Annonce
Storkøbenhavn

Investering kan være en øjenåbner til verden

Helle Snedker, kundedirektør og partner, Formuepleje. Pressefoto

Efter corona er der vist ingen tvivl om, at samfundssind bliver vist et af årets danske ord i 2020. Efter min mening burde investering dog være årets ord hvert eneste år. Ikke mindst fordi man med god ret kan hævde, at investering er en fremragende måde at vise samfundssind på.

Jeg vil påstå, at investering gør dig til en bedre og mere engageret samfundsborger, og at du bliver mere interesseret i verden omkring dig. For at investere skal man på et eller andet plan tage stilling til sin omverden, og i sidste ende kan man være med til at gøre en konkret forskel med sine penge. I denne tid ser vi det blandt andet med det stigende fokus på bæredygtige og ansvarlige investeringer, som spreder sig i alle kundelag og er blevet et fokusområde for rigtig mange – lige fra pensionskasser og fonde til enkeltpersoner.

Bæredygtighed er det oplagte eksempel, men ligesom forbrugerne i supermarkedet har mulighed for at påvirke, hvad der skal stå på hylderne, gælder det samme inden for investering, hvor du på samme vis kan investere sine penge, hvor du mener, at de bør investeres. Jeg er med på, at det nok er lidt lettere at købe en liter økologisk mælk end at finde op og ned i investeringsverdenen, men princippet er det samme.

Annonce

Investerer du dine penge, er du også med til at øge velstanden i samfundet og skabe arbejdspladser. Typisk er der jo et afkast ved at investere, og afkast beskattes, så de offentlige kasser nyder også godt af det, hvis dine penge bliver sendt i arbejde.


Investering handler i sidste ende om penge og afkast, men det er også med til at gøre mennesker til bedre samfundsborgere og mere interesserede i deres omverden.


Når man har placeret sine penge et bestemt sted, vil man næsten automatisk lige følge lidt mere med i både verdenssituationen og det, der konkret påvirker den pågældende investering. På den måde kan investering være en øjenåbner til verden og deraf mit postulat om, at investering skaber bedre og mere engagerede samfundsborgere.

Investering gør dig ganske enkelt mere interesseret i verden omkring dig.

Grundstoffet i investering er således mere end penge. Det er både amerikansk valg, vedvarende energi, Brexit, fredsprocessen i Mellemøsten, en verdensomspændende pandemi og centralbankernes seneste tiltag. Eller beskatning, aktier, virksomhedernes regnskaber eller udvikling af ny og lovende teknologi.

Investering kan være en kilde til uro, hvis man har taget for høje risici og ikke kan sove roligt om natten, og det kan være en kilde til glæde, hvis man har lagt den rigtige plan med de rigtige risici, hvor man ved, at udsving kommer og går. Og så er det altså en evigtgyldig god grund til at følge med i verdens gang og samfundsudviklingen.

Desværre er der ikke altid garantier for, at dit afkast altid er positivt, blot fordi du følger med. Men det er også noget af det, du bør vide om investering, inden du begiver sig ud i det: Der vil med jævne mellemrum altid komme udsving i begge retninger og nogle gange endda ret voldsomme. Det skal du være forberedt på, men er du det, vil du også vide, at det i det lange løb typisk går over igen, hvis du følger den plan, du har lagt. Så selv om investering for dig konkret handler om dine midler og det afkast, du kan opnå, så fungerer investeringer samtidig som en øjenåbner til verden, fordi dine investeringer ofte afspejler tingenes finansielle helbredstilstand.

Om Formuepleje

Klummen er leveret til Erhverv+ af Formuepleje, der er Danmarks største bankuafhængige kapitalforvalter med cirka 100 milliarder kroner under forvaltning og har knap 14.000 investorer.

  • Formuepleje investerer i aktier, obligationer, virksomhedsobligationer og ejendomme.
  • Hovedsædet ligger i Aarhus, og der er over 90 medarbejdere, som primært har base i Aarhus og København. Virksomheden blev grundlagt af Claus Hommelhoff og Erik Møller i 1986, mens Niels B. Thuesen har været administrerende direktør siden 2012.
Annonce
Annonce
Fyn

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Annonce
Fyn For abonnenter

Til at begynde med havde Per lager under dobbeltsengen: I dag leger Søndersøvirksomheden med de helt store på markedet

Annonce
Erhverv

Dansk erhvervsliv øjner grønne ordrer efter tysk valg

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: Iværksætterselskaber synger på sidste vers

Erhverv

Klumme: Det betaler sig at skrue ned for mandehørmen

Erhverv

Klumme: Tønder med både tiltrækning og fastholdelse

Sydjylland

Robotter fra Vejen arbejder i 15 meter høje bølger på rejetrawler i barskt klima: - De er så stor en succes ombord, at vi netop har bestilt anlæg nummer tre

Sydjylland For abonnenter

Unge Kolding-drenge producerer medicinsk cannabis: - Vi vil gerne give folk med smerter noget håb

Erhverv

Klumme: Næste generation af ejerskifter venter lige om hjørnet

Annonce