Midtjylland).
Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Erhverv

Fynsk cannabisfabrik bryder lydmuren - Lægemiddelstyrelsen godkender første danske produkt

Annonce