Annonce
Østjylland

- Jeg er det nye link til erhvervslivet

- Politikerne bliver nødt til at kigge herover, hvis vi skal fremtidssikre Danmark. Politikernes opmærksomhed og finansiering skal være nationalt fokuseret og ikke kun for hovedstads-området, siger Mette Hoberg Tønnesen, chef for The Link i Aarhus. Foto: Carsten Ingemann
Mette Hoberg Tønnesen vil række ud til erhvervslivet fra Aarhus Universitet. Hendes fornemste opgave bliver at samle de regionale styrkepositioner fødevarer, cleantech og sundhed og agere bindeled mellem forskning og erhvervsliv for derigennem at skabe vækst og innovation.

MIDTJYLLAND:  Mette Hoberg Tønnesen kalder The Link for erhvervslivets svar på en datingplatform.

Et godt match ville være at få iværksættere, vidensinstitutioner, de etablerede virksomheder, investorer og de offentlige myndigheder til at spille hinanden stærke og sikre de bedste rammevilkår for innovation og iværksætteri.

- Jeg er det nye link, smiler hun.

Annonce

- Jeg vil være kendt for at være i stand til at få erhvervsliv og forskning i Region Midtjylland til at arbejde sammen.

Siden 1. januar har Mette Hoberg Tønnesen haft kontor med fliser på væggene. Hun arbejder i Aarhus Universitets iværksætterhus The Kitchen, og det er bogstavelig talt et køkken med fliser på væggene, nemlig det gamle køkken på det nu nedlagte Aarhus Kommunehospital.

I dag er det en del af Universitetsbyen, og her skal Mette Hoberg Tønnesen stå i spidsen for et ambitiøst vækstprojekt sat i værk af Aarhus Universitet, Aarhus Kommune, Region Midtjylland, Unsilo, Grundfos, Færch & Co. og Incuba.

Et nyt miljø

Når vi når til enden af i år, har projektet opnået sin første målsætning.

- Målet for The Link er at samle og udvikle et miljø for innovation og iværksætteri. Vi skal have skabt en forståelse for, at innovation og iværksætteri kan blive vores X factor i Region Midtjylland. En X factor, som forbinder økosystemerne for sundhed, bæredygtige fødevarer eller cleantech. På den måde bliver regionens forskning i stand til at skabe global værdi, siger Mette Hoberg Tønnesen, der foreløbig er ansat indtil udgangen af 2023.

- Inden årets udgang skal jeg have nået at engagere en lang række stakeholders - lige fra virksomheder, offentlige myndigheder, investorer og til uddannelsesinstitutioner –-i The Link. Alle de store virksomheder i regionen skal forstå, at nu skal de arbejde med iværksætteri. Jeg skal have skabt en alliance blandt de etablerede virksomheder, hvor iværksætteri og investeringer i fremtidens løsninger skal være omdrejningspunktet. Et andet kritisk punkt, vi skal tage fat på, er, at der simpelthen ikke er nok iværksættere, vores kritiske masse er slet ikke stor nok. Vi ved, at der kommer rigtig mange fra vores uddannelsesinstitutioner - både fra universitetet, fra VIA og fra Erhvervsakademiet, men de kan gøre endnu mere, siger hun.

Annonce

Iværksætteri i specialet

En måde at skabe kritisk masse på er at få sat iværksætteri på specialeskrivningsprocessen. Hun nævner Stibo som et godt eksempel på en virksomhed med et iværksættermiljø, hvor innovative udfordringer udvikler sig til erhvervsrelaterede specialeemner for de studerende.

- Det kunne være fedt, hvis vi kunne få erhvervslivet til at stille nogle radikale spørgsmål. Tænk, hvis vi kunne skabe et "what if"-hub inden for fødevarer, cleantech og sundhed. Kunne der være en udfordring her? Hvad nu hvis vi gjorde sådan? Kunne der være en innovativ løsning for det? Det vil vi gerne prøve at skabe.

Om The Link

  • Mette Hoberg Tønnesen er 39 år og uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og bor i dag med sin familie i Hornslet.
  • Senest har hun arbejdet i Udenrigsministeriet med politisk interessevaretagelse og myndighedssamarbejde inden for cleantech-området i Mellemøsten.
  • Tidligere har hun været ansat i Invest in Denmark med base i Agro Food Park, hvor hun har arbejdet med at tiltrække udenlandske fødevarevirksomheder til den danske fødevareklynge.
  • Derudover har hun arbejdet som handelschef i New Zealand.
  • The Link er etableret af partnerne i regi af Massachusetts Institute of Technology’s Regional Entrepreneurship Acceleration Program (MIT-REAP).
  • The Link har til huse i kontormiljøet The Kitchen i det gamle Aarhus Kommunehospital, der i dag er en del af Universitetsbyen.

Mette Hoberg Tønnesen er stærkt inspireret af Silicon Valley i USA, som hun anser for verdens stærkeste iværksætterområde.

- De har et enestående og dynamisk økosystem. Der er viden, der er penge, der er talenter, der er virksomheder, og der tænkes stort. Det er sådan et iværksætterområde, der er målet for The Link. Vi skal skabe rammerne, så vi kan udvikle og skalere vores ideer og forskning til fremtidens globale virksomheder, siger hun.

Annonce

Masser af udfordringer

Mette Hoberg Tønnesen er klar over, at vejen til at nå målene i løbet af tre år er brolagt med en bunke udfordringer.

I den ene hånd står hun med en række styrker, i den anden er der en pæn del svagheder.

Hun peger på regionens overordnede styrker og siger:

- Forskning i verdensklasse og højtuddannet arbejdskraft, erhvervslivet er blandt de førende inden for fødevarer og landbrug, cleantech og sundhedsteknologi. Der er et stort antal internationale virksomheder i området, og entreprenørskabsånden har aldrig været højere de seneste fem år.

Holdet på The Link består af Mette Hoberg Tønnesen, direktør. Line Kohsel, der er kommunikationsansvarlig, og Lasse Chor, der er Ecosystem navigator. Foto: Carsten Ingemann

Til gengæld er hun også nødt til at forholde sig til regionens åbenlyse svagheder og mangler. Hun peger blandt andet på et lidt for fragmenteret økosystem for start-ups og en mangel på synlighed over for investorer fra blandt andet København.

- Vi mangler helt åbenlyst risikovillig kapital med regionalt fokus, og vi mangler de rette rammer og vilkår til at løfte området til nye niveauer, siger Mette Hoberg Tønnesen, som har et klart budskab til politikerne om nye rammevilkår.

- De bliver nødt til at kigge herover, hvis vi skal fremtidssikre Danmark. Politikernes opmærksomhed og finansiering skal være nationalt fokuseret og ikke kun for hovedstads-området.

Annonce

Hårdt arbejde

Mette Hoberg Tønnesen har tre år til at nå sine mål, og hun har en klar forestilling om, hvor The Link står henne ved udgangen af 2023.

Så har hun fået defineret Aarhus som et område, man for alvor skal kigge på, når man arbejder med iværksætteri.

- Så vil det være helt tydeligt for alle, at det ikke kun er i København, Silicon Valley, Tel Aviv eller Shanghai, at man har gode iværksættermiljøer, det har vi også her. Til den tid har vi for alvor fået folk til at spille sammen, siger hun.

Hun er godt klar over, at det bliver hårdt arbejde at få The Link til at nå i mål, og hun ser tre klare udfordringer for sig: Fælleskab, synlighed og mod.

- Vi mangler et fællesskab om innovation og iværksætteri, og vi bliver også nødt til at skabe en større synlighed om mulighederne og resultaterne i vores region. Og så mangler vi mod til at tænke globalt, siger hun og peger på det faktum, at Aarhus Universitets Hospital er anerkendt som det 11. bedste hospital i verden.

- Det er der alt for få, der ved. Sådan en fin anerkendelse skal vi bruge helt anderledes aktivt og lade det være en løftestang for regionens start-ups og virksomheder.


Grundfos er med i The Link, fordi vi også ser en samling og styrkelse af regionens økosystem for innovationsdrevet entreprenørskab.

Lars Aagaard, direktør, Grundfos Holding A/S


Hun peger på, at ved siden af det er regionen i verdensklasse, når det kommer til fødevareinnovation, og der findes meget ambitiøse klimaplaner og virksomheder, der for eksempel arbejder målrettet på at finde løsninger til at nedsætte CO2-udledning.

- Selvom vi er dygtige på mange områder, får det os ikke automatisk til at bryde skalaen og tænke ud af boksen. Det er vi nødt til, og lige netop det er en af mine fornemste opgaver. Mit drømmescenarie er, at vi i regionen kan skabe de rette rammer til at udvikle fremtidens innovative løsninger. Løsninger som går på tværs af sundhedssektoren og sygdomsbekæmpelse, bæredygtig fødevareudvikling og cleantech.

Annonce

Store perspektiver

Direktør i Grundfos Holding A/S Lars Aagaard ser store perspektiver med The Link.

- Grundfos er med i The Link, fordi vi også ser en samling og styrkelse af regionens økosystem for innovationsdrevet entreprenørskab. Med hovedkontor og betydelige udviklings- og produktionsafdelinger i regionen er det godt for vores udvikling at være omgivet af et stærkt innovativt vidensmiljø, som skaber nye teknologier og nye virksomheder, siger Lars Aagaard.

Han er overbevist om, at samarbejdet mellem vidensinstitutioner og virksomheder kan komme til at skabe værdi for begge parter og i sidste ende værdi for samfundet.

- Vi har nogle styrkepositioner i vores region, og The Link kan være med til at sikre, at vi som virksomhed og samfund kan få endnu mere glæde af den viden, som allerede findes i regionen. Jeg er også glad for, at The Link ikke bare har et regionalt fokus, men ønsker at tiltrække viden og ideer fra stærke internationale iværksættermiljøer, siger Grundfos-direktøren.

Annonce

Bedre forståelse

Mette Hoberg Tønnesen vil med blandt andet Grundfos i ryggen gerne række ud mod seriøse spillere som eksempelvis Arla og Kamstrup.

- Vi skal have de store spillere til at forstå iværksætteri på en langt bedre måde. De skal forstå, at de blandt andet kan være mentorer, investorer, testplatforme, samarbejdspartnere og første kunde for iværksætterne. Jeg vil også finde ud af, hvordan de udklækker nye, innovative løsninger.

- Iværksætteri-delen skal ikke kun komme fra vidensinstitutionerne, den skal også komme fra de store virksomheder. Men også vores offentlige myndigheder skal forstå deres fremtidige rolle. Vi skal have vores myndigheder gearet til både at kunne være modtager for løsninger og projekter, og til at tænke iværksætteri og innovation ind i deres policy og indkøb. Også for at de begynder at være mere åbne i de krav, de stiller, siger hun.

Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce