Annonce
Østjylland

Iværksætter sætter nyt liv i gamle klodser: Julen bliver lakmusprøven på succes for Martins koncept

39-årige Martin Mortensen har sammen med sønnerne Asger på 7 år og Alexander på 11 år fået mange timer til at gå med at sætte brio- og duplo-klodser sammen. Nu håber han på, at også andre børnefamilier for øjnene op for den klods, han har opfundet til at sammensætte de to. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Da corona-krisen sendte børnene hjem fra skole, fik softwareingeniøren Martin Mortensen en god idé til at udvide brugen af legetøjet derhjemme. Nu har iværksætteren omdannet familiens skur til pakkekontor, og han håber, at julen bliver virksomhedens store gennembrud.
Annonce

Vissing: Hver morgen giver Martin Mortensen sin kone en stak pakker med, når hun skal aflevere familiens to drenge Alexander på 11 år og Asger på 7 år i skole.

For der er efterhånden kommet godt gang i salget af de specialfremstillede klodser, som den 39-årige softwareudvikler og familiefar fik idéen til at sætte i produktion for lidt over et halvt år siden.

Det var egentligt ikke meningen, at Martin Mortensen skulle springe ud som iværksætter.

Faktisk havde han kort forinden i april allerede taget et andet spring; nemlig springet ud som selvstændig softwarekonsulent på fast fuldtidskontrakt. Et valg han traf, efter han sidste år blev udnævnt årets it-udvikler af fagbladet Ingeniøren og deres online nyhedsmedie Version2.

Men under forårets corona-nedlukning af landet, hvor han som så mange andre familiefædre brugte flere timer end planlagt på børnenes værelser omgivet af legetøj, fik han øjnene op for en mangelvare. En mulighed for at kombinere de to knap så væsensforskellige klodser, duplo og brio, som kunne gøre det muligt at bygge brio-baner op i højden ved hjælp af duplo-klodser.

Annonce

En god idé

Han gik derfor i gang med at søge på nettet, og der viste det sig - til hans store ærgrelse - at også andre havde fået samme tanke.

- Men en ting er at få idéen, en anden er at handle på den. Der er jo stor forskel på at gå fra opfinder til iværksætter, siger Martin Mortensen i dag.


Det her var en idé, der skulle forfølges. Og jeg forventer da også et overskud på sigt, for jeg ser et udækket behov på børneværelserne for mit produkt. Ikke mindst fordi ingen af de store brands er særligt motiverede for at gøre deres produkter kompatible.

Martin Mortensen, opfinder af Toy2Track og stifter af Squar3D


Så selvom idéen ikke var helt original, besluttede han sig alligevel for at give sig i kast med at udvikle sit bud på en CE-godkendt plastikklods, der kunne fungere som bindeled mellem de to typer af legetøj. En prototype, der på mange måder adskilte sig fra de andre lignende klodser på markedet.

For de eksemplarer, han fandt frem til, var hverken CE-mærkede eller egnede til at bygge i højden med, og dertil kom, at langt de fleste, han talte med idéen om, ikke havde hørt om produktet. Så derfor gik han videre med projektet.

Annonce

Et udækket behov

I forbindelse med et andet hobbyprojekt var Martin Mortensen kommet i kontakt med en 3D-printfarm på Sjælland, og i samarbejde med dem udviklede han så den første prototype på produktet.

Valget faldt på en lidt grovere struktur i klodsen til at starte med, da prisen på produktet på den måde kunne holdes nede.

Men det til trods faldt produktet fra start i god jord hos de første 50 kunder, der bestilte klodserne hjem.

For selvom produktionen af klodser i begyndelsen mest var for hans egen og ungernes skyld, gik printproduktionen hurtigt fra leg til forretning for Martin Mortensen, der tidligt så potentialet for en god forretning i klodserne, som i dag lægger beslag på tid såvel som rum i familiens hus i Vissing.

Martin Mortensen pakker i øjeblikket samtlige afsendelser i hånden i familiens hjem i Vitten. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Og med et CE-godkendt produkt, et udækket behov på legeværelserne samt et element af bæredygtighed i produktet, der kan give nyt liv til gammelt legetøj, oplever softwareudvikleren da også, at der er god grobund for en fornuftig forretning i produktet.

- For eksempel kan man i stedet for kun at bygge brio-baner i et plan bygge banerne i lag ved hjælp af klodserne, hvilket gør, at legetøjet forbliver interessant for børnene i længere tid, siger Martin Mortensen, der selv har afprøvet konceptet flere gange på sine drenges børneværelse, hvis gulv efterhånden minder mere om en miniaturelandsby end et sted, man støvsuger.

- Så det sætter nyt liv i det legetøj, folk allerede har, så selv os voksne også kan blive udfordret, tilføjer han.

Annonce

Godt med sparring

Siden Martin Mortensens virksomhed Squar3D blev oprettet 1. juli i år, er virksomheden gået fra omkring 50 ordrer til lige omkring 500 ordrer.

- I november har jeg omsat for lige så meget, som jeg har gjort de foregående fire måneder til sammen. Så det tyder lidt på, at det er ved at stikke fuldstændigt af, mener han.

Udviklingen har blandt andet betydet, Martin Mortensen har valgt at få nogle af de klodser, der sælger bedst, støbt hos en plastfabrikant i Randers. En produktion, der udover at give et mere homogent produkt, har været nødvendig, fordi efterspørgslen er steget så markant på det sidste, at printfabrikken på Sjælland har haft svært ved at følge med.

- 3D-Printfarm har virkelig givet den gas med ordrer. Faktisk lagde vi på et tidspunkt Danmark tør for rødt filament, der er de tråde, som bliver brugt i printeren til at printe med, fortæller Martin Mortensen.

Han forklarer selv den stigende efterspørgsel med primært en ting; at Martin Mortensen har fået sat ekstra skub på salg og marketing gennem kompetencer, som han hyret ind udefra.

Mens klodsen til venstre er printet på 3D-Printfarm på Sjælland, er klodsen til højre støbt i plastik hos en plastfabrikant i Randers. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Blandt andet har han allieret sig med rådgivningskonsulenten Daiva Naldal, der har arbejdet 13 år i Lego, hvor hun blandt andet har siddet som direktør for Lego Ideas i en masse år, og som derfor har et stort kendskab til branchen. En nyttig rådgiver, som han fandt frem til gennem det Horsens-baserede netværk for iværksættere og selvstændige Startup Central, hvor han også selv er tilknyttet rådgiver, når det gælder spørgsmål om software.

Derudover har han også købt sig til hjælp indenfor både SEO, marketing og salg.

Alt sammen sparring, der hjulpet ham med til at sætte skub på handlen, så Toy2Track Connectors, som Martin Mortensens klodser bliver kaldt, foruden at blive solgt fra hans egen hjemmeside, også er kommet på hylderne i butikker i blandt andet Helsingør, Hadsten, Hornslet, Fredericia og Odense.

Annonce

En vigtig højtid

Men selvom tingene går den rigtige vej i øjeblikket, er Martin Mortensen endnu ikke afklaret med, om han skal satse fuldt ud på livet som legetøjs-iværksætter eller holde sig til det mere sikre job som softwareudvikler.

- Jeg arbejder nok tæt på halvanden til to fuldtidsstillinger i øjeblikket. Og det kan jeg jo ikke blive ved med, fortæller han.

- Så min tid kunne nok være bedre brugt på anden vis, tilføjer han med et grin.

- Der er i hvert fald mere økonomi i softwareudvikling, som jeg også elsker, og hvor jeg jo også har 15 års erfaring at byde ind med i forhold til det her projekt, hvor jeg laver alt for første gang, siger Martin Mortensen og tilføjer:

- Men det her var en idé, der skulle forfølges. Og jeg forventer da også et overskud på sigt, for jeg ser et udækket behov på børneværelserne for mit produkt. Ikke mindst fordi ingen af de store brands er særligt motiverede for at gøre deres produkter kompatible.

Han har derfor besluttet sig for at lade julesalget blive lakmusprøven for, om han skal gå all-in på iværksættertilværelsen eller ej.

- Lige nu bider jeg tænderne sammen og holder fast i udviklingen for at se, hvor det her kan bære hen, siger Martin Mortensen.

- Så meget afhænger af, hvordan julen kommer til at gå. Men uanset hvad har det været en sjov, udfordrende og lærerig rejse at være på indtil nu, understreger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

En god showcase i en svær tid: Samarbejde har fået flere akademikere i job

Annonce