Annonce
Østjylland

Investeringshus bag ny grøn profil: Ny platform lader danskerne investere opsparingen i grønne projekter

Forventningerne er næsten lige så høje som ambitioner for den nye investeringsplatform Crowdton. På billedet ses Oliver Peters og Sandra Houmann i Prismets foyer. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Investeringer i solanlæg og klimaboliger skal ikke længere være forbeholdt de få. Med et nyt crowdlending-koncept, hvor alle med mere end 10.000 kroner på lommen kan være med, har Obton Group søsat en ny investeringsplatform, hvor investorerne kan låne deres penge ud til forskellige grønne projekter.

AARHUS: Vi står i foyeren til Prismet. Et af de efterhånden mange kontorhøjhuse i Aarhus' midtby, der med sin karakteristiske form og udseende er let genkendelig i bybilledet.

Her holder Crowdton til på tredje sal, hvor firmaet deler plads med søsterselskaberne, Obton og Koncenton, der til sammen udgør investeringshuset Obton Group. Men dagen før vores møde har statsministeren netop meldt nye restriktioner ud, og derfor foregår vores møde i stedet i foyeren i øjenhøjde med byens borgere.

På sin vis er det måske meget passende. For det, som vi skal tale om, er netop, hvordan Obton Group med den nye grønne online investeringsplatform Crowdton kan trække investeringsmarkedet helt ned på jorden, så både hr. og fru Danmark kan være med.

Annonce

- Vi møder mange mennesker, der gerne vil investere i netop grønne projekter med et fornuftigt afkast som dem, vi har i Obton og Koncenton, men hvor vores minimumskrav om 750.000 kroner til en investering hidtil har været en hindring for dem. Men med Crowdton kan man være med til at investere fra 10.000 kroner og opefter. Så derfor kan det sagtens lade sig gøre at investere, hvis man eksempelvis har en børneopsparing eller penge fra et hussalg, som man gerne vil investere, forklarer Oliver Peters, administrerende direktør i Crowdton og bestyrelsesformand for Obton Group.

Fælles om risici

Kort fortalt er Crowdton en såkaldt crowdlending platform, der fungerer ved, at flere mennesker går sammen om at låne penge til et projekt, der så kan blive realiseret. Som tak for lånet får investorerne så et afkast fra investeringen, der enten bliver udbetalt løbende eller efter endt låneperiode.

Det er en fremgangsmåde, som Obton Group har gode erfaringer med i Holland, hvor firmaet sammen med det hollandske firma ZonnePanelenDelen gennem flere år har solgt såkaldte solobligationer til hollandske investorer, der bor i nærheden af de enkelte solcelleanlæg, de investerer i, og som så får afkast gennem den strøm, der sælges fra anlægget.

Men hvor projektet i Holland fungerer ved, at investorerne sammen giver lån til at holde et lokalt solcelleanlæg kørende og dermed binder deres penge op på et enkelt projekt, er Crowdtons investeringer anderledes bygget op.

Tre råd til fornuftige investeringer:

  1. Spred risikoen ud – sæt ikke alle pengene i én type investering, men sæt pengene i flere forskellige typer investeringer. Man skal aldrig putte alle sine æg i en kurv, som Oliver Peters siger.
  2. Kend din udløbsdato – der er stor forskel på, om du skal bruge pengene her og nu eller om fem år. Så tjek op på hvilken investering, der passer bedst til dit behov.
  3. Tjek op på finanstilsynets såkaldte summariske risikoindikator af investeringen – Skalaen, der løber fra et til syv, er en god indikator på, hvor store udsving og hvor høj risiko, der er ved en given investering. For eksempel er der større risiko ved at investere i eksempelvis olie og aktier end ved at lade pengene stå i banken eller eksempelvis investere i obligationer. Med et utal af forskellige investeringstyper er det derfor en god idé at tjekke op på, før du går i gang.

- I Holland investerer man i et solcelleanlæg, som man så får 3,5 procent i afkast på årligt over 15 år. Men selvom det drejer sig om solceller begge steder, handler det i Holland om et konkret anlæg, hvor de danske investorer spreder investeringen udover flere anlæg med henblik på at sprede risikoen ud. Så hvis noget går galt, har man ikke investeret alt i et anlæg, forklarer Oliver Peters.

En mulighed, som de danske investorer har, fordi de solcelleanlæg- og klimaboligprojekter, som Crowdton udbyder, er de samme som også Koncentons og Obtons investorer investerer i, hvilket ifølge Oliver Peters har flere fordele.

- Hvis vi for eksempel tager udgangspunkt i de solcelleprojekter, vi udbyder gennem Crowdton, så har vi i øjeblikket 275 solcelleanlæg til en værdi af otte milliarder kroner. Så man ville ikke kunne lave samme risikospredning selv. Det kan kun lade sig gøre, fordi man går sammen med andre, understreger han.

Derudover er det ikke kun Crowdton, Obton og Koncentons investorer, der har noget på spil.

- Vi har også selv som firma investeret i projekterne, som vi samlet set ejer 20 procent af. Derfor tager vi også 20 procent af risikoen. For hvis noget skulle gå noget galt i projekterne, så taber vi de første penge, siger Oliver Peters.

Annonce

Penge bliver mindre værd

Der er altid en vis risiko forbundet med investeringer. Og det gælder også i investeringshuset Obton, hvor projekterne befinder sig på en treer på den summariske risikoindikator fra 1-7, der er en slags varedeklaration, som Finanstilsynet bruger til at vurdere risikoen for en given investering vurderet ud fra historiske udsving på investeringen fem år tilbage i tiden.

Sætter du for eksempel penge i banken bliver investeringen vurderet til en etter, fordi der er en forholdsvis lav risiko i investeringen med få udsving. Sætter du dem i obligationer vurderes investeringen til to på skalaen, mens aktier ligger på seks og investering i råvarer som olie, guld og sølv på en syver, da der ofte er store udsving og en væsentligt højere risiko forbundet med investeringen.

- Det ærlige svar er, at der er en risiko ved alle investeringer, og det gælder også denne her, siger Oliver Peters.


Aktier kan jo være fantastiske at investere i, hvis man har meget langsigtede mål, men samtidig kan der være mange udsving undervejs at tage højde for. Vi har lige i foråret oplevet på aktiemarked med et generelt tab på 25 procent, som ikke alle investorer havde det lige godt med. Og i den periode havde vi ingen kursudsving hos os.

Oliver Peters, administrerende direktør i Crowdton


- Men Obton har eksisteret i 12 år, og vi har ikke et eneste projekt, hvor vi ikke ville have kunnet leveret den rente, som vi i øjeblikket går ud og tilbyder investorerne på crowdton.com, understreger den administrerende direktør.

Desuden mener han ikke, at der i øjeblikket er særligt meget fornuft i at sætte penge i bankerne.

- Vi har et oprigtigt ønske om at gøre vores investeringer mere tilgængelige, og der er det her en god måde at gøre det på. Derudover er solceller godt for klimaet, da man ved hjælp af solenergi kan erstatte flere af de kulkraftvarmeværker, der i øjeblikket bruges. Og det oplever vi mange, der er interesserede i, siger Oliver Peters. Foto: Crowdton

- I øjeblikket står 1000 milliarder kroner kontant i bankerne, som folk betaler negative renter for at have stående. Og de bliver mindre og mindre værd med inflationen, siger Oliver Peters, der af samme årsag oplever en stigende interesse for Obton Groups udbud af investeringer.

- Aktier kan jo være fantastiske at investere i, hvis man har meget langsigtede mål, men samtidig kan der være mange udsving undervejs at tage højde for. Vi har lige i foråret oplevet på aktiemarked med et generelt tab på 25 procent, som ikke alle investorer havde det lige godt med. Og i den periode havde vi ingen kursudsving hos os, siger Oliver Peters.

- Så vi er måske lidt kedeligere, for vi har ikke tårnhøje afkast. Men til gengæld er vi mere stabile, mener han.

Annonce

På forkant med det grønne

Crowdton.com gik online med sit koncept i midten af august, og siden da er det gået stærkt. På nuværende tidspunkt nærmer firmaet sig de første 200 investorer, hvoraf knap halvdelen er kvinder. Noget, der ifølge Sandra Houmann, daglig leder af Crowdton, er ret uvant for en investeringsplatform som deres.

- Kvinderne er i højere grad begyndt at tage ansvar over egen økonomi. Og som kvinde gør det mig stolt, at de søger til Crowdton, hvilket jeg tror, at de gør, fordi vi er grønne, og fordi vi har den risikoprofil, vi har, siger Sandra Houmann, som dog stadig oplever en vis tilbageholdenhed i forhold til at kaste sig ud i investeringer blandt dem, der ringer ind.

- Vi er enormt bundet af traditioner, når det kommer til investeringer i Danmark. Men det er ikke nødvendigvis godt for hverken klimaet eller vores pengepung, mener hun og slår dermed på et af de argumenter, der i øjeblikket vinder godt indpas i den danske befolkning.

Sådan fungerer det

  • Gennem den online investeringsplatform Crowdton er det muligt at investere et beløb fra 10.000 kroner og opefter til et givent projekt indenfor enten solcelleanlæg eller klimaboliger. Beløbet betragtes som et lån, og løber over en aftalt bundet periode på enten 5, 10 eller 15 år.
  • Undervejs får investorerne så et årligt afkast på deres investering, der enten bliver udbetalt løbende eller efter endt låneperiode. Afkastet vil variere, men er oplyst på hjemmesiden til at ligge i lejet mellem 3-6,5 procent om året.
  • I øjeblikket er det muligt at investere i enten solcelleanlæg eller klimaboliger.
  • Solcelleprojekterne tæller 275 projekter fordelt i syv europæiske lande samt Canada, mens klimaboligprojekterne foregår i Danmark, hvor de bæredygtighedscertificerede boliger, der bliver opført i de tyve største byer i landet, primært vil blive brugt til udlejning.
  • Firmaet er i øvrigt udelukkende online, hvilket betyder, at investeringsmøder foregår online, ligesom spørgsmål besvares gennem livechat eller over telefonen. Dertil udbyder firmaet også webinarer og andet materiale, der kan gøre brugerne klogere på investeringer.

For med sin grønne profil lægger Crowdton sig godt op af den bæredygtighedsbølge, der i øjeblikket skyller ind over landet. Men det er ifølge Oliver Peters ikke en modeindskydelse, der ligger til grund for valget om Crowdtons grønne profil.

- I Obton Group har vi arbejdet med solceller i over 12 år, længe før bæredygtighedsbølgen, som man taler om nu, ramte landet. Så det er noget, vi har arbejdet med længe, understreger han.

Missionen med Crowdton er da heller ikke kun for at gøre verden til at grønnere sted at være. Det kan også gå hen og blive en god forretning for Obton Group, erkender Oliver Peters blankt.

- Vi har klart en kommerciel interesse i det. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi tjener penge på det som virksomhed, siger han.

- Men i modsætning til eksempelvis aktier, tager vi ikke et kurtagebeløb af investeringen. Når vi formidler projektet videre, så får vi et honorar fra dem, der står bag projektet. Så dem, der investerer hos os, har ingen omkostninger ved det. Til gengæld får vi betaling fra de projekter, som vi markedsfører, forklarer den administrerende direktør, der har store forventninger til konceptet, som han også tror på, vil kunne bredes ud til andre lande på sigt.

Annonce
Annonce
VIRKSOMHEDER

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Annonce
Arbejdsmarked

Klumme: Mens vi venter på reformerne

Annonce
Østjylland

Visma udvider portføljen og opkøber Sofus Døgndata

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Østjylland halter efter - færre nye, små virksomheder i 2021

Uddannelse

Lasse og Henrik vil lærlingemangel til livs: - Det skal være fedt at være håndværker igen

Erhverv

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Sydjylland

Transport-kæmpe: - Ringe bilsalg koster os adskillige millioner, så vi må skrue fragtpriserne op

Uddannelse

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Annonce