Annonce
Erhverv

Iværksætter giver ordet vandfast helt ny betydning: Claus tømmer byggepladsens vandhuller på få minutter

Medudvikler, medstifter og ejer af GelyGo, Claus Bolund, håber på, at der er en masse virksomheder, som ser muligheder i hans produkt. Foto: Christina Frederiksen/Vinklen.dk
Den fynske opfindelse GelyGo vil revolutionere entreprenørbranchen med et nyskabende produkt, som gør dræning af vandhuller til en langt mindre omstændig affære. Metoden? Vand bliver på få minutter til bæredygtig gele, som kan fjernes med en skovl.

ODENSE: Videoen på Youtube med navnet “Afvanding med GelyGo i 400 liters udgravning” er ikke blevet vist ret mange gange. Men det er planen, at antallet af visninger skal op fra de cirka 100, der er nu, til mange tusinde.

Videoen viser, hvad hele konceptet omkring GelyGo går ud på. To personer i arbejdstøj smider fire små hvide poser i vandhul på 400 liter under et stort cementrør. Vi er tydeligvis på en byggeplads.

På siden af videoen kører et stopur, som bliver sat i gang samtidig med, at de fire poser bliver smidt i vandet. Derefter bliver tiden speedet op, og imens kan man langsomt men sikkert se, hvordan vandet samler sig til en hvid masse, som til sidst kan skovles op med en lille rendegraver.

Vandet er blevet til en form for gele. Og det tager fem minutter.

Hvis du ikke har hørt om metoden før, er du ikke alene. Det er nemlig en ny opfindelse, som odenseanske Claus Bolund håber, at entreprenørbranchen vil tage til sig.

- Jamen mit håb er da, at det vil kunne revolutionere branchen. De, der har set det, er yderst positive og overraskede, for de har ikke set det her komme. GelyGo giver dem en mulighed, som de ikke havde regnet med, siger Claus Bolund, som er medstifter og ejer af GelyGo, hvor han i øjeblikket er ene mand.

Annonce

Nytænkning

Traditionelt bliver uønsket vand på byggepladser fjernet med en pumpe og en dieselgenerator, og vandet skal pumpes væk til et egnet sted.

- I forhold til den normale måde er tidsgevinsten enorm med GelyGo, og de fleste af dem, som jeg har præsenteret det for, er overraskede over, at det ikke er blevet opfundet noget før, for behovet er der, siger Claus Bolund.


Jeg har måske slet ikke set det rigtige potentiale endnu, men jeg tror på, at den primære målgruppe bliver entreprenører, som har med udgravninger at gøre, både før og efter, der er lagt fundamenter eller rør.

Claus Bolund, ejer og medstifter, GelyGo


Idéen startede sammen med partneren, Ronni Olsen, som nu er ude af virksomheden. De to mødtes på en byggeplads og undrede sig over, at der ikke var en smartere måde at fjerne vand fra byggepladserne end via pumper.

Derfor satte de sig for at udvikle et alternativ. Det tog fra sommeren i 2017 til vinteren 2019, hvor de arbejdede på projektet i deres fritid.

Målet var hele tiden at komme frem til det nuværende resultat, hvor man kunne gøre vandet fast, så det er lettere at flytte med en skovl, gravemaskine eller lignende. Men der manglede en grundlæggende opskrift, som de to idémagere selv måtte udvikle.

Annonce

Ble som udgangspunkt

Udgangspunktet endte med at være bleer. De suger godt. Men hvordan kunne det bruges i praksis til byggepladser?

Først skulle prøverne udvikles. Sendes til Kina. Testes. Gennemtestes herhjemme. Og pludselig var løsningen der: I sin grundform er GelyGo et pulver baseret på saltholdig polymer, der kan absorbere store mængder vand i forhold til sin egen vægt og fylde. Den samme løsning som i netop bleer.

For at gøre pulveret anvendeligt bliver det lagt i i vandopløselige pva-poser, og da det først fungerede, var vejen klar.

Allerede et minut inde i videoen er de fire hvide poser med saltholdig polymer begyndt at suge vandet i hullet til sig. Foto fra Youtube-video

- Vi måtte lige tænke, hold nu op, er den der? Tør vi tro på det? Virker det som det skal? Fungerer det til få eller mange liter? Kan vi for eksempel putte 100 liter i et hul og prøve med det?

- Vi prøvede at skalere størrelsen på, hvor meget vand, der skulle op og lige meget, hvad vi gjorde, tog det samme tid om at virke. Det var bare mængden af GelyGo, som skulle være større. Da vi fandt ud af det, var vi bare sådan - wauw, husker en tydeligt tilfreds Claus Bolund.

Annonce

Fra vand til vidunder

Godt så. Vandet bliver til en slags gele. Og hvad så bagefter? Den gode nyhed er, at massen opløser sig selv efter noget tid, hvor den fordamper og er helt ufarlig for miljøet, lover GelyGo, og der er heller ikke særlige krav om bortskaffelse.

Derfor burde byggebranchen vel kaste sig over produktet? Det er ikke sket endnu, selv om der er kommet tilfredse kunder til, siden GelyGo første gang blev vist frem 3. januar 2020 for allerførste gang. Men det ér en konservativ branche, som ikke bare tager et nyt produkt som GelyGo ind lige med det samme, vurderer Claus Bolund:

- Det er fair nok, for det er ikke en branche, som har de store avancer på deres arbejde, og derfor er de også ømme overfor, hvis der går noget galt undervejs, og det har jeg dyb respekt for, selv om det betyder, at min salgsindsats tager længere tid.

Annonce

Stort arbejde for en mand

Lige nu er GelyGo en enmandsvirksomhed, som af flere omgange er slået tilbage af corona. Men Claus Bolund klør på og tror på det.

- Jeg har måske slet ikke set det rigtige potentiale endnu, men jeg tror på, at den primære målgruppe bliver entreprenører, som har med udgravninger at gøre, både før og efter, der er lagt fundamenter eller rør, siger Claus Bolund

Efter fem minutter er 400 liter vand suget op og klar til at blive fjernet med en skovl eller gravemaskine. Foto fra Youtube-video

Men også skadeservice, private hjem i udsatte områder, forsikringsselskaber og selv gartnerier er potentielle kunder.

- Der er mange grene af det her, som jeg ikke engang kigger på endnu, og hvor andre tænker ‘det kan det da også’, tilføjer Claus Bolund.

GelyGo er allerede nu i gang med at udvikle et nyt produkt, som også kan standse indsivende vand, der også er en udfordring på byggepladser. Hvornår det produkt kommer til salg er fortsat uvist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce