Annonce
Sydjylland

Ideologi om økologi gennem 40 år: Hanen galer - helt uden numre

Færdig med retten: Chili con carne til Coop fra Hanegal i Haderslev. Efter opvarmningen skal retten dog lægges på køl, inden den kan sendes ud af huset. Foto: Carsten B. Grubach
Økologiske fødevarer produceres uden tilsætningsstoffer i pølsemagerland.
Annonce

HADERSLEV: Der skal blandes færdigretter, men de skal endelig ikke blandes med hinanden.

Den ene medarbejder er i gang med at fylde bakker med kylling i rød karry til Irma, den anden har gang i en chili con carne til Coop.

Hanegal i Haderslev bryster sig af at have skabt økologisk madglæde i 40 år, og Cees Kuypers, kommerciel direktør med ansvar for salg og marketing, lægger vægt på, at der ikke er tale om fødevare-, men madproduktion.

- Vi laver mad, siger han under en rundvisning i produktionslokalerne.

Wienerpølser er et af Hanegals salgsmæssige slagnumre. Foto: Carsten B. Grubach

Og maden - leverpostejen, pølserne og færdigretterne, som der efterhånden findes flere end 250 af - leveres løbende ud til supermarkeder, børnehaver, institutioner med videre, og bagved ligger bevidst en lang arbejdsproces.

- Vi har omkring 50 ansatte, og i produktionen møder man forskudt, så alt ligger klart, når man kommer. Færdigretterne her varmes op til 70-75 grader og skal derefter køles ned, fortæller den hollandsk-fødte direktør med blikket på produktionen af kylling i rød karry og chili con carne.

Annonce

Hyppig rengøring

Og heller ikke noget med tilsætningsstoffer her, altså ingen E-numre, ja, ingen numre overhovedet, heller ikke nitrit.

Rengøring og god hygiejne er alfa og omega for produktionen, og derfor gøres der hyppigt rent. I enkelte kølerum dræber en ultraviolet bestråling bakterier og den kim, der er i luften.

Al pålæg fremstilles uden anvendelse af gluten. Alle pålægsprodukter er desuden laktosefri og uden tilsat sukker.

- Og hvad der bliver pakket i dag, er senest ude i morgen, pointerer Cees Kuypers og tilføjer:

Brændende kærlighed er i den veganske version blevet til Kartoffel og kærlighed.- I stedet for bacon består retten af ærteproteiner, fortæller Cees Kuypers fra Hanegal. Foto: Carsten B. Grubach

- Undtagelsen er vores spegepølser, der skal modne i op til 14 dage, inden de sendes ud til forbrugerne.

Hanegal producerer flere plantebaserede og veganske produkter – man kan for eksempel få en vegansk version af Brændende kærlighed, hvor bacon er erstattet af røget ærteprotein.

Virksomheden på Finlandsvej i Haderslev startede med et landbrug i Voel ved Silkeborg, der blev omlagt til økologisk drift i 1980. På gården blev Danmarks første økologiske slagteri etableret i 1994, men der blev hurtigt brug for mere plads.

I 1998 flyttede produktionen til Haderslev.

- Flytningen skyldtes blandt andet, at man her er i pølsemagerland, og så var det lettere at skaffe arbejdskraft. Og det har vi ikke fortrudt, vi er meget glade for vores medarbejdere, siger Cees Kuypers, der har været med siden 2016 og også er medejer af Hanegal.

I perioden 1998 til 2008 blev der fortsat slagtet og opskåret i Voel, men i dag er alt samlet i Haderslev. Hanegal slagter ikke længere selv, men har et tæt samarbejde med flere økologiske slagtehuse i Danmark og ude i Europa, blandt andet Estland, Tyskland og Italien.

Overskud, vindkraft og naturgas

  • Hanegal Holding A/S er en uafhængig virksomhed, der ejes Michael Vadgaard Jørgensen og Søren Hansen via Future Food ApS, af stifterne, Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen via Organic Future ApS og af Cees Kuypers via Kamelhuset ApS.
  • Fie Graugaard og Ulrich Kern-Hansen er ikke længere aktive i Hanegal, mens de tre øvrige ejere alle er med i driften og har direktørposter.
  • Hanegal A/S gav i 2019 ca. en million kroner i overskud og har en egenkapital på ca. 13 millioner kroner.
  • Siden 2012 er 85 procent af Hanegals energibehov dækket af vindkraft og resten kommer fra naturgas.

- Det er leverpostej og spegepølser, der er vores mest populære produkter, så det er naturligvis også dem, vi producerer flest af - på leverpostej-linjen op til 3000 kilo på en dag. Heldigvis er der stigende efterspørgsel på økologiske produkter, og her i corona-tiden har der været en forstærket tendens, konstaterer den kommercielle direktør, der med Haderslev som base kører landet rundt og besøger kunder.

I de senere år har man ud over i supermarkederne kunnet købe Hanegals økologiske produkter i netbutikker som nemlig.com

I de butikker, der har det største udvalg fra Hanegal, finder man i dag op til 40 forskellige produkter.


Flytningen skyldtes blandt andet, at man her er i pølsemagerland, og så var det lettere at skaffe arbejdskraft. Og det har vi ikke fortrudt, vi er meget glade for vores medarbejdere.

Cees Kuypers, direktør og medejer, Hanegal A/S
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce