Annonce
Fyn

Alis ansatte har fri arbejdstid og ferie: - Hvis man har brug for mere end fem ugers ferie, så holder man det

Vinderen af Inspirationsprisen er Ali Cevik fra HR-ON i Odense. Prisen blev overrakt af redaktør Henrik Skov fra Erhverv Plus samt Michael Damsgaard og Emil Overlund fra Ernst &Young. FOTO: HUNG TIEN VU
Da Ali Cevik kom til Danmark som 9-årig, oplevede han, hvordan forældrene blev ledet med kontrol og skulle stemple ind og ud fra fabrikken. Den ledelsesstil vil han væk fra, og han havde længe tumlet med planer om at gå radikalt til værks, da Inspirationsprisen gav ham modet til at føre planerne ud i livet.

Kåring: Da Ali Cevik fra vækstvirksomheden HR-ON for knap et år siden blev fejret med Bollinger-bobler og brunsviger som den første fynske vinder af EY Entrepreneur Of The Year Inspirationsprisen, satte det gang i en række af begivenheder, der i disse uger og måneder bliver omsat til en helt ny måde at lede virksomheden på.

Prisen aktiverede både en masse mennesker fra Ali Ceviks netværk, som efter prisoverrækkelsen stillede sig frem og fortalte om deres oplevelse af og medvirken til Ali Ceviks rejse som mønsterbryder, men hæderen viste sig også som det, der skulle til for at give Ali Cevik modet til at føre sine markante tanker om ledelse ud i livet.

- Det har været en mission for mig i lang tid, men Inspirationsprisen har betydet, at jeg har prioriteret arbejdet og har fået mere mod på at gå all-in, forklarer Ali Cevik.

Annonce

Konkret har han besluttet at gøre alle fastansatte medarbejdere til medejere og samtidig indføre værdibaseret selvledelse i bestræbelserne på at tage endnu et skridt med HR-ON og gøre virksomheden global i løbet af de kommende år.

- Alle får aktieandele, for jeg har brug for medarbejdernes fulde engagement i vores mål om at blive en global virksomhed. Det kan ikke lade sig gøre uden. Til gengæld tilbyder jeg dem ejerandele, og det er en ren win-win-situation. Jeg kunne beholde alle ejerandele selv, for jeg har allerede super engagerede folk, men det er sjovere for mig at være en del af et fællesskab og dele succesen med andre. Jeg ville ikke have det godt med at sige, at nu er HR-ON en succes, og jeg er blevet rig. Det er ikke motivation for mig. Det er kun sjovt, når vi er fælles om det, forklarer Ali Cevik.

Internationalt gennembrud i sigte

Han stiftede HR-ON under navnet HR-Skyen i 2012. Virksomheden tilbyder cloud-baserede online-løsninger til HR, rekruttering og on-boarding og har oplevet stor vækst. Senest er HR-ON gået ind på det japanske marked med succes.

- Japan var vores proof-of-concept. Nu liner vi op til et større internationalt gennembrud. Vi opruster både med at lave en helt ny it-mæssig platform i forhold til vores løsninger og organisatorisk. Hvor det tidligere var mig og vores CTO, der stod med ansvaret for det hele, har vi nu en langt bedre organisation med medarbejdere, der har ansvar for HR, økonomi, marketing og kommunikation, forklarer Ali Cevik.

Han er bevidst om, at HR-ON får brug for en markant kapitalindsprøjtning, hvis virksomheden skal kunne skalere globalt, og derfor er virksomheden på jagt efter de rigtige muskler. Det er også i det lys, at beslutningen om at gøre alle til medejere, skal ses.

- Vi får brug for kapital, og det er derfor, vi liner den her exit-strategi op. Alle bliver medejere til virksomhedens nuværende værdiansættelse, som er regnet ud i forhold til værdien af vores abonnementsomsætning, og så går vi efter at skrue på nogle parametre, så den værdiansættelse er væsentlig højere om nogle år, og vi alle sammen får en gevinst ud af det, som vi kan mærke, siger Ali Cevik.

Annonce

Fra kontrol til tillid

Han kom til Danmark fra Tyrkiet som 9-årig, blev siden cand. phil. i russisk og samfundsøkonomi og skabte sig en international karriere hos blandt andet ingeniørvirksomheden Sweco, FN og Verdensbanken, inden han i 2012 stiftede HR-ON, hvor han som leder har inspireret med sin egen personlige historie og sine tanker om at omfavne og udnytte potentialet i mangfoldighed blandt medarbejderne.

Hans baggrund spiller stadig ind på hans ledelsesfilosofi, for selv om mange ting er forandret, siden hans forældre kom til Danmark som såkaldte gæstearbejdere og skulle stemple ud og ind af fabrikken, er mange ting på arbejdsmarkedet stadig reguleret af kontrol og regler fremfor tillid, respekt og fælles værdier.

Inspirationsprisen

  • Bliver uddelt i samarbejde mellem Erhverv+ og EY Entrepreneur Of The Year på Fyn, i Midtjylland og i Syd- og Sønderjylland i forbindelse med regionsfinalerne i dette års Entrepreneur Of The Year-konkurrence.
  • Nøgleordet er inspiration, og prisen går til en erhvervsleder i hver region for et væsentligt engagement og en særlig betydning for erhvervslivet lokalt/regionalt. Det kan både være en af konkurrencens deltagere, men det kan også være andre erhvervsledere, der gør en forskel for andre i området.
  • I 2020 gik prisen til Ali Cevik, HR-ON (Fyn), Henrik Burkal, Rema 1000 Danmark (Midtjylland) og Peter Skou, formand for Business Vejle (Syd- og Sønderjylland).
  • Du kan indstille din kandidat til årets pris ved at sende navn og en kort begrundelse til inspirationsprisen@erhvervplus.dk.

Derfor er HR-ON også i gang med at lave den klassiske medarbejderhåndbog om til et medarbejdermanifest, der definerer fælles værdier, formål og vision og skal fungere som en slags grundlov for virksomheden, der står på spring til at indføre værdibaseret selvledelse, hvor medarbejderne selv styrer deres arbejdstid, ferier, barsel, børns sygedage og alle de andre ting, som ellers er gennemreguleret af lovgivning.

Vi har fri arbejdstid i HR-ON, og vi har fri ferie. Hvis en medarbejder har brug for mere end fem ugers ferie, så holder man det, for vi har tillid til hinanden og vil hinanden det godt.

Ali Cevik, HR-ON

- Vi har fri arbejdstid i HR-ON, og vi har fri ferie. Hvis en medarbejder har brug for mere end fem ugers ferie, så holder man det, for vi har tillid til hinanden og vil hinanden det godt. Eksempelvis har vi også medarbejdere, der har haft barnets 20. eller 30. sygedag, for vi kan ikke have en virksomhed, hvis folk ikke fungerer privat. Vi skal ikke kontrollere, men inspirere og hjælpe hinanden i fællesskab, og så giver det ikke mening at holde fast i rigide regler, siger Ali Cevik.

Når han ser sig omkring, oplever han stadig, at meget er bundet op på regler og regulering. Han vil i stedet drive virksomhed baseret på værdier, fællesskab og en fælles mission og vision om at rykke HR-ON til en global spiller. I det arbejde er det nødvendigt, at alle spiller sammen.

- I mine forældres generation var der en interessekonflikt mellem arbejdsgiverne og arbejdstagerne. Den opdeling vil vi gerne væk fra. Vi er afhængige af hinanden . I mine forældres tid kunne fabriksejeren bare hyre nogle andre. Det kan jeg ikke. Mine kollegaer er unikke. Vi er en vidensvirksomhed, hvor vi er afhængige af hinanden, men det er selvfølgelig et relevant spørgsmål, hvem der bestemmer i sidste ende. Det gør jeg, men vi arbejder alle i retning af, at der ikke bliver nogen interessekonflikt, selv om det selvfølgelig er en teoretisk mulighed. Men vi har ikke været i den situation endnu, siger Ali Cevik.

Han har udelukkende haft betænkeligheder af praktisk karakter i forhold til at lave sine markante ledelsesmæssige forandringer, for hvor tankerne om medbestemmelse og medejerskab har været lette at sælge til medarbejderne, bliver de fleste lidt mere fjerne i blikket, når der kommer skatteregler, fordelingsnøgler og optioner ind i billedet.

Derfor har Ali Cevik holdt fast i en skarp opdeling, så ledelsen har kommunikeret alt om baggrund og værdier, mens HR-ON har hentet rådgivere og samarbejdspartnere ind udefra i forhold til de økonomiske og juridiske elementer.

- Vi er lykkedes med at beholde vores gejst og mission uden at drukne i tekniske tal. Det har ellers været min bekymring, siger Ali Cevik.

Han mener, at Inspirationsprisen har været med til at speede processen op, og det er en pris, der betyder meget for ham.

- Vi har tidligere fået andre priser og gazeller på baggrund af, at vi er vækstet med en vis procent. De pynter på vores kontor, men Inspirationsprisen har betydet endnu mere for os alle sammen, fordi den er værdibaseret, og fordi det er det, vores virksomhed er baseret på. Det er en pris, som ikke kun jeg, men hele teamet, har taget ejerskab for, siger Ali Cevik.

Du kan i øvrigt se HR-ON's medarbejdermanifest her: https://hr-on.com/medarbejdermanifest

Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce