Annonce
Østjylland

InCommodities tjener millioner på energi: Nu vil Goldman Sachs en af verdens største investeringsbanker være med

- Det samlede puslespil af alt, hvad der skulle falde på plads, for at vi kunne lykkedes, er faldet på plads ret hurtigt, fortæller administrerende direktør Jesper Johanson om InCommodities vilde vækst. Han giver i høj grad kompetente medarbejdere æren for udviklingen. Foto: InCommodities
Med over 20.000 handler om dagen er fejl i forudsigelserne en fast del af jobbet hos energihandleren InCommodities, der sidste år landede en omsætning på 15,4 milliarder kroner. For hver fejl gør firmaet klogere på, hvordan de kan ramme rigtigt næste gang. Og den opskrift har indtil videre givet firmaet så meget økonomisk medvind, at også investeringsbanken Goldman Sachs vil være med.

Aarhus: Når de ansatte i InCommodities spår om fremtiden, er det uden krystalkugle. I stedet skeler de til række på række af skærme stablet ovenpå hinanden fordelt ud på de mange kontorborde i en underetage af Tangen 6, hvor firmaet holder til.

Her analyseres store mængder data fra energimarkederne i hovedsageligt Europa og Nordamerika. Data der alt sammen bliver brugt til med størst muligt belæg at forudsige prisen på henholdsvis på strøm, gas og CO2-kvoter på et givent tidspunkt i fremtiden, så firmaets handelsafdeling har de bedst mulige forudsætninger for at købe og sælge energi med det størst mulige afkast.

På den måde minder tilgangen lidt forsimplet forklaret om de investeringer i aktier og obligationer, som flere og flere danskere i løbet af det seneste år har fået øjnene op for at sætte opsparingen i. Men på særligt et punkt adskiller det sig.

Annonce

- Det, vi  gør, som de private investorer aldrig gør, er at vi går virkelig i dybden med alt, siger 38-årige Jesper Johanson, der er administrerende direktør i firmaet.

- Vi har fuldstændigt styr på, hvor meget der bliver produceret for hvert eneste kraftværk i hele Europa på et hvilket som helst tidspunkt. Og hvis der bliver ændret en lille smule i de planer, så ved vi det. Så uanset, om det gælder et gasværk i Italien, et atomkraftværk i Frankrig eller en offshore-vindpark i England, så monitorerer og overvåger vi det 24/7, uddyber han, som selv definerer selskabet som en mellemting mellem et teknologiselskab som Google og et mere traditionelt energihandelsselskab.

- Vi kalder det selv energytech, fordi vi prøver at revolutionere energihandel på samme måde som Elon Musk og Tesla prøver at revolutionere bilindustrien: ved at bruge teknologi og IT, forklarer han.

Et højt vidensniveau

Det er snart fem år siden, at Jesper Johanson sammen med Christian Bach, Jeppe Højgaard og Emil Kildegaard Gerhardt satte sig ind i et 25 kvadratmeter stort mødelokale på Tangen og begyndte arbejdet med at bygge forretningen op til den mere end 100 mand store virksomhed, som InCommodities er i dag. Og det med stor succes. På bare fire år er InCommodities årsresultat efter skat vokset fra 8,69 millioner kroner i 2017 til 184 millioner kroner efter skat i 2020. En vækst, som firmaet administrerende direktør ser som et tegn på, at Aarhus er lykkedes med at skabe et attraktivt miljø for energihandel.

- Vi har været enormt velsignede med, at vi har fået skabt et miljø med flere og flere danske virksomheder og med højere og højere kompetencekoncentration her i Aarhus. Det gør, at Aarhus-området formår at tjene flere af de penge, der er i Europa i det her marked, siger Jesper Johanson, der ligesom sine tre medstiftere har en baggrund i Danske Commodities, som på mange måder var firstmover indenfor de mange selvstændige energihandelsfirmaer, der i de senere år er dukket op omkring Aarhus.

Syv facts om InCommodities

 1. InCommodities er stiftet i februar 2017 af Jesper Johanson, Christian Bach, Jeppe Højgaard og Emil Kildegaard Gerhardt.
 2. Firmaet handler med energi (strøm, gas og co2-kvoter) på de europæiske og nordamerikanske markeder.
 3. Mens de fire grundlæggere fortsat ejer hovedparten af InCommodities, er en mindre andel af firmaet fordelt ud på en række eksterne investorer, heriblandt Goldman Sachs, samt en række medarbejdere, der har anparter i firmaet.
 4. Jesper Johanson har været administrerende direktør i firmaet siden juni 2017.
 5. I løbet af de fire år, som InCommodities har eksisteret, er firmaet gået fra en bruttofortjeneste på 13,4 millioner kroner og et årsresultat på 8,69 millioner kroner efter skat i 2017 til en bruttofortjeneste på 317 millioner kroner i 2020 og et årsresultat på 184 millioner kroner efter skat.
 6. I 2020 lød firmaets omsætning på 15,4 milliarder kroner.
 7. Firmaet beskæftiger i øjeblikket 107 ansatte.

Men han mener også, at InCommodities' store fokus på blandt andet big data, machinelearning og AI (kunstig intelligens,.) kombineret med et højt vidensniveau i firmaet, har bidraget til succesen.

For skal man klare sig i et marked, hvor priserne bogstaveligt talt kan skifte, som vinden blæser, kræver det ikke bare en god forretningsforståelse og en indsigt i teknologi. Det kræver også viden om alt fra meteorologi til politiske strømninger.

Vi har bestemt en forventning til, at vi hele tiden tager fejl, lærer af de fejl og bliver bedre i et kontinuerligt loop

Jesper Johanson, administrerende direktør i InCommodities

- Vind og vejr har for eksempel indflydelse på mængden af sol- og vindenergi, men også for, hvor meget el og gas, der bliver forbrugt rundt omkring, forklarer Jesper Johanson.

Derfor ansætter InCommodities i høj grad folk med enten en kandidatgrad eller en ph.d. inden for et bredt felt af universitetsuddannelser.

- Kompleksiteten af de udfordringer, vi prøver at løse, har rigtig godt af at have mange forskellige fagligheder og uddannelsesmæssige baggrunde til stede, understreger direktøren.

Annonce

Plads til fejl

Et højt uddannelsesniveau er dog ingen garant for, at der ikke bliver begået fejl.

- Vi laver over 20.000 handler om dagen, og der er da helt sikkert en række af dem, hvor vi tager fejl, siger Jesper Johanson med ro i stemmen.

For i modsætning til mange andre brancher, hvor fejl er ildeset, er netop fejl en essentiel del af arbejdet hos InCommodities, forklarer direktøren.

- Det er jo dér, vi bliver dygtigere og lærer noget. Så vi har bestemt en forventning til, at vi hele tiden tager fejl, lærer af de fejl og bliver bedre i et kontinuerligt loop. Vi tror rigtigt meget på autonomi, og vi har opbygget en kultur omkring det, så alle tør fejle, og alle tør tage beslutninger, siger Jesper Johanson.

De ansatte i InCommodities arbejder hovedsageligt med køb og salg af energi ud fra forudsigelser af prisstigninger og fald på energimarkedet for strøm, gas og co2-kvoter i Europa og Nordamerika gennem AI (kunstig intelligens, red.), big data og machinelearning. Foto: InCommodities

Med en seneste omsætning på 15,4 milliarder kroner i 2020 tyder noget da også på, at den tilgang giver pote.

En økonomisk medvind, der har gjort den kendte investeringsbank Goldman Sachs så interesseret i firmaet, at den i august valgte at købte sig ind i InCommodities for et større millionbeløb. Og det er - foruden en blåstempling af firmaet - en investering, der på mange måder kommer InCommodities til gode, forklarer Jesper Johanson.

- Goldman Sachs er et unikt selskab og en global investeringsbank, som har nogle rigtig, rigtig stærke strategiske kompetencer, som vi kan drage god nytte af, understreger han.

Men selvom InCommodities er glade for at få en så stærk partner ind, betyder det ikke, at de fire grundlæggere, der fortsat ejer 80 procent af InCommodities, barsler med flere planer om at sælge mere af firmaet eller tage andre investorer ind.

Annonce

Lukrativt marked

- Det var med fuldt overlæg, at det var en mindre andel af vores selskab, vi valgte at sælge. Vi synes, det er et utroligt fedt sted, vi har opbygget, og vi ser rigtigt mange muligheder i hele energitransitionen (energiomstillingen, red.), og den påvirkning, det kan få på vores marked, samt på det, vi kan bidrage med i det de næste mange år. Så det var vigtigt for os, at vi kunne få en strategisk ressource ind, som Goldman Sachs, samtidig med, at vi stadig er herre i eget hus, siger Jesper Johanson, der forventer gode muligheder for handel de næste mange år.

For mens omstillingen fra fossile brændstoffer til grøn energi for den almindelige dansker i øjeblikket måske mest af alt kan mærkes på stigende benzinpriser og højere varmeregninger, er omstillingen set med Jesper Johansons briller en oplagt mulighed for at gøre en god forretning.

- Historisk set har vi jo fået al vores energi fra kul og olie og til dels gas, og hele bevægelsen væk fra det er bare sindssygt spændende og kommer til at have en masse indflydelse på det marked, som vi agerer i, siger direktøren.

For ud over de milliarder af milliarder dollars, der i øjeblikket og i de kommende år vil blive investeret i grøn energi i forbindelse med omstillingen, vil udsvingene i priserne samtidig blive større. Og også det bidrager positivt til InCommodities forretning.

- Hvis du brænder noget fossilt brændstof af, så er det output, du har, ret stabilt, fordi du ved, hvor meget elektricitet, det producerer. Men hvis du har vindmøller eller solceller, så afhænger energien af vejret. Og den ustabilitet kommer til at dominere priserne rigtigt meget, forklarer Jesper Johanson.

Han forventer derfor, at udsvingene i energipriserne de næste 10 år vil være større, end hvad vi hidtil har oplevet historisk set.

- Tager du for eksempel de seneste måneders meget kraftigt stigende energipriser, så er de jo et resultat af en lang række faktorer, hvor den helt store faktor i forhold til det sted, vi står i dag i energitransitionen, er, at der simpelthen blevet underinvesteret i kul- og gasudvinding igennem de sidste 10 år, fordi fokus har været så meget på grøn energi. Det giver på lidt kort sigt en periode, hvor priserne bliver høje. Men det kommer til at justere sig over tid, siger direktøren.

Og når priserne på kul og gas stiger, så stiger lysten også til at investere i grøn energi, forklarer han.

- Det gør det jo endnu mere lukrativt at bygge vindmøller og solceller. Så transitionen (omstillingen, red.) går potentielt endnu hurtigere af, at vi har høje energipriser, fordi det er jo et signal til at investere yderligere, understreger han.

EY Entrepreneur Of The Year

InCommodities er blandt de kvalificerede kandidater i vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year 2021, som hvert år hylder de dygtigste entrepreneurer i Danmark.

Kriterierne for at slippe gennem nåleøjet til hovedkonkurrencen er:

 • Entrepreneuren er ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og har haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret
 • Virksomheden har eksisteret i mindst tre år
 • Virksomheden har ved udgangen af det seneste regnskabsår minimum 20 ansatte
 • Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår
 • Det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat


Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce