Annonce
Vestjylland

Jørgen Søvndal bruger sit overskud på at hjælpe andre: Lad være med at snakke så meget – bare gør det!

Jørgen Søvndal er specialist i tampontryk. Han har bygget virksomheden Sicatech fra bunden, men har stadig kræfter til at hjælpe andre. Arkivfoto: Morten Stricker.
Nogle bliver iværksættere for at blive velhavende. Jørgen Søvndal gør det, fordi han kan lide sit arbejde, og fordi det giver mulighed for at hjælpe andre.

LINDE: ”Kongen af Linde”. ”Selvudnævnt legebarn”.

Der er sat mange mærkater på 55-årige Jørgen Søvndal, som har gjort sig bemærket ved at gå sine helt egne veje. Blandt andet har han opkøbt en række ejendomme i Linde og sørget for, at der kom nye erhverv ind i tomme bygninger, fordi han ikke kunne nænne, at landsbyen skulle forfalde.

Og han har været storsponsor for en lokal badmintonklub, fordi de også skulle prøve at spise kirsebær med de store.

Men der har ikke været fortalt ret meget om erhvervsmanden Jørgen Søvndal og om den forretning, som har givet ham mulighederne for at gøre en forskel for sit lokalsamfund.

- Jeg er specialist i tampontryk. Men arh, altså… Hvem f… gider høre om det? siger han og tager en slurk kaffe af et engangskrus.

Hans virksomhed Sicatech fremstiller maskiner, der kan trykke for eksempel tekst og logoer på de fleste overflader – en teknik, der egner sig særligt godt til ujævne overflader – alt fra kuglepenne til golfbolde og fjernbetjeninger. Det er lidt af en niche, og over 90 procent af salget går til eksport, så er det nu også interessant for lokale læsere?

Nå-ja. Det er jo trods alt det, der har givet ham overskud – både menneskeligt og økonomisk – til at hjælpe andre, der har været dårligere stillet end ham selv. Og der ligger faktisk lidt af et eventyr bag.

Vil du med til USA?

- Det begyndte med, at jeg som 15-årig kom i lære som maskinarbejder. To år senere blev jeg kontaktet af en østrigsk statsborger, der var taget til USA for at starte et firma. Han manglede en hånd, og så spurgte han, om jeg kunne tænke mig at komme med? Han gav mig 24 timer til at træffe en beslutning, fortæller Jørgen Søvndal.

Karakteristisk for ham, så behøvede han ikke helt så lang tid.

- Jeg sagde ”ja” med det samme, og så tog jeg hjem til mine forældre og sagde: ”Jeg smutter nu!” Jeg lovede dem ganske vist at komme hjem igen i løbet af tre måneder, men det blev altså til fire år, inden jeg kom hjem første gang – og jeg var der i otte år i alt, siger Jørgen Søvndal og smiler.

Opholdet i USA fik helt afgørende betydning for den unge mands fremtid og livssyn.

Annonce

Blev iværksætter

Egentlig arbejdede Jørgen Søvndal mest med andre maskiner, men han blev introduceret for tampontryk-teknikken og fandt ud af, at det var spændende – og noget, han gerne ville arbejde videre med.

- Da jeg kom hjem, var det jo meningen, at jeg skulle blive landmand. Det blev jeg sådan set også, men jeg opdagede hurtigt, at man ikke kan malke foran. Køerne skulle passes hele tiden, hver dag. Det kunne jeg ikke forholde mig til, så jeg skulle lave noget andet, fortæller han.

Sicatech begyndte med at sælge trykke-maskiner for andre. Nu har Jørgen Søvndal udviklet sine egne maskiner. Arkivfoto: Morten Stricker.

Det blev startskuddet til Sicatech, hvor han fik agenturet for en virksomhed, som solgte maskiner til tampontryk. Maskinerne kom hjem, blev tilpasset og solgt videre.

- Dengang bestilte kunderne maskiner og dele til tampontryk hjem fra et katalog, typisk fra Tyskland. Men flere og flere firmaer begyndte efterhånden at kontakte mig, så jeg må åbenbart have kunnet et eller andet, konstaterer Jørgen Søvndal.

Annonce

Fra agent til producent

Efterhånden stod det klart, at han ikke kunne give kunderne helt det produkt, han drømte om. Så i 2016 begyndte han at producere sine egne maskiner, der - som han nøgternt konstaterer – ganske enkelt bare er bedre.

- Der er en kæmpeforskel i at gå fra at være agent til at være producent. Før bestilte vi maskiner i udlandet og kunne passe dem til. Nu skal vi fabrikere alle dele selv og have styr på samarbejdspartnere; for eksempel får vi produceret mange dele her i lokalområdet, fortæller Jørgen Søvndal.

Udviklingsprocessen har været dyr, men den er begyndt at give afkast på salget. Og kunderne er rigtig godt tilfreds med maskinerne.

Og tag ikke fejl: Selv om det har været dyrt at udvikle maskinerne, så kan Jørgen Søvndal med slet skjult stolthed konstatere, at hans virksomhed aldrig har givet underskud. Seneste offentliggjorte regnskab viser et overskud før skat på knap halvanden million kroner og en egenkapital på lidt over 20 millioner kroner.

Eller sagt på vestjysk: Hvis Jørgen lige står og mangler en ”hund”, så skal du ikke være bange for at låne ham den…

Men okay. Dét med penge skal vi ikke snakke om. Det er så kedeligt.

Annonce

Vi har det godt

Til gengæld skete der også noget andet i USA, som gjorde Jørgen Søvndal til den, han er i dag. Og det er han rigtig glad for at tale om.

- Jeg kom jo derover som 17-årig - og havde i øvrigt ikke lært ret meget engelsk i skolen. Og så kom jeg til at bo i et ”knap så godt” område. Hvis du bare havde set alt det lort, som jeg så derovre! Så får man virkelig set, hvor godt vi egentlig har det i Danmark. Og derfor siger jeg også: Fanden da stå i, om man ikke skulle hjælpe andre, siger han med overbevisning i stemmen.


Der er så mange, der siger, at ”hvor er det fint, at du hjælper andre – og det burde man gøre mere af”. Ja, men hvad venter du så på?

Jørgen Søvndal


Det begyndte han på allerede kort tid efter at være kommet hjem fra USA.

- Der kom den her knægt på 17 år, som ikke havde det så godt derhjemme. Han havde lidt problemer med at komme op om morgenen, og så måtte jeg jo prøve at hjælpe ham, og jeg fandt et job til ham, da vi startede med Sicatech, fortæller Jørgen Søvndal og tilføjer, at den dengang 17-årige nu er 37 og igen er ansat hos Sicatech.

Det blev en af de første unge, som han tog under sine vinger, men langt fra den sidste. Gennem årene har han være plejeforælder for flere børn og unge, og han ynder at ansætte folk, som har fortjent ikke bare en anden chance, men måske en tredje eller fjerde.

- Det har bestemt ikke været gnidningsfrit. Men jeg er glad for, at alle de unge, som jeg har været i kontakt med, er kommet ud på den rigtige side efterfølgende, siger Jørgen Søvndal.

Annonce

Giver andre en chance

Det sociale engagement præger også hans tilgang til ledelse i virksomheden. Tillid er godt. Men kontrol er altså ikke bedre. Mennesker vil gerne tage ansvar, hvis de får lov til det.

- Jo mere ”usynlig”, du er som leder, jo bedre går det. Vi har en rigtig flad organisation, og mine ansatte vil gerne tage ansvar. Jeg beder dem om at betragte firmaet, som om det var deres egen investering. Jeg forventer, at de er gode ved hinanden, og frem for alt forventer jeg engagement. Hvis man bare går på arbejde for at hæve lønnen, så skal man ikke være her, siger Jørgen Søvndal.

Hans evne til at få mennesker omkring sig til at vokse, både på arbejdspladsen og i privatlivet, har fået mange til at rose ham. Det er han glad for, men han har også et vink med en vognstang til andre:

- Der er så mange, der siger, at ”hvor er det fint, at du hjælper andre – og det burde man gøre mere af”. Ja, men hvad venter du så på? Lad være med bare at snakke om det. Gør det! Der er desværre rigeligt at tage sig til, hvis man gerne vil hjælpe mennesker, der har det svært, siger Jørgen Søvndal.

Opfordringen er hermed givet videre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce