Annonce
Sydjylland

Iværksættere skal have flere ben at gå på

- Folk herude er ikke så risikovillige, men der er så til gengæld en høj rate af overlevelse, siger Marianne Witte, erhvervs- og iværksætterrådgiver i Billund Erhvervsfremme. Foto: Carsten B. Grubach
Vækstkommunen vil støtte ny ideer og have fat i så mange typer som muligt.
Annonce

BILLUND: Der er tilvækst i befolkningen, kommunen har 140 arbejdspladser pr. 100 indbyggere i den erhvervsaktive alder, det højeste antal i Region Syddanmark. Og ledighedsprocenten på 2,4 er den laveste i Region Syddanmark, hvor gennemsnittet er 3,7.

Det går også i en coronaplaget tid godt i Billund Kommune, hvor flytrafikken ganske vist er hårdt ramt, men der er stadig gang i det lokale erhvervsliv. Hele 107 nationaliteter er med årene kommet til – hovedsageligt som medarbejdere i Lego Koncernen, der i sin tid som bekendt blev grundlagt af en lokal iværksætter.

Det er som iværksætter svært - for ikke at skrive lige frem umuligt - at måle sig med snedkeren Ole Kirk Christiansen, der om nogen er årsagen til Billunds voldsomme vækst, men de gode ideer hænger ikke på træerne, så også i Billund Kommune ønsker man at udvikle dem i takt med tiden.

Det gøres med oprettelsen af et nyt kommunalt finansieret iværksættermiljø, der fysisk læner sig op ad Billund Erhvervsfremme og Børnenes Hovedstad hos Modulex på Kløvermarken.

Her har man siden august daglig kunnet komme i kontakt med sparringspartnere og andre iværksættere.

Annonce

Flere ben at stå på

- Vi skal lige finde vores ben, men vi går så mangfoldigt til værks som overhovedet muligt, siger Marianne Witte, der som erhvervs- og iværksætterrådgiver hos Billund Erhvervsfremme er både tovholder i og opfinder af GROW.

- Vi skal have fat i så mange typer som muligt og så på et tidspunkt spore os ind på hvor mange ben, vi skal gå på. Vi har mange internationale borgere i Billund by, hvis bedre halvdele arbejder på Lego, og der kan godt være iværksættere blandt dem. Det behøver ikke at være store virksomheder, men mindre nichevirksomheder, så det kunne godt være et ben.

- Det kunne være noget med leg og læring i Børnenes Hovedstad. I forvejen har vi en underskov af dygtige iværksættere, som enten har været hos Lego eller lever af Lego. Vi har en speciel situation med corona, så vi skal ud i 2021 og teste lidt, siger Marianne Witte, der indtil videre har rådgivet fem iværksættere inden for GROW og dermed har nået halvdelen af målet for det første år med konceptet.

Iværksættere på vej

  • En af de fem iværksættere, der hidtil har været en del af det nye koncept hos Billund Erhvervsfremme, har allerede etableret sig uden for huset.
  • Her er eksempler på to andre iværksættere på vej i GROW:
  • Karina Agerskov Chüsler lærer som nystartet iværksætter andre at tage ansvar for deres eget liv og succes i sin mentorvirksomhed KarinaAC.
  • Mia Morthorst Røn har i Sunny MeetingPoint specialsyet et program til alle, som ønsker at gøre en forskel igennem frivilligt arbejde i Zanzibar i Afrika, hvor man hjælper i undervisningen på en skole.
  • Læs mere om projektet på www.billunderhverv.dk/grow/

- Vi har fået meget foræret med Lego, men kunne måske også ende ud med noget inden for flyindustrien, når folk begynder at rejse igen. Og så er der jo hele oplevelsesøkonomien. Vi har mange overnatningssteder – hvordan kan vi udvikle dem? Vi har mange gode emner, vi kan bygge videre på. Hele forlystelseskulturen, hvor folk kan gøre noget sjovt – være ude i naturen og måske bo i shelter eller tipi, forklarer Marianne Witte og fortsætter:

- Med den høje vækst har vi mange muligheder. Vi har ikke uddannelser, som man har ude på østkysten, hvor jeg tidligere har arbejdet. Her er iværksætterne lidt ældre end der og har måske drevet andre virksomheder, så de har en anden portefølje end de studerende, der møder op med en idé, som de vil sætte i gang i morgen. Det giver en større mangfoldighed.

Annonce

Flyvefærdig på et år

- Folk herude er ikke så risikovillige, men der er så til gengæld en høj rate af overlevelse. Og vi er jo en lillebitte kommune, hvor folk kender hinanden, så det er nemt at have et netværk, siger iværksætterrådgiveren.

Konceptet for de nye iværksættere indebærer, at man har plads i det kreative kontormiljø med ligesindede kolleger i et år.

- Så skulle man gerne have nået flyvehøjde og fået vinger på. Det her er en rugekasse – vi holder et morgenmøde hver mandag, vi har månedsmøder, og folk udefra må gerne koble sig på. Vi har almindelig iværksætterrådgivning ved siden af. Man skal bare bo, arbejde eller have et CVR-nummer i Billund Kommune for at være med, slutter Marianne Witte.


Vi skal lige finde vores ben, men vi går så mangfoldigt til værks som overhovedet muligt,

Marianne Witte, erhvervs- og iværksætterrådgiver
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Johnny har investeret 140 millioner i ny teknologi: Købte en robotarm til 350.000 kroner uden at vide, hvad han skulle bruge den til

Annonce