Annonce
Vestjylland

I skyggen af corona buldrer byggebranchen derudaf

Byggebranchen har buldret fremad i coronanedlukningens år. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix 2017
Et fænomenalt godt år, lyder det fra flere byggefirmaer i byen, når de skal se tilbage på det forgangne corona-år. Også 2021 ser lovende ud.
Annonce

Holstebro: Det har været et af de bedste år nogensinde. Så kontant lyder meldingen fra Henrik Vestergaard, der er direktør og medindehaver af Østermark Entreprenørforretning, hvor lige knap 75 mand - primært betonarbejdere - har deres daglige gang.

- I marts var vi da sådan lidt; hvad sker der nu? Men vi havde omvendt en ret stor ordrebeholdning på det tidspunkt også, og der var ikke nogle af vores projekter, der blev sat i stå henover året, siger Henrik Vestergaard, der har regnskabsafslutning i september.

At sammenligne med sidste års omsætning og indtjening vil nok skævvride billedet en smule, da sidste års økonomi var farvet af en syv år gammel reklamationssag, der lå tungt i regnskaberne. Men sammenligner man med året før - 2018 - så har 2020 været næsten dobbelt så godt.

- Der har ingen uheld været, tingene har været bedre kalkuleret, og vi har været heldige at få solgt nogle sager godt. Så bliver der jo så også investeret en del i energiområdet for tiden, og det er jo blandt andet varmeværker meget af det, vi har lavet i år, siger han.


Folk har fået feriepenge fri, og de har ikke kunnet kommet ud at rejse. Og når så renten er så lav, har der ligeledes også været godt gang i nybyggeriet.

Stig Gade, direktør, Byggefirmaet SLG


I det forgangne års ordrebog er varmeværker på Sjælland, datacenter i Gødstrup, et kæmpe privat byggeri i Charlottenlund og genbrugsplads i Struer blandt emnerne. Og 2021 ser ligeledes ret så spændende ud - set fra direktørstolen.

- Vi har et par varmeværker, et friplejehjem her i Holstebro, et par privatbyggerier og et firma her i byen, der skal have udvidet kontorfaciliteterne, siger Henrik Vestergaard og tilføjer:

- Så 2021 ser spændende ud, og ordrebeholdningen lige nu er større end hele sidste års omsætning, siger han.

Annonce

Mere tid hos private

Hos byggefirmaet SLG, der primært bygger til private, er Stig Gade da også ovenud tilfreds med årets tal.

- Vi har haft masser at lave. Der har været cirka 25 procent mere i både omsætning og indtjening, siger direktøren, der har 15 ansatte i virksomheden.

Særligt ombygning og renovering er vækstet til næsten det dobbelte af, hvad det var sidste år, og det ser ud til at fortsætte langt ind i 2021:

- Folk har fået feriepenge fri, og de har ikke kunnet kommet ud at rejse. Og når så renten er så lav, har der ligeledes også været godt gang i nybyggeriet, siger Stig Gade.

På nuværende tidspunkt har han ordrer i 2021-bogen på 25 millioner kroner.

- Så det ser ganske fornuftigt ud. Vi har lige knap 50 procent af ordrebogen for 2021 fyldt ud, siger han.

Annonce

Det kommende år

Hos Tømrer og Murerfirmaet Jensen & Jensen kunne man i marts gå ind i coronaperioden med nogenlunde ro i maven.

- For vi har været ret heldige, at vi allerede i november sidste år kunne fylde 2020-ordrebogen ud, og det er egentlig det samme nu her - at vi godt ved, hvad vi skal lave i 2021, siger Henrik Jensen, medindehaver af firmaet.

- Jeg gætter på, at vi har haft 10-20 procent mere at lave i 2020 end sidste år, så vi har haft et godt år, siger han.

Hos Vejløs Byggeforretningen er ordlyden mere jævn:

- Vi har ikke helt det fulde overblik over det endnu, men jeg vil tro, vi kommer til at ligge nogenlunde på samme niveau, som sidste år. Men vi har haft nok at se til, siger indehaver Ole Jakobsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

En god showcase i en svær tid: Samarbejde har fået flere akademikere i job

Annonce