Annonce
Fyn

IværksætterOdense-finalist: E-baren vil være kædekoncept

Da Benjamin Holst Rasoulinia (t.v.) og Malte Theodor Sørensen (t.h.) manglede et take away-sted at bestille lækre cocktails fra, besluttede de sig for selv at lave det. Nu har de også ambitioner om at åbne afdelinger af E-baren i København og andre storbyer. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Siden marts har Malte Theodor Sørensen og Benjamin Holst Rasoulinia leveret take away-drinks til odenseanerne, men de to unge iværksættere lægger ikke skjul på, at de også kigger til København og ud over landets grænser.

Odense: De er begge ulasteligt klædt i jakkesæt, hvid skjorte og et glimt i øjet. Shaker cocktails på en mandag, som var de flasket op med gode vibes.

De lægger ikke skjul på, at produktudviklingen af kvalitetscocktails har krævet en brandert eller to, siden de to venner, Malte Theodor Sørensen og Benjamin Holst Rasoulinia stiftede E-baren, men de virker mest af alt fulde af visioner, virkelyst og vilje til at lære af deres fejl.

- Vi forestiller os, at vi skal være et kædekoncept med afdelinger i alle Danmarks større byer, og så skal vi have lavet en markedsundersøgelse af, om det også er noget, vi kan tage til udlandet. Eventuelt i form af et franchisekoncept, men første mål er at komme til København, fortæller Benjamin Holst Rasoulinia.

Annonce

Sammen med Malte Theodor Sørensen kom han lidt sent til en julefest 25. december 2019, hvor der var Stroh-rom, varm Pepsi Max og Captain Morgan tilbage i baren. Det gav ikke den helt store tørst.

Til gengæld begyndte de at tale om, hvorfor man ikke kan bestille nogle lækre cocktails til levering, og mens festen den aften aldrig kom helt op at ringe for de to venner, kunne Malte Theodor Sørensen ikke slå idéen om selv at gøre det ud af hovedet.

Forelsket i servicebranchen

- Vi har altid talt om, at vi ville lave noget sammen, og det er lidt sjovt at se tilbage på med det gamle udtryk om, at det kan være svært at se skoven for bare træer. Vi har prøvet forskellige ting. Vi har blandt andet været iværksættere og forsøgt at sælge marokkansk interiør. Vi tog en one-way til medinaen, men de var hårde at forhandle med, og vi elskede heller ikke branchen. Det her ligger lige til højrebenet, for vi har begge erfaring med og elsker servicebranchen, fortæller Malte Theodor Sørensen.Vi er i gang med at lave vores bibel. Vi har kun været i gang med forretningen et halvt år, og vi begynder at kende den. Det giver ro til at skabe et overblik. Det er vildt, men jeg siger det alligevel: Vi kunne godt tænke os at være, hvad Facebook er for sociale medier.

Malte Theodor Sørensen, medstifter og -ejer af E-barenBetænkningstid behøvede de stort set ikke. 31. december 2019 stiftede de selskabet, og 14. marts, tre dage efter nedlukningen af Danmark, åbnede de for take away-bestillinger af cocktails i en radius af 10 kilometer fra deres køkken i Odense Centrum.

- Vi undersøgte selvfølgelig, om der var andre, der lavede det, vi ville lave. Det var der ikke, og så kastede vi os ud i det og udvikler os løbende. Det er det, der har været så sjovt og spændende. Der har ikke været en eller anden lang businessplan om, hvordan alting skal eksekveres og gøres. Vi har fundet ud af, at vi får mest ud af det ved at tage tingene step by step, learning by doing, siger Benjamin Holst Rasoulinia.

Det betyder også, at de undervejs har begået en række begynderfejl, som de med lidt mere erfaring kunne have undgået.

For Malte Theodor Sørensen og Benjamin Rasoulinia har det vist sig som en oplagt mulighed at stifte E-baren. De to venner har blandt andet brugt meget tid på produktudvikling og går meget op i kvaliteten. Foto: Birgitte Carol Heiberg

For eksempel havde det givet dem tre måneder mere at lave deres første momsregnskab i, hvis de havde ventet én dag med at registrere virksomheden. Ladcyklen, som de hentede i København, kunne de lige så godt have købt lokalt på Skibhusvej, og selv om de første måneder gik godt, var det måske heller ikke smart at fyre det meste af kassebeholdningen af på et butikslokale og andre investeringer, netop da alle tog til Bornholm for at holde ferie.

Annonce

Godt branchekendskab

Men den slags er kun med til at bestyrke dem i, at de lærer undervejs og hele tiden får stærkere fodfæste i en branche, de begge kender indgående. Malte Theodor Sørensen blandt andet fra et otte måneder langt ophold i Australien, hvor han arbejdede som bartender på baren 29th Apartment i Melbourne, mens Benjamin Holst Rasoulinia har to et halvt års bartendererfaring fra Froggys Café i Odense.

Hvor Malte Theodor Sørensen til at begynde med næsten ikke kunne vente med også at komme i gang i København af frygt for konkurrenter, der skulle aflure konceptet og kopiere idéen, så har han nu fået øjnene op for, hvor meget det kræver at åbne en lignende afdeling. Selv om ambitionerne bestemt ikke er blevet mindre, er roen ved at indfinde sig.

- Vi er i gang med at finde ud af, hvad vi gør, og hvordan vi gør det, så det står helt skarpt, og få skrevet det ned. Vi er i gang med at lave vores bibel. Vi har kun været i gang med forretningen et halvt år, og vi begynder at kende den. Det giver ro til at skabe et overblik. Det er vildt, men jeg siger det alligevel: Vi kunne godt tænke os at være, hvad Facebook er for sociale medier. Det skal vi være inden for barer og take away drinks. Det er målet, understreger Malte Theodor Sørensen.

Annonce

Skriver på biblen

Grundkonceptet ligger dog helt fast. E-baren er take away-cocktails med fokus på kvalitet.

Ja, du kan godt selv mikse dine drinks, når vennerne kommer uanmeldt på besøg, ligesom du kan lave hjemmelavede pizzaer. Men begge dele kræver forberedelse og indkøb, og giver ofte også spild.

- Vi laver fuldstændigt frisklavede cocktails og leverer dem til din dør ganske kort tid efter, du har bestilt dem. Det er rodformen. Men der er mange andre grene. Man kan være lige så kreativ, som man har lyst til i den her branche. Vi tilbyder også komplette barløsninger og abonnementsløsninger til virksomheder, der for eksempel kan holde cocktailfredag den første fredag i måneden, fortæller Malte Theodor Sørensen, som har mange flere idéer i ærmet.

De skal dog ikke på tryk, før de er mere konkrete, men de kan de hurtigt blive. Tingene går stærkt for de to iværksættere, der sørger for at fejre de små succeser undervejs og netop har sat omsætningsrekord med et sted mellem 400 og 500 drinks på en enkelt aften.

Annonce

Medvind af coronaen

De medgiver gerne, at de har haft medvind af coronakrisen og den omfattende nedlukning af nattelivet, men det er ikke hele forklaringen på deres succes.

- Jeg kan godt blive lidt irriteret, når vi hele tiden bliver kædet sammen med corona. Coronaen har været god for os, men corona eller ej kommer der til at være en E-bar. Der er masser af belæg for forretningen også efter corona. Vi så, da smittetallet i sommer var på sit laveste, og landet mere eller mindre var åbnet op igen, at vi fik kæmpe bestillinger, fordi folk samledes mere, siger Malte Theodor Sørensen.

De er stolte af, at de med hårdt arbejde og dedikation allerede er nået langt, og derfor arbejder de gerne, mens deres venner har mulighed for at feste.

- Jeg vil hellere arbejde for det, der svarer til en SU for mig selv, end at arbejde for 30.000 kroner for en anden. Sådan er jeg bare, siger Malte Theodor Sørensen, inden han viser en cremet skum af rabarber-cosmopolitan frem.

For ham har der været mange højdepunkter undervejs.

Den første bestilling. Den første bestilling fra en kunde, de ikke kendte i forvejen. Den dag, de tog deres eget butikslokale i brug, og det for alvor gik op for dem, at E-baren er en rigtig forretning med et produkt så godt, at de to stiftere kan generere en omsætning og betale deres regninger. Det mest overraskende har imidlertid været, hvor godt folk har taget imod dem.

- Jeg vil ligefrem kalde det kærlighed, det, vi har mødt, siger han og lader Benjamin Holst Rasoulinia supplere:

- Der er mange samarbejdspartnere, som virkelig har bestræbt sig på at hjælpe os, og vi har fundet ud af, at der er en helt speciel ånd i iværksættermiljøet.

Coronakrisen har selvfølgelig givet E-baren medvind til at begynde med, men de to venner bag virksomheden er sikre på, at behovet også er der efter krisen. Da landet i sommer var tæt på at være helt genåbnet, fik de for eksempel store ordrer, da folk igen kunne samle sig i større grupper. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Selv om festen 25. december 2019 aldrig blev noget festfyrværkeri for de to unge iværksættere, har der været knald på lige siden. Og selv om storbypotentialet stadig river og flår i dem, ved de også, at de ved at bevise konceptets bæreevne i Odense, har lagt grobunden for at ekspandere senere.

- Lige nu har vi et meget begrænset tidsrum, hvor pengene skal hentes hjem. Det er fredag og lørdag, hvor vi i København eller andre større byer nok kunne udvide med flere dage. Det er noget af det, vi arbejder benhårdt med. Hvordan skaber vi en forretning, hvor vi også kan tjene penge mandag, tirsdag og onsdag? Vi har nogle ting i pipelinen, og vi arbejder benhårdt på vores eventafdeling, siger Malte Theodor Sørensen.

Fable Wood-figur til IværksætterOdense-prisen.

Om E-baren

  • E-baren blev stiftet af Malte Theodor Sørensen og Benjamin Holst Rasoulinia 31. december 2019.
  • Siden 14. marts 2020 har de leveret take away-drinks i en radius af 10 kilometer fra baren i det centrale Odense. Der har de også en fysisk bar, hvor kunderne kan hente deres bestillinger og møde de to indehavere, der forestiller sig, at de på et tidspunkt skal have medarbejdere til at køre ud med de kølige drikkevarer.
  • Malte Theodor Sørensen, 26, har en studentereksamen og en masse erfaring fra servicebranchen. Blandt andet har han været bartender i Melbourne i otte måneder.
  • Benjamin Rasoulinia, 24, er uddannet serviceøkonom og i gang med at tage en uddannelse indenfor innovation og entreprenørskab.
  • De to venner har tidligere forsøgt sig med andre iværksætterprojekter, men betegner det nuværende som det helt oplagte.
  • Ambitionen er på sigt at brede konceptet ud. I første omgang til København men senere også til andre storbyer uden for landets grænser.

IværksætterOdense-prisen

IværksætterOdense-prisen tildeles en ny, perspektivrig iværksætter i Odense, som med ild i øjnene og en god idé, er gået all in på at udvikle og drive egen virksomhed.

IværksætterOdense-prisen er resultatet af et samarbejde mellem Odense Iværksætterservice (Odense Kommune), en bred vifte af virksomheder i Odense samt Erhverv+ og Ugeavisen Odense.

Præmiesummen udgør i år 65.000 kroner, som fordeles med 40.000 kroner til vinderen, 15.000 kroner til nummer to og 10.000 kroner til nummer tre. Vinderen kåres mandag 16. november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce