Annonce
Fyn

IværksætterOdense-finalist: Von Linné gør en dyd ud af det, andre kasserer

Nathalie Gaia Dahl kalder sig selv en plantenørd og vil hellere plukke en buket vilde blomster end at købe store roser importeret fra Sydafrika. På den måde bliver hendes plantetryk baseret på lokalt indsamlet ukrudt også et statement i debatten om bæredygtighed. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Designer Nathalie Gaia Dahl har altid givet sig selv et benspænd om at skulle arbejde med bæredygtige materialer. Hendes plantetryk på genbrugstekstiler bliver ikke kun til eksklusive produkter, men også til et statement om fremtidens forbrug.

Odense: I en baggårdsoase mellem tørrede skovmærker, sankthansurt, dild og kvan, lever og ånder Nathalie Gaia Dahl for at give liv til den del af det botaniske univers, andre ser ned på.

Én efter én bygger hun avancerede plantetryk op på alt fra duge og puder til ansigtsmasker og opspændte vægbilleder trykt på kasserede tekstiler, der ellers skulle være sendt til forbrænding. Siden januar 2020 har det været en forretning under navnet Von Linné Circular Design Studio, men for Nathalie Gaia Dahl er det også en holdning.

- For mig er værdierne bag Von Linné afgørende, men når jeg giver produkterne fri, må kunderne lægge i det, hvad de vil. Det er styrken ved konceptet. Det har både det kunstneriske udtryk, plantetrykket og hele det univers, men det bygger også på bæredygtighed og den cirkulære bølge, som man bliver nødt til at arbejde med, siger Nathalie Gaia Dahl.

Hun har altid vidst, at hun en dag skulle være selvstændig og arbejde med noget kunstnerisk eller kreativt. Som designer har hun imidlertid været nødt til at forholde sig til, om det giver mening at lave en masse nye produkter til en verden, der i forvejen er overfyldt.

Gennem hele sin uddannelse har hun derfor givet sig selv et benspænd om, at alt skulle laves af bæredygtige materialer, og da hun i forbindelse med sit bachelorprojekt stod og kartede, filtede og plantefarvede dansk fåreuld, blev de første kim lagt til det, der i dag er hendes virksomhed.

I dag trykker hun på kasserede tekstiler fra store dampvaskerier, hvor kvalitetstekstiler bliver kasseret for eksempel på grund af pletter på en del af stoffet. Dem kan Nathalie Gaia Dahl dække med blade fra de tørrede planter.

- Det har altid været et problem for mig at have en skabertrang men samtidig kunne se, at verden er af lave. På den her måde kan jeg skabe et alternativ til nyproducerede ting, og så får det sin berettigelse, siger hun om de eksklusive tekstiler.

Samme budskab som Bonderøven

Nathalie Gaia Dahl kalder sig selv for plantenørd og samler gerne ukrudt til sin samling af tørrede planter i hjertet af Odense, hvor alternativet er, at ukrudtet bliver holdt nede.

- Jeg arbejder faktisk med det samme budskab, som Bonderøven Frank Erichsen gør i DR-programmet "Giv os naturen tilbage". Bare på en kunstnerisk måde. Det handler om at vise vores biodiversitet og fortælle, hvor vigtigt ukrudtet er. De er jo grundlaget for alle vores insekter, og det får konsekvenser for vores samfund, når de er ved at uddø. Det prøver jeg at fortælle på en æstetisk måde, siger Nathalie Gaia Dahl.

This is not a trend. It's a shift, står der på en skilt i hendes værksted, og sådan har hun det med den bæredygtige dagsorden. Det er tid til handling, og den 32-årige designer ser sig som et produkt af sin tid.

Med navnet Von Linné hylder hun svenskeren Carl Linnaeus, der var den første til at sætte alle planter ind i et navngivningssytem og senere blev adlet til det fornemme Von Linné. Omvendt forsøger Nathalie Gaia Dahl også at adskille sig fra de historiske associationer, hun oplever, at plantetryk på genbrugsmaterialer fremkalder hos nogle.

Det gamle værksted er måske ikke stort, men det emmer af stemning. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Som designer med en uddannelse, der også giver færdigheder inden for entreprenørskab, havde Nathalie Gaia Dahl derfor en moppedreng af en businessplan, da planerne om at stifte virksomhed blev mere konkrete.

- Plantetryk på genbrugstekstiler kan godt lyde som en krea-ting fra 1970'erne, men jeg prøver også at tænke kommercielt, selv om det er en svær balancegang. Når jeg møder businessfolk, hjælper det, at jeg kan vise dem min businessplan, men ellers har den mest været god, mens jeg skrev den, fordi det fik tingene til at falde på plads for mig, fortæller Nathalie Gaia Dahl.

Natalie Gaia Dahl. Fra websitet: VON LINNÉ er et nyt designfirma (etableret 2020), der skaber langsom luksusindretning med håndlavede unikke Flora Danica 2.0-motiver på kasserede tekstiler. Fra websitet. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Vokset ekstremt

Hun fik blandt andet selvtillid til at kaste sig ud i projektet gennem Odense Renovations Cirkulær i Odense-projekt, for hvornår er man rustet til omdanne det flere hundrede år gamle  baggårdsværksted til et laboratorium for plantetryk og opbygningen af et eksklusivt varemærke?

- Man har brug for nogen, der siger "kom nu bare i gang", for de fleste går som katten om den varme grød i noget tid. Nu siger jeg til alle, der kommer til mig, at de bare skal kaste sig ud i det. Min læringskurve er stejl hver dag, og selv om det her skulle kollapse om et år eller 10, vil jeg ikke være det foruden. Jeg er vokset ekstremt, og det kan aldrig være en dårlig ting at have med sig.


Selvfølgelig kunne jeg godt tænke mig en kæmpe hal og at kunne ansætte nogle medarbejdere, for så ville virksomheden kunne rykke sig meget hurtigere. Men jeg skal også finde fodfæste i, hvad det vil sige at være selvstændig og iværksætter og samtidig være meget kunstnerisk om det, jeg laver.

Nathalie Gaia Dahl, Von Linné Studio


Nathalie Gaia Dahl startede Von Linné Studio i januar 2020 og havde planer om at skulle ud på messer, bæredygtighedsfestivaler og en masse andet for at vise produkterne frem. Da Danmark lukkede ned, måtte hun i stedet gå nye veje.

Det har blandt andet bragt hende ind i forskellige samarbejdskonstellationer. I sommer havde hun for eksempel popup-butik i Brandts Passage i Odense sammen med Morten Underbjerg fra strikmærket Le Pirol.

- Jeg har altid været dårlig til at netværke, så den del havde jeg slet ikke set komme. Jeg har aldrig været på Facebook, og jeg fik først en smartphone i januar for at kunne komme på Instagram. Men man skal snakke med alle mulige mennesker hele tiden, og det er fedt, at den del bare er kommet, for det havde jeg ikke turdet håbe på. Jeg havde forventet, at jeg skulle køre mit eget løb, siger Nathalie Gaia Dahl.

Interessen fra kunderne er der, selv om forårets nedlukning betød, at Nathalie Gaia Dahl var nødt til at tænke i alternativer til de mange messer. Hun får henvendelser både fra udlandet, som hun ellers ikke har fokuseret på, og fra en række butikker og online markedspladser.

Annonce

Jysk blod i årerne

Foreløbig foretrækker hun imidlertid selv at stå for salget. På den måde kan hun sikre, at fortællingen om, hvordan produkterne bliver til med lokale planter, genbrugstekstiler og håndværket midt i Odense kommer med.

- Jeg kunne godt bruge noget mere tid til de kreative processer. Jeg bruger meget tid på alt muligt andet, som jeg har skullet lære, forklarer hun.

Investorer eller andre genveje til at skalere hurtigt op, har hun dog ikke været interesseret i endnu.

- Jeg har jysk blod i årerne og har ikke lånt penge til at starte op for. Selvfølgelig kunne jeg godt tænke mig en kæmpe hal og at kunne ansætte nogle medarbejdere, for så ville virksomheden kunne rykke sig meget hurtigere. Men jeg skal også finde fodfæste i, hvad det vil sige at være selvstændig og iværksætter og samtidig være meget kunstnerisk om det, jeg laver. Hvordan stykker man det sammen, så det bliver en forretning? Derfor har jeg ikke brug for, at det går hurtigere, end det gør, for jeg kan i forvejen næsten ikke følge med, siger Nathalie Gaia Dahl.

Selv om Nathalie Gaia Dahl selv fik en symaskine som barn, bruger hun ofte sin mors, der er mere end 50 år gammel. Den kan måske ikke så meget som de nye maskiner, men hun foretrækker den alligevel. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Hun har dog gjort sig nogle tanker om, hvordan hun måske kan videreudvikle Von Linné. For eksempel ved at bruge sine erfaringer fra praktikophold i forskellige socioøkonomiske virksomheder til at ansætte nogle medarbejdere, der af forskellige årsager ikke er i stand til at honorere det almindelige arbejdsmarkeds krav om høj hastighed og produktivitet.

- Von Linné skal på sigt være internationalt kendt, men stadig lokalt forankret. Dog større. Og det ville passe godt ind at bruge nogle ressourcer, som andre ikke sætter så stor pris på, men som virkelig har værdi, siger Nathalie Gaia Dahl.

Om Von Linné Studio

  • Er stiftet af Nathalie Gaia Dahl i januar 2020.
  • Hun er uddannet Entrepreneur & Designmanager fra IBA Erhvervsakademi i Kolding og professionsbachelor i Design & Business med speciale i møbeldesign og bæredygtigt konceptdesign fra Via University i Herning.
  • Arbejder i Von Linné Studio med plantetryk på genbrugstekstiler fra danske dampvaskerier, hvor tekstilerne ellers ville være blevet sendt til forbrænding.
  • Har værksted i Odense, hvor man også kan se hendes produkter efter aftale, og forventer at åbne showroom i Brandts Passage den 31. oktober sammen med Morten Underbjerg fra Le Pirol.
  • Nathalie Gaia Dahl står selv for alle dele i processen fra at indsamle og opbygge et herbarium med ukrudtsplanter til at trykke, sy, markedsføre og sælge produkterne. Hun forsøger at minimere spildet også i sin egen produktion og bruger derfor rester til mindre produkter som for eksempel mundbind.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce